Hlavní navigace

GeForce GTX 580 od PNY s vodním chlazením

25. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hledáte GeForce GTX 580, která bude chladná, tichá a ještě bude mít díky chlazení nějaký ten potenciál k přetaktování? To by se vám mohla líbit nová PNY XLR8 GTX 580 Enthusiast Edition. Místo klasického referenčního chladiče je osazeno vodní chlazení od společnosti Asetek. Na první pohled si však oproti referenční verzi všimnete pouze trčících hadic, jelikož je jinak zevnějšek prakticky stejný.

PNY XLR8 GTX 580 Enthusiast Edition

PNY XLR8 GTX 580 Enthusiast Edition

Návrh vnitřku se však ještě nikde neobjevil, tak jen můžeme odhadovat, jak to výrobce Asetek vyřešil. Na známém serveru YouTube se objevilo video, ve kterém zřejmě zástupce firmy Asetek testuje toto chlazení a porovnává jej s referenčním chladičem od Nvidie. Však se na něj podívejte sami.

" width="500" height="311" frameborder="0">

Abych ve stručnosti zopakoval, o co se ve videu jedná, tak testují grafickou kartu v benchmarku Unigine Heaven (je tam i zmínka o Furmarku, ale vzhledem k ochraně karty proti maximálnímu vytížení těmito programy nejsou „výsledky“ příliš relevantní). Při základních frekvencích se teplota jádra vyšplhala s refenčním chlazením na
82,7 °C, kdežto s vodním chlazením od Asetek, které bylo o 7,1 dBA tišší (41,7 dBA vs. 34,6 dBA), pouze na
51,9 °C.

DT24

Při přetaktování grafické karty na frekvence 955 MHz pro jádro, 1846 MHz pro shadery a 4400 MHz efektivně pro paměti, a tím pádem také při zvýšeném napájecím napětí, se teplota s referenčním chlazením vyšplhala na
87,4 °C a při použití vodního chlazení od Asetek na teplotu 64,1 °C. Akustický rozdíl byl již celkem znatelný a to 51 dBA proti 36,3 dBA. Teď jen můžeme doufat, že se tento model dostane i do České republiky a za přijatelnou cenu.

Zdroj: TCMagazine

Byl pro vás článek přínosný?