Hlavní navigace

GeForce GTX 1080 Ti bude příští měsíc. Výroba karet už prý běží, uvádí ji požadavky hry

21. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už před nějakou dobou se objevil drb, dle nějž má Nvidia na březen chystat vydání nové highendové grafiky. Ten nebyl z obzvlášť důvěryhodného zdroje, nicméně se blíží konference GDC 2017 a Nvidia na 28. února ohlásila propagační akci. To zavdalo ke spekulacím, zda by nová karta nemohla být odhalena či oznámena při této příležitosti. A zdá se, že nebyly úplně prázdné.

Náznaky toho, že by Nvidia skutečně vydat mohla novou kartu, jíž by pravděpodobně byl nový highend GeForce GTX 1080 Ti, se poté objevily z více stran. Jako první se nechal slyšet web NordicHardware, který sice příliš často necitujeme, má ale slušnou tradici a nejde o „no name“ zdroj. Jeho redaktorům bylo údajně informátory z okruhu výrobců karet potvrzeno, že sériová výroba těchto grafik již byla zahájena a že je připravováno uvedení.

Nordic Hardware nezjistilo, jaké má karta mít parametry a asi stále není ani jisté, že se bude jmenovat GeForce GTX 1080 Ti (a ne třeba GTX 2080). Přijít ale prý má příští měsíc. Různí výrobci prý udávají různá data, ale karty by prý dle nich měly být dostupné někde mezi 20. a 23. březnem. Oficiální uvedení by se odehrálo ještě několik dní předtím „papírovou“ formou, opět by tedy byla určitá prodleva mezi odhalením a reálným startem prodeje. Kdy přesně by mělo být ono odhalení, ale řečeno není.

O brzkém uvedení hovoří také finský web IO-Tech. Nicméně jeho verze se poněkud liší. Jeho zdroje prý také mluví o tom, že koupit se karty budou dát v březnu. Ono předběžné odhalení by ale podle něj mělo být již onoho 28. února, pravděpodobně tedy na výše zmíněné akci na GDC 2017. Je otázka, zda zde nejde o omyl či spekulace, ovšem vyloučeno to asi není. Nvidia se mohla rozhodnout udeřit překvapivě, což by nebylo poprvé.

Požadavky hry Halo Wars 2 uvádějí pro nastavení Ultra grafiku GeForce GTX 1080 Ti. Náhodná chyba? (Zdroj: DSOGaming) Požadavky hry Halo Wars 2 uvádějí pro nastavení Ultra grafiku GeForce GTX 1080 Ti. Náhodná chyba? (Zdroj: DSOGaming)

Potvrzení ve specifikacích pro Halo Wars 2?

Obě výše uvedená tvrzení nenabízejí nějaký hmatatelný důkaz, ovšem máme i jeden náznak konkrétnější. Jméno GeForce GTX 1080 Ti se totiž objevilo mezi doporučenými hardwarovými parametry pro hru Halo Wars 2. Na tištěné krabici titulu, který má jít na trh 21. února (tedy dnes), je karta GTX 1080 Ti uvedena jako minimum pro hraní s nastavením detailů Ultra.

Je ovšem otázka, zda tu jde o cosi signifikantního, nebo jen o chybu (nebylo by to poprvé). Alternativou k „GTX 1080 Ti“ má totiž podle krabice být Radeon R9 Fury X. To by asi činilo logičtějším vysvětlení, že zde mělo být natištěno jen „GeForce GTX 1080“ a Ti je nedopatřením. Všimněte si ostatně také, že velikost grafické paměti je vedle uvedena 8 GB, ačkoliv GTX 1080 Ti by asi měla mít RAM větší (nesedí s tím ovšem ani to, že R9 Fury X má jen 4 GB). Ovšem kdo ví, třeba tento překlep náhodný není.

GP102 je připravené už dlouho (nebo GP100?)

I nehledě na tyto zprávy je ovšem vydání nového highendu docela pravděpodobné, takže stala-li se s Halo chyba, nemusí vás to trápit. Nvidia již má GeForce GTX 1080 na trhu docela dlouho – brzy to bude rok. Na upgrade tak už zraje čas. Náhrada by přitom neměla být zdržována technickými důvody, neboť čip GP102 již má Nvidia od léta (viz Titan X). Hlavní otázka teď asi je, kolik novinka bude stát a nakolik bude proti Titanu ořezaná. Čip GP102 má celkem 3840 stream procesorů a 384bitovou sběrnici podporující paměti GDDR5X.

Nvidia Quadro GP100 Nvidia Quadro GP100

Nvidia by dokonce mohla v GeForce GTX 1080 Ti použít i čip GP100 a paměti HBM2, neboť jak ukázalo Quadro GP100, grafickou kartu na něm založit lze. Je ale asi o hodně dražší než GP102 a tato možnost je tudíž spíše teoretická.

Byl pro vás článek přínosný?