Hlavní navigace

GeForce RTX 4070 může vyjít draho. Nvidia prý plánuje, že bude stát skoro stejně jako RTX 4070 Ti

16. 3. 2023

Sdílet

Zdroj: Nvidia
GeForce RTX 4070 bude proti modelu RTX 4070 Ti hodně ořezaná, ale Nvidia prý plánuje účtovat za ni skoro stejnou cenu. Nezbývá než doufat, že jde zatím jenom o nějakou hru a finální MSRP bude lepší.

Podle nedávno uniklých informací chystá Nvidia na 13. 4. vydání nové grafiky generace Ada Lovelace, modelu GeForce RTX 4070 (tentokrát bez Ti). Údajné specifikace tohoto modelu jsou již chvíli známé (byť změny samozřejmě nejsou vyloučené), ale dosud jsme neměli představu o ceně. Ty by mohla být spíš nepříjemným překvapením, podle údaje, který vypustil youtuber Moore's Law is Dead, by karta mohla stát peníze nepříjemně blízké vyššímu modelu Ti.

Podle jeho zdrojů prý Nvidia nyní plánuje cenu této grafiky na 749 $. Tedy jen o padesát dolarů (6,3 %) nižší, než je doporučená cena GeForce RTX 4070 Ti (a na částku kolem 800 $ se teď postupně dostávají také konkurenční Radeony RX 7900 XT).

Toto by přitom byly samozřejmě referenční nepřetaktované modely (či jen mírně přetaktované) v levnějším provedení. Luxusnější a více přetaktované karty bývají prodávány s určitou přirážkou a podle Moore's Law is Dead přitom alespoň někteří výrobci plánují nereferenční karty, které by stály 799 $, tedy taková GeForce RTX 4070 by stála stejně jako některé z karet GeForce RTX 4070 Ti.

Nvidia samozřejmě může cenu ještě snížit, klidně i na poslední chvíli před vydáním. Takto se někdy skutečně taktizuje, takže zatím nelze vědět nic definitivně. Momentálně ale prý Nvidia výrobcům karet sdělila takovýto plán. Nvidia prý jednu chvíli plánovala 899 $ i pro RTX 4070 Ti.

Tato částka se zdá velmi vysoká, pokud je informace pravdivá. Spíše čekáme, že jde o nějaké vypouštění sondážních balonků a ve skutečnosti bude nasazená částka nižší. I na případných 699 $ ale karta nebude moc levná vzhledem k tomu, že výkon by podle zatím uniklých specifikací měl být poměrně daleko od vyššího modelu. Pravda, paměť (12 GB GDDR6X) bude stejně velká i rychlá, ale bavíme se o redukci počtu jednotek SM z 60 na 46 (7680 shaderů u RTX 4070 Ti versus 5888 u RTX 4070), které navíc ještě mají mít nižší frekvence. O specifikacích GeForce RTX 4070 jsme psali zde, model by měl mít výpočetní výkon ve výpočtech FP32 asi 29 TFLOPS. U GeForce RTX 4070 Ti se ale už bavíme o 40 TFLOPS, tedy o víc jak o třetinu vyšším výkonu.

Vysvětlení zvláštních podmínek NDA pro recenze?

Na druhou stranu, pokud by byla karta za takto překvapivě vysokou cenu, možná by to vysvětlovalo, proč Nvidia přistoupila k nezvyklému kroku, kdy embargo na recenze je stanovené na den předcházející vydání, ale jen pro karty prodávané za doporučenou cenu (tedy 749 $, je-li to pravda). Recenze dražších karet s lepšími chladiči mají povoleno vyjít až teprve v samotný okamžik vydání druhý den, což takové modely hodně upozadí. A teoreticky by se to mělo promítnout i na jejich prodejích, výrobce takové karty z těchto podmínek určitě nemá radost.

NDA dokument s daty vydání GeForce RTX 4070 NDA dokument s daty vydání GeForce RTX 4070. Karty prodávané za doporučenou cenu (MSRP) smí být recenzované o den dříve (zdroj: VideoCardz)

S vysokou cenou RTX 4070 by se to dalo snadno pochopit – takto se poněkud zmírní šok z minimálního cenového rozdílu na vyšší a lepší model. Pokud by mezi recenzemi v první vlně byly testovány karty třeba za 779 $ nebo 789 $ (nemluvě už o těch údajných 799$ modelech), už by to extrémně nutilo otázku, proč by se tato karta měla kupovat místo modelu RTX 4070 Ti za 799 $. Ne, že by tedy při 749 $ stejná pochybnost nebyla dost opodstatněná také.

Zdroje: Moore's Law is Dead, TechPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?