Hlavní navigace

GeForce GTX 1080 už v květnu? Bude to ale bez HBM2, GP104 má paměti GDDR5

11. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno jsme zde referovali o dvou zprávách švédského webu SweClockers, dle nichž Nvidia hodlá své první grafiky 16nm generace Pascal uvést zřejmě na Computexu 2016, přičemž fyzicky v obchodech by se objevily během června (viz zdezde). Dnes se ale objevila konfliktní verze od také kvalitního webu BenchLife.info, podle níž by uvedení prvního Pascalu mělo nastat ještě dříve; tato zpráva také přidává některé detaily o této kartě.

Podle BenchLife.info bude první odhalení samotné architektury Pascal – ještě ne konkrétních produktů – již v dubnu, což by asi mělo znamenat akci GTC firmy Nvidia. O takovémto načasování nějakých obecných odhalení o architektuře či funkcích nových GPU (možná něco podobného jako to, co už AMD absolvovalo s Polarisem) už informovaly či spekulovaly další zdroje, tento detail by asi mohl být i převzatý.

První kartou z nové generace má podle BenchLife být duchovní pokračovatel modelů GTX 680 a GTX 980, tedy karta s čipem GP104. Ten bude bude zpočátku highendem, ale později přibude ještě „velký Pascal“ GP100 a odsune ten „malý“ na pozici druhých houslí. BenchLife o tomto modelu mluví jako o GeForce GTX 1080, zda ale takové jméno skutečně bylo zvoleno, těžko říct (VideoCardz například očekává GTX 1800). Podstatné je, že karta má údajně být vydána 27. května ještě před Computexem. Toto načasování je zvláštní (jde například o pátek), na druhou stranu ne neslýchané – na konci května byla loni uvedena GTX 980 Ti. Je ale údajně možné, že v prvním sledu se budou prodávat jen referenční verze a na lepší chladiče se bude muset čekat, možná až do července.

Čip GM204 (Zdroj: The Tech Report)
Čip GM204 (Zdroj: The Tech Report)

 

GP104 má paměti GDDR5, ne HBM/HBM2

GPU GP104 má být 16nm (což není nová informace), ovšem pozor – nebude mít paměti HBM2. Podle BenchLife.info půjde o konvenční GPU buď s GDDR5, nebo s GDDR5X. Druhá varianta je však nepravděpodobná, neboť tyto paměti se podle Micronu začnou masově vyrábět teprve v létě a je tak nanejvýš pochybné, že by byly na přelomu května června připraveny do ostré akce. Jejich použití by téměř jistě znamenalo papírové uvedení, kdy by ven šlo několik karet se vzorky čipů a na reálnou dostupnost by se čekalo do prázdnin, ne-li do podzimu. To myslím není příliš reálné.

Čip GDDR5X od Micronu (Zdroj: AnandTech)
Čip GDDR5X od Micronu (Zdroj: AnandTech)

Na kartě by se mělo nacházet 8 GB paměti (celkem jistě) GDDR5, což znamená použití 256bitové, nebo 512bitové sběrnice – tedy pokud nebude paměťová architektura nějak atypická jako u GTX 970 nebo třeba GTX 660. Karta má údajně mít napájení jedním osmipinovým konektorem (který dle specifikací dodává 150 W, karta by si ale mohla vzít dalších až 75 W ze slotu). Podle BenchLife.info jsou ve výbavě dva výstupy DisplayPort a po jednom DVI a HDMI. Jaké verze těchto výstupů (a tedy rozlišení) budou podporovány, bohužel v informacích není.

 

Má pravdu Švédsko, nebo Tchaj-wan?

Tyto podrobnosti jsou zajímavé, mohly by naznačovat, že za zprávou jsou hmatatelnější zákulisní informace a nikoliv pouhé drby či šeptanda, jakých se objevuje mnoho, ovšem obvykle s nízkou korelací s pozdější skutečností. Otázka je ovšem, jak si vysvětlit rozpor se zprávami od SweClockers, což je web, který se v souvislosti s Nvidií moc často nemýlí a zároveň nevydává zpráv tohoto druhu mnoho, takže jeho zdrojům bych byl nakloněn věřit. Je možné, že verze podle BenchLife.info je aktuálnější, ale možné je nepochybně i to, že jde o omyl. Zatím tedy obě tyto zkazky berte s rezervou a počítejte s tím, že se věci možná změní.

Mimochodem, BenchLife také píše, že Nvidia zřejmě bude HBM2 pro své pozdější karty odebírat od Samsungu, zatímco AMD od SK Hynixu. Druhá z obou korejských společností přitom nedávno oznámila, že HBM2 začne masově vyrábět až ve třetím čtvrtletí. To by mohlo znamenat, že by AMD nemohlo karty s touto pamětí uvést dříve než na konci léta, pokud ne později.

Zdroj: BenchLife.info

Byl pro vás článek přínosný?