Hlavní navigace

Gigabyte Force K7: „tichá“ hráčská klávesnice s podsvícením pod 900 Kč

18. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po dlouhé roky jsem používal klávesnice Logitech UltraX. Kombinace nízkého zdvihu kláves, jejich tichého a přesto jistého chodu společně s téměř klasickým rozložením vyhovovala. Hodně používaná klávesnice ale rozhodně není věčná, takže po zrušení produkce těchto klávesnic jsem se chtě nechtě musel poohlížet po adekvátní náhradě. S určitými výhradami by moje požadavky splňovaly některé klávesnice Enermaxu, obyčejně jsem ale dříve nebo později objevil nějakou tu mušku. Navíc jsem při svém častém večerním psaní začal toužit po klávesnici s podsvitem.

Co bych chtěl, to jsem měl tedy ujasněno rychle. Ale najít odpovídající produkt, to už legrace nebyla. Podsvícených klávesnic jsou doslova mraky, ale valná většina patří do kategorie tzv. mechanických klávesnic a kdybych doma v noci bušil články i na těch nejtišších spínačích CherryMX, nebyl bych asi moc populární.

Když už jsem něco objevil, mělo to povětšinou obyčejné klávesy s vysokým zdvihem (a po vyzkoušení ošklivě gumový nejistý stisk) nebo se výrobce rozhodl pro nějaký inteligentní krok typu zruším Insert a udělám velký Delete, nebo postavím blok kláves Ins/Del/Home/End/PgUpDn na výšku, případně zkrátím BackSpace a udělám malý Enter.

Gigabyte Force K7 official

 Gigabyte Force K7 official Gigabyte Force K7 official Gigabyte Force K7 official  Gigabyte Force K7 official Gigabyte Force K7 official

Na přelomu loňského a tohoto roku jsem si zčistajasna všiml, že něco takřka přesně vyhovujícího vyrábí starý známý Gigabyte. Tato společnost se retailovým periferiím nevěnuje sice dlouho, její některé myši a mechanické klávesnice si však jméno udělaly. K mému velkému překvapení byla navíc u Force K7 velmi příjemná cenovka toho času kolem 800 Kč.

Trochu zmatek dělala jen produktová stránka Gigabyte a připojené představovací video. Zatímco na fotkách je Force K7 s maličkým BackSpace a velikánským Enterem tvaru zrcadlově převráceného L, na videoprezentaci lze jasně vidět dlouhý BackSpace a dokonce i dlouhý levý Shift. V prvních recencích, či spíše preview byla ke spatření klávesnice s rozložením „zhruba někde mezi“. Hodně zvědav jsem byl i na zvládnutí českých popisků. U podsvícené klávesnice by přece jen nějaký šlendrián byl dost na obtíž.

Gigabyte Force K7 official

 Gigabyte Force K7 official Gigabyte Force K7 official Gigabyte Force K7 official  Gigabyte Force K7 official Gigabyte Force K7 official

Nezbylo, než klávesnici vyzkoušet a po tři čtvrtě roce používání se s vámi podělit o dlouhodobé zkušenosti. Popravdě řečeno, za danou cenu jsem nic moc nečekal a taky jsem se dost bál, aby na mě nevybafla nějaká byť česká, ale za to úplně podivně rozložená varianta. Po vybalení z krabice jsem tak byl spíše příjemně překvapen. Z neduhů rozložení můžu vytknout asi jen krátký levý Shift a naopak solidně působil opletený USB kabel s pozlaceným konektorem. To samé platí pro robustní gumové protiskluzy na spodní straně.

     

  

 
  

        


 

I se zasunutýma nožkama nabídne Force K7 pro mnoho lidí asi dostačující sklon. Pokud je přece jen budete potřebovat, není s nimi rozhodně žádný problém. Jsou vyvedeny v podobně robustním duchu jako zbytek klávesnice. Ta je překvapivě těžká, což je rozhodně další plus. Po stole vám ujíždět určitě nebude. Gigabyte myslel i na určitou oporu zápěstí.

    

 

České popisky jsou vyvedeny profesionálně, nějaké nedokonalosti podsvitu při nočním použití s podsvícením na nich rozhodně není vidět. Na první pohled vás určitě zaujmou dvě „myší“ rolovací kolečka v horní části klávesnice. To levé slouží k regulaci intenzity podsvícení a při stisku pak přepínáte barevné schéma podsvitu (nebo jej také můžete zcela vypnout). Pravé tlačítko ovládá hlasitost a dělá to bohužel příliš pomalu a jemně.

