Hlavní navigace

GeForce GTX 960 prý bude uvedena 22. ledna. Cena do pěti tisíc?

20. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

GeForce GTX měla být podle prvních, z dnešního pohledu už evidentně chybných zpráv uvedena na podzim pár týdnů po příchodu modelů GTX 970 a GTX 980. Poté se ovšem ukázalo, že z tohoto termínu sejde. Nedávno další zdroj potvrdil, že tato karta přijde v lednu (januári), možná na veletrhu CES 2015. Nyní máme konkrétnější informace o termínu: karta je v tuto chvíli už vzdálena je asi měsíc, pokud jste na ni čekali.

Informace se objevila na japonském webu Hermitage Akihabara, který zprávy tohoto druhu obvykle čerpá od informátorů z distributorské sítě. Od tohoto webu pocházela jinak i dřívější informace o odsunutí GeForce GTX 960 na příští rok. Podle Hermitage Akihabara má karta momentálně „den D“ stanoven na 22. leden. Uvedení na CES 2015 tedy asi nenastane, pokud ovšem nepůjde o předsunutou „papírovou“ prezentaci.

Hermitage Akihabara uvádí, že informace je ověřena z několika zdrojů. Konkrétnější poznatky o připravované kartě bohužel nepřináší, tedy až na poznámku, že má mít přídavné napájení jen jedním šestipinovým konektorem (TDP by proto mělo být maximálně 150 W). Cena karty se prý v Japonsku čeká okolo 25 000 JPY. To vychází na nějakých 4700 CZK, ale ceny na našem trhu se mohou lišit. Tato suma je podezřele nízká, takže zatím raději kroťte očekávání.

GPU GM204 s architekturou Maxwell

GeForce GTX 960 nemá být založena na čipu GM204, jako první dvě karty generace GTX 900. Místo toho půjde o menší GPU označené GM206, o němž zatím prakticky nic nevíme. To je zřejmě také důvod, proč jde karta na trh až v novém roce a prošvihne lukrativní předvánoční sezónu, na podzim GM206 ještě nebylo připravené. Podle webu VideoCardz ale hrál roli také fakt, že prodejci a výrobci ještě mají dost neprodaných karet GeForce GTX 760 a GTX 770. Tudíž se rovněž čekalo, až se skladové zásoby zlikvidují. V tuto chvíli prý ale už má alespoň část výrobců karty GTX 960 hotové a připravené do výroby

 

 

VideoCardz: Uniklé benchmarky velkého Maxwellu a Fiji jsou podvrh

Mimochodem, web VideoCardz se při této příležitosti rozhovořil i na téma údajných úniků o výkonu a spotřebě karet s připravovaným velkým Maxwellem GM200 (údajně GeForce GTX 980 Ti) a čipem Fiji od AMD (nebo také Bermuda či „Captain Jack“, informace se různí). Údajné benchmarky těchto karet se objevily na čínském fóru Chiphell. Odtud je vzápětí převzaly „odvážnější“ weby jako WCCFtech, takže jste je možná už zaregistrovali v různých médiích.

Podle VideoCardz – a soudu tohoto webu bych byl nakloněn věřit – jsou ale veškeré tyto úniky zfalšované. Jde o podvrhy, neboť podle VideoCardz zatím fyzické karty nikdo nemá k dispozici. A rozhodně pak ne obě najednou, aby mohl pořídit přímé benchmarky jako ty, co se objevily na Chiphell. Pokud jste tedy doufali, že z těchto testů získáte vhled do toho, jak to bude v první půlce příštího roku v grafické oblasti vypadat, máte zatím smůlu.

Benchmarky nových čipů GM200 a Fiji/Bermuda od AMD. Podle webu VideoCardz jsou všechny tyto úniky podvrhy
Benchmarky nových čipů GM200 a Fiji/Bermuda od AMD. Podle webu VideoCardz jsou všechny tyto úniky podvrhy

Zdroje: Hermitage Akihabara, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?