Hlavní navigace

GeForce GTX 880 nebude. Nvidia v září uvede rovnou GeForce GTX 970 a 980

29. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začátkem příštího měsíce se v obchodech objeví nové Radeony na bázi čipu Tonga. Smutnit ale nemusí ani příznivci karet GeForce, naopak. Nvidia totiž také na září (september) chystá nové grafiky založené pro změnu na Maxwellovském čipu GM204. Datum uvedení těchto novinek zveřejnil web VideoCardz, zároveň se ale dozvídáme, že nepůjde o GeForce GTX 880 a 870, jak se čekalo.

Nvidia totiž poněkud zamíchá označením a v oblasti grafických karet pro desktopy zcela vynechá řadu GTX 800. Nové čipy na bázi architektury Maxwell se na trh dostanou již s stovku vyššími čísly a údajně by se měly jmenovat GeForce GTX 980 a GeForce GTX 970. Vyšší číslo bude zřejmě kupující lépe motivovat k upgradu, neboť opticky vypadá lépe, pravý důvod tohoto „předporodního“ přeznačování je ale zřejmě ještě jiný.

Nvidia totiž už teď má GeForce 800 v sektoru notebookých grafik a v blízké době má podle různých úniků prý vyjít i mobilní řada 900M, zřejmě založená na stejných čipech GM204 jako karty pro stolní PC, které se měly původně jmenovat GeForce GTX 880 (a tak dále). Ve značení by tím vznikal určitý zmatek a desktopové karty by dokonce mohly „horšími“ čísly vyvolávat dojem méněcennosti. Zřejmě právě proto se v Nvidii rozhodli značení desktopu i notebooků sjednotit právě na generaci 900/900M.

Čip GM204 na inženýrském vzorku grafické karty (GamerSky)
Čip GM204 na inženýrském vzorku grafické karty (GamerSky)

 

Karty s čipem GM204 přijdou v polovině září

Tato informace ovšem není vše, s čím se server VideoCardz vytasil. Podařilo se mu již vyzvědět i údajné termíny uvedení nových grafik s čipem GM204. Ovšem podobně jako u Radeonu R9 285 půjde o uvedení papírové, kdy výrobce nejprve kartu odhalí a zveřejní určité informace, ale fyzická dostupnost v obchodech bude o pár dní odložena a reálné uvedení tak vlastně proběhne až později.

Termínem onoho papírového uvedení má být buď 9. či 10. září (september), každopádně však den v druhém týdnu měsíce, kdy má proběhnout patřičná akce pro novináře. Nvidia zde oznámí „druhou generaci“ GPU architektury Maxwell a nejspíš i obě karty, tedy jak GeForce GTX 980, tak GTX 970. Oba modely budou pak plně odhaleny o necelé dva týdny později, 19. září (septembra). To má být totiž den, kdy skončí informační embargo na obě nové grafiky, vyjdou recenze a možná i den, kdy odstartuje jejich prodej. Tedy pokud firma nezmění plány – VideoCardz upozorňuje, že datum by se asi ještě mohlo posunout.

Následovat oba modely pak má také GeForce GTX 960. Ta údajně vyjde v říjnu (októbri), kdy by se prý mohly objevit i karty s GPU GM204 pro notebooky.

 

WT100

Změna značení je tedy sice logická, zároveň ale znamená, že první Maxwelly s čipem GM107 (GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti) ponesou čísla nižší o dvě stovky než nadcházející generace druhá, což bude poněkud zvláštní. Je také možné, že Nvidia ještě (i na desktopu) použije rovněž modelová čísla začínající osmičkou. VideoCardz píše, že by se tak teoreticky mohly jmenovat nějaké karty pro OEM trh, nebo nové modely se staršími GPU generace Kepler. To je však spíše spekulace.

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?