Vedle Alt Gr najdete „notebookovou“ klávesu Fn, která v kombinaci s funkčními klávesami F1 až F12 promění Force K7 v multimediální klávesnici a rychlý spouštěč kalkulačky, e-mailového klienta nebo sociálních sítí.

Podstatně zajímavější jsou podle mě funkce oslovující hráče počítačových her. Vedle pravého Ctrl se nachází magické tlačítko Win Lock, které po stisku nejen rozsvítí jednu ze čtyř modrých stavových LED v pravém horním rohu klávesnice, ale především zablokuje klávesu Win. Ta je stejně užitečná v samotném prostředí Windows jako rozčilující při nechtěném stisku v herní vřavě, takže za tuto funkci určitě dávám plus.

 

Trochu tajemně zní funkce anti-ghostingu v okolí kláves WASD. To, že právě klávesy W, A, S, D používají hráči místo kurzorových šipek pro pohyb ve hrách, je jasné asi každému. Stisk více než tří kláves je pro obyčejnou klávesnici ale problém, takže Gigabyte zajistil, aby v případě používání W, A, S, D, Q a ještě Shiftu a Mezerníku byla Force K7 schopna rozeznat sedm současně stisknutých kláves. O tom, že to funguje, vás přesvědčí třeba toto video od HiTech Legion (odkazuji přímo na čas 4:20, kde se nachází test současného stisku vícero kláves).

A jak se tedy na klávesnici píše? Na můj vkus je celá klávesnice trochu tužší a nejvíce mi vadí opravdu tuhý mezerník. Řekl bych, že s UltraX od Logitechu jsem měl větší jistotu při psaní a současně byla tato klávesnice o něco tišší. Nutno říct, že po několika měsících používání se klávesy na Force K7 docela příjemně vychodily a teď už i při střídání Logitechu UltraX v práci a Gigabyte Force K7 doma nemám pocit nějaké nejistoty při psaní. Snad jen ten mezerník zůstal pořád ještě tužší, než bych si přál.

  

U podsvícení mě rozhodně potěšila možnost jeho regulace a volby ze tří barev. Nebo vlastně ze dvou (modré a zelené) – tyrkysová vznikne kombinací těchto dvou. Je trochu škoda, že v souladu s nastavenou barvou podsvitu nemění barvu také LED indikující stav NumLock, CapsLock, ScrollLock a Win Lock. Ty jsou prostě pořád modré, takže vás to beztak vede k nastavení modrého podsvitu pro zbytek kláves. U takto provedené klávesnice podsvícení podle očekávání nesvítí jen skrze označení kláves, ale také kolem nich. Při běžném posezu tak hlavně podsvit pod funkčními klávesami svítí takřka napřímo a silněji, než by bylo vzhledem k podsvitu zbytku klávesnice zdrávo. To už se ale bavím hodně o drobnostech.

Ani po tři čtvrtě roce intenzivního používání není na klávesnici její služební věk nijak negativně znát. Popisky jsou vypáleny kvalitně, barva se (narozdíl od stříbrné na zmiňované Logitech UltraX) nikde nestírá a celkový verdikt i s přihlédnutím k ceně nemůže vyznít jinak než pozitivně. Drobnosti by bylo možné ještě vylepšit, slibovanou výdrž pět milionů stisků jsem ještě neotestoval, i tak ale při hledání podsvícené klávesnice s nízkým a poměrně tichým chodem kláves za rozumnou cenu těžko najdete nějakou konkurenci.

 

Plusy / mínusy
  kvalitní provedení, neklouže, neodírá se
  nízký zdvih kláves, poměrně tichý chod
  skoro tradiční rozložení kláves
  regulovatelné podsvícení
  rozumná cena
  anti-ghosting kolem „herních“ kláves
  méně jistý stisk kláves (hlavně mezerníku a před vychozením používáním)
  krátký levý Shift
  podsvit slabší skrze vypálené popisky, silnější kolem kláves
  nelze měnit a regulovat podsvit NumLock, CapsLock, ScrollLock, WinLock
Cena kolem 890 Kč vč. DPH

 


Graf ceny produktu Gigabyte GK-FORCE K7 poskytuje server Heureka.cz

Byl pro vás článek přínosný?