Hlavní navigace

Ghisler chystá Total Commander 9. Dostane nové ikonky

21. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Populární dvoupanelový správce souborů letos přijde v nové majoritní verzi. Jeho autor Christian Ghisler na svém fóru potvrdil, že stále přidává nové funkce. Zmiňuje například podporu Unicode (UTF-8 a UTF-16) u souborů typu descript.ion. Ty jsou skryté ve složkách, které obsahují popisky/komentáře. Vylepšit chce i zobrazení a úpravu panelů. Postupně bude přidávat funkce známé z externích pluginů.

Finální Total Commander 8.50
Total Commander 8.50

Běžný uživatel si ale spíš všimne nového vzhledu. Švýcar říká, že hledá designéra, který by pro něj navrhl nové ikonky. Chce hezké plastické, které by zapadly do designu nových Windows. Rozhodně se nechce vydat cestou plochých dvoubarevných piktogramů. Stávající ikony nástrojů, disků, složek nebo souborů jsou už podle něj hodně fousaté, vznikly v době před Windows Vista/7.

Total Commander 9 vyjde ve veřejné betaverzi ještě letos. Autor tvrdí, že dříve než na jaře to nebude. První vydání navíc bude se starou sadou ikon. Aktuální ostrou verzí je Total Commander 8.5, která přinesla hodně užitečných zlepšováků. Uživatelé, kteří si správce koupili v minulosti, dostávají nové verze automaticky zdarma.

 

Těžko se tomu věří, ale Total Commander je již více než dvacet let starý. Ghisler na něm začal pracovat již v roce 1992, když zjistil, že mu žádný jiný správce nevyhovuje. V Turbo Pascalu pak začal psát program, který 25. září 1993 veřejně vydal pod názvem Windows Commander. Určen byl pro 16bitový systém Windows 3.1x. Původně byl jen v němčině, v prosinci téhož roku vyšla verze 1.10 přidávající i angličtinu.

V prosinci 1996 vyšla první 32bitová edice Windows Commander 3.0, tu už Ghisler psal v Delphi. Říjen 2002 přinesl změnu názvu. Microsoftu se nelíbilo „Windows“, protože to mohlo mást uživatele. Ghistler proto vydal Total Commander 5.50. Od roku 2012 vychází Total Commander i pro Android, takže změnu názvu můžeme zpětně docenit.

Byl pro vás článek přínosný?