Hlavní navigace

GeForce GTX 660 Ti od Asusu rychlejší: vyšší Boost a lepší OC s BIOSem zdarma

7. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus vypustil nový BIOS pro jen pár dní staré GeForce GTX 660 Ti s chladičem DirectCU II. Je dostupný pro všechny modely GTX 660 Ti v nabídce, jmenovitě GTX 660 Ti DCII s referenčními takty, GTX 660 Ti OC DCII a GTX 660 Ti TOP. Jednotlivé BIOSy v nových verzích s lakonickým popisem změn „optimalizuje výkon“ najdete na stránkách výrobce příslušných produktu:

Výkon při GPU Boost se podle výrobce zvedá o přibližně 3–8 % (při snímkové frekvenci 30 fps to znamená v přepočtu 0,9–2 fps), dá se ale čekat, že to bude za cenu vyššího napětí jádra a vyššího limitu pro spotřebu. TechPowerUp k tomu ostatně dodává (a doufám, že tyto informace získal od Asusu, nikoliv dedukcí), že BIOS navyšuje i limit pro spotřebu, což mimo vyššího výkonu s GPU Boost dává i větší prostor pro přetaktování.

Právě menší prostor pro přetaktování a výrazně nižší takty při GPU Boost u modelu GTX 660 Ti DirectCU II TOP oproti dalším dvěma testovaným GTX 660 Ti byla jedna z věcí, které jsem si v recenzi karty všiml.

Asus GeForce GTX 660 Ti

 

Zároveň to ale také znamenalo mnohem lepší provozní vlastnosti, zatímco další dvě karty co do spotřeby při intenzivní zátěži trumfly i výkonnější GTX 670, spotřeba karty od Asusu byla o 25 W nižší a výrazně nižší byla i hlučnost karty.

Možná se budete divit, že při navýšení výkonu zdarma nejásám, ale podobně (a navzdory spoustě nadšených reakcí) jsem se k tomu stavěl i u update BIOSů u Radeonů HD 7950 a HD 7970. Ono to v případě grafických karet totiž není zadarmo, až moc často to kromě vyšších taktů znamená i vyšší napětí jádra pro dosažení stabilních frekvencí a s tím i horší spotřebu, teploty a vyšší hlučnost karet. A zhoršení těchto vlastností bývá rozhodně znatelnější než nárůst výkonu, který to přináší.

Skoro si říkám, jestli s takovou nebude brzo testování předprodukčních vzorků nebo karet z první várky tak, aby byla recenze záhy po jejich uvedení, zbytečná práce. Nezřídka se stává, že výrobci na základě recenzí ještě karty ladí a jen pár dní stará recenze už nemusí odpovídat realitě, tedy kartám, které pak pořídíte v obchodech.

Dokud to byly jen celkem neškodné věci jako snížení otáček ventilátorů bez zátěže, bylo to příjemné zlepšení, ale u poslední generace karet s inteligentním řízením spotřeby taková blíže nespecifikovaná „drobnost“, jako je posunutí limitu spotřeby, rozhodí vše od výkonu a výsledků přetaktování přes spotřebu a následně i teploty až po hlučnost karty. Zákazník si tak pořídí jiný produkt, než který najde v recenzích.

Co je na tom na zabití, je právě to, že papírově jde stále o tutéž kartu – udávané frekvence jádra i pamětí zůstávají stejné, změnil se jen dost abstraktní limit pro spotřebu a v návaznosti na to i další vlastnosti karty, o kterých rozhoduje automatika.

Jestli máte kartu se starším BIOSem, nahrávání novější verze bych si určitě rozmyslel, doporučil bych jej výslovně snad jen v případě, že jste zklamáni z výsledků přetaktování.

Zdroj: Asus, TechPowerUP

Byl pro vás článek přínosný?