Hlavní navigace

Geocaching slaví 11. výročí

Sdílet

Zdroj: Redakce

Geocaching, populární hra spojující turistiku, GPS a hru na schovávanou včera oslavila 11. výročí. Možná se to nezdá tak dlouho, ale první „kešky“ se začaly hledat těsně po odblokování selektivního pokrytí navigačního systému GPS dne 1. května 2000. Více v našem článku GPS slaví 10 let, ve skutečnosti má ale 50.

První cache se datuje k 3. květnu 2000. Dave Ulmer, počítačový konzultant a nadšenec do GPS, chtěl otestovat přesnost nově odblokovaného systému. V lesích u Bobří zátoky (Beaver Creek) v americkém Oregonu umístil černou krabičku obsahující logbook (knihu návštěv), tužku a několik drobných předmětů. Pak skupině ostatních nadšenců odeslal souřadnice a ti zanedlouho první kešku našli.

geocacheTakto vypadá běžná geocache, foto: Geocaching.cz

Největší komunitní server geocaching.com dnes registruje přes 5 milion geocacherů (kačerů) a 1 371 785 pokladů po celém světě. Dříve nadšenecká hra pro pár lidí s GPS přijímači se s nástupem chytrých telefonů změnila v „masovou“ záležitost. Dnes se už o geocachingu příliš nemluví, hra stihla zmutovat do modernějších podob, třeba služby Foursquare nebo Gowalla. Ale pravověrní kačeři stále existují.

Tip: staňte se Mayorem (starostou) ve Foursquare na tomto místě a odneste si jeden z našich časopisů dle vlastního výběru.

Zdroj: Wired

Byl pro vás článek přínosný?