Hlavní navigace

Gigabyte se pouští do výroby pamětí DDR4. Chystá i falešné moduly (uhodnete proč?)

6. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jestli máte tak jako já rádi kuriózní až bizarní zprávy ze světa počítačů, pak pro vás teď z Computexu 2018 mám jednu pěknou. Možná jste už před veletrhem zaregistrovali zprávu, že se firma Gigabyte chystá pustit do nového byznysu: výroby paměťových modulů DDR4. Nepřekvapí asi, že půjde o produkty pro hráče, Gigabyte se jednoduše pokouší rozšířit působnost své „prémiové“ značky Aorus na další oblast hardwaru. Tyto paměti ale budou mít jednu pozoruhodnou specialitu.

Paměti Aorus RGB můžete vidět na fotografiích webu eTeknix; nejde nicméně asi o úplně finální produkt, takže by teoreticky mohly nastat ještě nějaké změny. O technických parametrech zatím nemáme ponětí, ale samotný vzhled není na poměry herního hardwaru vůbec špatný. Moduly mají pasivy (či možná lze říci pouzdra?) z hliníku, jehož povrch je ponechán hladký a s jen omezeným tvarováním. Samotný nebarvený kov a eliminace jinde populárního „agresivního designu“ s různými rozeklanými tvary má něco do sebe. Nicméně došlo k osazení RGB podsvícení kompatibilního se systémem RGB Fusion na deskách Gigabyte, které svítí zářezy v horní části a zejména celým hřbetem modulů (ten je plastový a světlo rozptyluje). To by samozřejmě mělo jít vypnout a bez rozsvícení by asi mohl být vzhled označen skoro za uměřený. I když by asi bylo lepší, pokud by na boku modulů nebylo tak velké logo Aorus, které s vizuálně střídmějším charakterem moc neladí.

Paměti mají přijít na trh v kapacitě 16 GB (2 × 8 GB) a s efektivní frekvencí 3200 MHz. Gigabyte údajně garantuje, že v modulech budou vždy čipy B-Die od Samsungu. To by bylo zajímavé pro přetaktován a pro majitele Ryzenů, které s těmito pamětmi nejlépe fungují; v specifikacích je přímo uvedena podpora platforem AM4 a AMD X399 vedle těch od Intelu. . Latence bude údajně CL16 bez dalších podrobností, napětí 1,35 V. Na trh by moduly prý měly přijít už koncem tohoto měsíce a 16GB sada stojí 229 dolarů.

Specifikace DDR4 modulů Aorus RGB (Zdroj: AnandTech) Specifikace DDR4 modulů Aorus RGB (Zdroj: AnandTech)

 

Gigabyte chce prodávat „falešné“ paměti (s legitimním účelem)

Teď ale k té slíbené legraci. Jak upozornil web GamersNexus v tomto videu, s těmito moduly se bude pojit zvláštní specialita. Na prodej budou jak pravé, tak „falešné“ verze. Čímž se myslí, že vedle skutečného výrobku, který bude mít pod chladičem všechno potřebné a bude funkční coby operační paměť, budou k mání i prázdné moduly. Ty budou postrádat většinu kontaktů na PCB i samotné paměťové čipy. Na této atrapě ale bude stejný chladič a osvětlovací technika jako na reálném modulu. Gigabyte by zřejmě měl mít na prodej sady čtyř modulů, v kterých by byly dva reálné kusy a dvě tyto atrapy.

Reálný modul DDR4 Aorus RGB a "vycpávková" atrapa (Zdroj: GamersNexus) Reálný modul DDR4 Aorus RGB a "vycpávková" atrapa (Zdroj: GamersNexus)

Proč to všechno, vás možná napadne. Je to opět o vzhledu, který se (ať se nám to líbí, či ne) stal u nadšeneckého hardwaru prioritou. Dva moduly jsou pro herní PC dnes výkonnostně optimální variantou, ale na typické desce jsou sloty čtyři a to znamená, že dva zůstanou neosazené. Pokud máte ve zvyku chlubit se vnitřnostmi herní sestavy na sociálních sítích a tak podobně, pak vás to možná rozčiluje. A zejména v případě dekorativních modulů jako jsou tyto s nasvícenými hřbety vypadá celek lépe, pokud jsou osazené čtyři.

Jenže ceny operačních pamětí jsou tam, kde jsou, a v některých případech vám také paměti při osazení čtyř slotů poběží pomaleji. Falešné moduly Aorus RGB řeší přesně tento „problém prvního světa“. Osadíte je do zbývajících slotů s těmi reálnými a máte vzhled bez chyby. RGB iluminace by měla fungovat stejně jako na těch reálných, PCB má zřejmě i vyvedené některé kontakty, kterým se bude svícení dát ovládat. Prázdné sloty nebudou provokovat obsesivní jedince a budete se případně moci chlubit, že máte peníze na čtyři moduly, i když to není pravda. Ve skutečnosti samozřejmě tyto falešné paměti ale něco budou stát už jen kvůli spotřebovanému materiálu. Bylo by asi docela zajímavé porovnat, kolik procent z ceny opravdového modulu „bižuterie-only“ verze stojí, ovšem pokud je Gigabyte bude prodávat jen jako součást celé sady, tak se tohoto vědění asi nedočkáme.

Byl pro vás článek přínosný?