Hlavní navigace

Gigabyte představuje: Ultrabook s GeForce, herní stroj a další (CeBIT)

7. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Gigabyte u nás sice není jako výrobce notebooků příliš rozšířený, na letošním CeBITu se nicméně pěkně předvedl. Představil jeden čtrnáctipalcový Ultrabook ve dvou provedeních, slušně nadupaný herní notebook a také univerzální multimediální patnáctku.

Nejprve se podívejme na onen Ultrabook. Jedná se vlastně o dvojici modelů, už téměř stejné označení (U2442N a U2442V) napovídá, že si budou dost podobné. Oba mají úhlopříčku displeje 14 palců, rozlišení 1600 × 900 bodů, hmotnost od 1,49 kg, tloušťku 20,5 mm v nejtlustším bodě (to je na Ultrabook moc, ale stále je to skvělá hodnota) a pohání je nízkonapěťové procesory Intelu nové generace Ivy Bridge.

Už to všechno zní dobře, ale nejzajímavější na nich je, že narozdíl od většiny konkurentů disponují diskrétními grafikami, a to konkrétně GeForce GT 640M od Nvidie. To z nich sice nedělá úplně herní stroje, ale na takto mobilní notebooky bude jejich grafický a herní výkon famózní. Jsme ovšem zvědaví, jak si výrobce poradí s chlazením, protože udržet diskrétní grafiku na přijatelné teplotě v takto malém těle nebude nic jednoduchého.

Ultrabook s diskrétní grafikou Gigabyte U2442VUltrabook s diskrétní grafikou Gigabyte U2442V

Další zajímavostí těchto modelů je přítomnost superrychlého rozhraní Thunderbolt – bude prý k dispozici volitelně (za příplatek). Dále mezi konektivitou nebude chybět USB 3.0 ani úsporný Bluetooth 4.0 a samozřejmě Wi-Fi. Po stránce datových úložišť bude na výběr mezi plotnovými disky s kapacitou do 750 GB nebo SSD.

Dalším z představených je herní stroj P2542G. Jeho displej s úhlopříčkou 15,6″ má, jak se na herní mašinu sluší, Full HD rozlišení; pro co nejširší možnosti zábavy nebude chybět Blu-ray mechanika a reproduktory v konfiguraci 4.1 (čtyři "satelity" a jeden subwoofer). To nejdůležitější zde ale bude hardware: procesor bude jak jinak než Ivy Bridge od Intelu (blíže nespecifikované čtyřjádro Core i7, takže výkonu bude až až) a o grafiku se postará podle všeho slušná mainstreamová grafika GeForce GTX 660M se dvěma gigabajty paměti, doufejme že GDDR5.

Herní notebook Gigabyte P2542GHerní notebook Gigabyte P2542G

Samozřejmě nebude chybět ani pořádná konektorová výbava včetně HDMI, USB 3.0 a tak dále. Data bude možno umístit podle zvolené konfigurace buď na plotnový pevný disk o rychlosti 7 200 ot./min., nebo na SSD. A Gigabyte se pochlubilo i chlazením, o kterém tvrdí, že má unikátní návrh kde procesor a grafika mají samostatné heatsinky a výdechy, což by mělo pomoci uchladit poměrně výkonný hardware uvnitř i při dlouhodobé zátěži. Jak to bude v praxi ovšem ukáže až pořádný test.

A na konec jsme si nechali model Q2542N. Stejné číslo jako u předchozí novinky naznačuje nějaký příbuzenský vztah, ale vlastně mají společnou jen úhlopříčku displeje a dodavatele procesorů a grafik. V tomto případě se bude jednat o klasickou multimediální patnáctku jako Lenovo Y570 nebo Samsung RF511; na výběr bude množství procesorů ze všech klasických řad Intelu (Core i3/i5/i7), grafická karta bude tentokrát GT 640M opět od Nvidie, tedy podle všeho klasická nižší střední třída, schopná bez problémů rozjet méně náročné hry. Opět samozřejmě nechybí pořádná porce datových rozhraní ani klávesnice s numerickým blokem. Bohužel ale neznáme rozlišení displeje, Gigabyte se s ním nikde nechlubí – snad to nebude obvyklých 1366 × 768, ale aspoň 1600 × 900. Uvidíme.

Multimediální notebook Gigabyte Q2542NMultimediální notebook Gigabyte Q2542N

Doporučené ceny uvedených novinek zatím nejsou známy, Gigabyte si ale obvykle nenechává zbytečně platit za značku, takže zřejmě budou poměrně nízké. 

 

Zdroj: CeBIT 2012

Byl pro vás článek přínosný?