Hlavní navigace

Gigabyte ukázal prťavý NAS Brix Max na čtyři disky i Brix s Radeonem [CES]

10. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Snad je to tím, že se nad trhem s PC vznáší nejistota, ale na letošním CES se vyrojila spousta pokusů klasický počítač nějak předělat nebo rozvinout. Velmi populární jsou jsou na výstavišti malá PC. Od firmy Gigabyte jsme již ukazovali výkonnou krabičku Brix Pro, výrobce si ale nachystal ještě jednu specialitu – Brix Max, což je podobně drobný počítač, ovšem adaptovaný na čtyřdiskové síťové úložiště.

Aby se do skříně s půdorysem Brixu (či podobného kompaktního barebonu) vešly čtyři disky, musela výška zařízení narůst ještě víc než u Brixu Pro; Brix Max už je úhledně krychlový (objem údajně dělá zhruba 1,2 litru). Přesto se stále jedná o krabičku poměrně malou. Zatím byl k vidění o prototyp, nicméně nejde o koncept – Gigabyte počítá s uvedením na trh, prý v řádu několika měsíců. Pojmenování Brix Max zatím ještě není definitivní, takže se nakonec kostka možná bude prodávat s nějakým jiným označením.

Gigabyte Brix Max [CES 2014]
Gigabyte Brix Max [CES 2014]

Brix Max je založen na ULV procesoru Intel generace Haswell, konkrétně dvoujádrovém čipu Core i5-4250U (1,3–2,6 GHz s HT) a co se konektivity týče, nabízí obvyklé Wi-Fi 802.11n a Gigabitový Ethernet. Portová výbava obnáší čtyři USB 3.0 či HDMI pro připojení monitoru (nebo televize). Dovnitř lze nainstalovat jak již bylo řečeno čtyři disky (HDD či SSD), a to 2,5" notebookového typu. Představitelé firmy mluvili o podpoře pro čtyři 1TB exempláře, nepadla však zmínka o výšce šachet. Pokud by bylo uvnitř dost místa na 9,5mm (případně vyšší) modely, dalo by se uvažovat i o 4 × 2 TB. Zepředu krabičky má pak každý z disků LED monitorující jeho aktivitu.

 

Coby operační systém je použit Android (Intel údajně tento OS hodlá prosazovat i pro PC s klasickými „velkými procesory“). Gigabyte u tohoto NASu počítá zejména s domácím použitím. Má jít o tzv. osobní „cloud“, sloužící jako úložiště, pro streamování filmů a hudby na tablety/mobily či notebooky či přehrávače videa, a tak podobně.

Gigabyte Brix Max [CES 2014]
Gigabyte Brix Max [CES 2014]

Pasivní Brix na bázi Silvermontu a rozřešení záhady s počítačem Maingear Spark

Když už jsme u tématu barebonů Brix, na CES představoval Gigabyte ještě další modely, které jsme dosud nezmínili. K vidění byl prototyp pasivního modelu s hliníkovou skříňkou, poháněného Celeronem s architekturou Bay Trail-M (tyto čipy mají TDP 4,3–7,5 W). Uvnitř pouzdra se nachází obvyklý bezdrátový modul (vyveden je ale i Ethernet), jeden slot SO-DIMM pro paměť, ale také pozice pro 2,5" disk, ze které se u těchto mini PC očividně stává norma. Dřívější lpění na úložištích mSATA asi příliš omezovalo atraktivitu těchto zařízení, jelikož větší SSD stále stojí poměrně dost peněz.

Gigabyte také ukázal barebone rozměrově podobný Brixu Pro, ale s odlišnými vnitřnostmi. Brix Gaming má v sobě 37W mobilní čtyřjádro Core i7-4702HQ (takt 2,2–3,2 GHz, HT a grafika HD 4600). Aby ale dostál názvu, je integrována ještě dedikovaná grafická karta Radeon R9 M275X. Pokud vám to připomíná Maingear Spark, jste na správné adrese. Oba koncepčně stejné barebony používají na první pohled identickou skříň, z čehož mi vychází, že Spark pro Maingear vyrábí právě společnost Gigabyte. Eventuálně by se proto mohl model podobný Brixu Gaming, ale osazený procesorem AMD, objevit i přímo v oficiální nabídce firmy Gigabyte.

Gigabyte Brix Gaming, dvojče Maingearu Spark [CES 2014]
Gigabyte Brix Gaming, dvojče Maingearu Spark [CES 2014]

Zdroje: PC Perspective, HotHardware, Legit Reviews

Byl pro vás článek přínosný?