Hlavní navigace

GeForce GTX 1070 Ti by prý mohla mít 9,0GHz paměti. Terno pro hry, ale i pro horníky

3. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Koncem měsíce má Nvidia podle všeho vydat grafiku GeForce GTX 1070 Ti, zřejmě v reakci na Radeon RX Vega 56. Podle poslední verze specifikací by tento model měl mít velmi silný výpočetní výkon, s téměř stejným počtem stream procesorů, jaký má plný model GTX 1080. Paměťová propustnost jako druhá kritická proměnná měla ale zůstat jako o běžného slabšího modelu GTX 1070, jelikož podle dosavadních zpráv karta nepoužívá GDDR5X, ale stále jen paměti GDDR5. Ovšem nyní se objevují zprávy, podle nichž by se zlepšení výkonu mohlo vyskytnou i u grafické RAM nové karty.

Koncem minulého týdne se v médiích objevila informace (uvádí ji například nizozemské Hardware.info), podle níž by prý GTX 1070 Ti nemusela mít GDDR5 taktovanou na 8,0 GHz jako model GTX 1070, ale používat rychlejší efektivní frekvenci. Nvidia by u ní prý mohla použít takt 9,0 GHz. Takovéto paměti jsou nabízené u refreshevaných „9Gb/s“ modelů GeFore GTX 1060, které Nvidia oznámila na jaře, takže nereálná asi tato varianta není. I pokud by referenční model měl 8GHz GDDR5, 9GHz frekvence by mohly používat speciální edice.

Použití rychlejších či takto vysoko přetaktovaných čipů vyjde dráž než u standardních 8GHz čipů, ale výkon by pochopitelně byl lepší. S takovouto pamětí by GeForce GTX 1070 Ti měla o osminu (12,5 %) vyšší propustnost, což by se asi projevovalo zejména ve vyšších rozlišeních a s anti-aliasingem, kdy paměťová propustnost nabývá vyšší důležitosti. Karta by v nich mohla mít menší propad proti plnému modelu GTX 1080.

GeForce GTX 1080 a GTX 1060 se mají na trhu objevit s rychlejšími pamětmi (Zdroj: PC Perspective) 9GHz paměti GDDR5 se na jaře začaly objevovat u speciálních edic GTX 1060 (Zdroj: PC Perspective)

Jak nicméně podotýká web Overclock3D, tato vyšší propustnost dosažená s pamětí GDDR5 by také mohla mířit nikoliv na hráče, ale na těžení kryptoměn. Tato konfigurace by totiž mohla být velmi dobrá pro kód těžící Ethereum. GTX 1070 je u jeho horníků poměrně populární, jelikož výkon karet s GDDR5 je výrazně lepší než těch s GDDR5X (GTX 1080 se kvůli tomu kryptohavířům – či kryptobaronům? – pořizovat nevyplatí). Pokud by byla na trhu karta vycházející z charatkeristik modelu GTX 1070 a GDDR5, ale posilující výrazně paměťovou propustnost, patrně by byla velmi populární právě u této klientely.

Tento faktor by asi mohl nepříznivě ovlivnit dostupnost a cenu nové karty. Nicméně totéž se už děje u konkurenčního Radeonu RX Vega 56, proti němuž je GTX 1070 Ti namířena, těžko zde tudíž něco vyčítat. Kvůli těžní bublině se možná opět vrátí časy, kdy firmy uváděly nové grafiky, ale jejich vítězství v recenzích mělo hlavně marketingový účel (propagace tzv. „halo“ efektem), jelikož tyto „fantómové edice“ se pak nedaly běžně koupit. Nyní sice karty fyzicky existují, ale zase stojí mnohem víc, než s čím jejich oficiálně zamýšlený poměr cena/výkon počítal.

GeForce GTX 1070 Ti by dle posledních informací měla jít do prodeje 2. listopadu. Recenze a konec embarga na část informací by ale snad měly přijít již 26. října, takže v otázce pamětí by mělo být jasno nejpozději v této době.

Byl pro vás článek přínosný?