Hlavní navigace

Gigabyte oznámila své desky pro Kaveri, včetně highendu G1.Sniper A88X

19. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv okamžik, kdy přijde APU Kaveri na trh, je již oficiálně odsunut na příští rok, desky se socketem FM2+ možná budou k mání dříve. Byť totiž tuto patici AMD navrhlo pro nová 28nm APU, budou v ní fungovat i procesory pro stávající socket FM2. Již jsme vás informovali o prvních dvou „na budoucnost připravených“ deskách, které pro tuto platformu chystá Asus; nyní se přidává i Gigabyte. Firma oznámila prvních sedm základních desek se socketem FM2+, včetně highendového modelu G1.Sniper.

Sedmero modelů ponese tato označení: F2A88X-HD3, F2A88XM-HD3, F2A88X-D3H, F2A88XM-D3H, F2A85XM-DS2 (tento kousek by měl být založený na starším čipsetu A85X, nejde-li o chybu), F2A88X-UP4 a konečně již zmíněnou desku G1.Sniper A88X. Ta bude zřejmě hrát roli luxusně vybavené špičky nabídky a Gigabyte se chlubí tím, že ponese firemní integrovanou zvukovku Amp-Up Audio, o níž jsme psali zde (mezi jinými proprietami nabízí dokonce možnost výměny operačních zesilovačů, neb jsou osazeny v patici).

 Desky Gigabyte pro socket FM2+

Kromě toho, že půjde o čtyři modely plné velikosti a tři desky micro ATX bohužel zatím nemáme mnoho dalších podrobností. (Ačkoliv některé parametry snad můžete odhadnout dle koncovek názvů, srovnáním s deskami pro Trinity.) Výbava se bude lišit, Gigabyte pro některé desky ale slibuje například digitálně řízenou napájecí kaskádu – F2A88X-UP4 bude vyrobena s výbavou Ultra Durable 5 – nebo možnost naráz integrovanou grafikou obsluhovat tři monitory.

 

Co se role samotného čipsetu A88X týče, nevíme zatím o tom, že by obsahoval nějaká světoborná vylepšení nebo nové funkce; s APU Kaveri podle všeho fungují i starší jižní můstky A55 a A85X. Je tedy možné, že půjde jen o mírnou revizi právě čipu A85X.

Gigabyte FM2A88X-UP4
Gigabyte FM2A88X-UP4

Příjemné plus, které tyto desky ve spolupráci s APU generace Kaveri přinesou, bude podpora monitorů s rozlišením 4K. Ta se bude týkat portů HDMI a DisplayPort, přes DVI pochopitelně takové rozlišení vyprodukovat nelze. Gigabyte bohužel nesděluje, jak velký díl desek bude mít výstup DisplayPort osazen. Doposud bohužel tento port dostávalo jen pár nejdražších desek. Oficiální podpora 4K by snad mohla firmy ponouknout k tomu, aby tyto porty přidaly na více modelů, neboť přes HDMI lze toto rozlišení přenášet jen při snímkové frekvenci 24 Hz, což je pro PC zcela nevyhovující.

Firma Gigabyte se pro sebe bohužel nechala jednu podstatnou drobnost, a sice datum uvedení těchto desek. Zřejmě ale půjdou do prodeje ještě předtím, než se v příštím roce dostane i na samotné Kaveri. Není totiž pravděpodobné, že by je firma papírově ohlásila celý půlrok před datem dostupnosti. Je možné, že s uvedením firma ještě vyčkává, aby se jí podařilo včas zredukovat skladové zásoby výrobků se socketem FM2.

Zdroj: Gigabyte

Byl pro vás článek přínosný?