Hlavní navigace

Z490 desky Gigabyte pro Comet Lake mají PCI Express 4.0. Unikly fotky a další informace

23. 4. 2020

Sdílet

Procesory Intel Comet Lake nepodporují PCI Express 4.0, ale Z490 desky Gigabyte už podporu mají: PCB i komponenty jsou připravené na budoucí CPU s PCIe 4.0.

Už se blíží odhalení desktopových procesorů Intel Comet Lake a desek se socketem LGA 1200, které by mělo nastat příští týden (30. 4.), byť prodej má pak začít až za čtyři týdny (27. 5.). Tento týden začaly houfně unikat informace o chystaných základních deskách s čipsetem Z490 pro Comet Lake, které zřejmě výrobci příští čtvrtek odhalí. Teď unikly informace a fotky k deskám od Gigabyte. A vypadá to, že ty by mohly být hodně zajímavé. Firma je totiž už připravila na podporu PCI Express 4.0, která jinak Comet Lake a letošní platformě Z490 bude chybět. Desky Gigabyte by tedy mohly být ideální pro ty, kdo budou chtít později upgradovat na procesory Rocket Lake, které příští rok přinesou novou architekturu a právě i podporu nové generace PCI Expressu.  

Gigabyte bude mít na deskách Z490 PCI Express 4.0

Příjemnou a možná i překvapivou zprávu, že Z490 desky (zda úplně všechny, není zatím jasné) od Gigabyte přinesou podporu PCI Expressu 4.0, přinesl web VideoCardz, podle nějž je toto uvedeno v marketingových materiálech určených pro odhalení desek. Ty jsou samozřejmě ještě pod NDA, ale VideoCardz je na toto dobrý zdroj a příští týden by se toto tedy mělo jen potvrdit.

Gigabyte by měl oznámit kompatibilitu desek se zařízeními (SSD, grafikami) podporujícími PCI Express 4.0, ovšem ta bude zřejmě čekat až na vydání procesorů Rocket Lake v 11. generaci Core v roce 2020. Samotné procesory Comet Lake (10. generace, která bude uvedena nyní) podporuje pouze PCI Express 3.0, jelikož je asi stále založená na technologiích z procesorů Skylake. Proto tyto desky sice budou umět PCI Express 4.0, ale prozatím na nich bude možné používat jen rychlost PCIe 3.0. Nicméně pořád to bude výhoda pro ty, kdo budou chtít později upgradovat bez výměny desky.

Gigabyte Z490 Aorus Ultra zdroj VideoCardz Gigabyte Z490 Aorus Ultra (Zdroj: VideoCardz)

Kompatibilita bude možná díky tomu, že Gigabyte desky už nyní vyrábí s ohledem na pozdější certifikaci PCI Express 4.0. Na těchto deskách budou použité přepínače a opakovače už připravené na PCI Express 4.0. Sloty budou mít sníženou impedanci a údajně až 3,3× lepší stabilitu signálu proti dnešním používaným na PCIe 3.0. PCB má údajně dosahovat až 4× nižší ztrátu signálu. Toto vše by mělo zajistit, že po osazení nových procesorů bude PCIe 4.0 fungovat korektně. Měl by také být použitý externí generátor frekvence („PCIe 4.0 Turbo B-Clock“) pro přetaktování této sběrnice.

PCI Express 4.0 má být poskytnuté na slotu ×16 pro grafiku, přičemž podle Gigabyte na deskách budou přepínače podporující tuto technologii, takže bude možné linky rozdělit na dva sloty, tedy ×8/×8. Zmíněn je i slot M.2 s konektivitou PCI Express 4.0 ×4 pro SSD. Zatím nevíme, jak bude na deskách s čipsetem Z490 zapojený, tj. zda používá linky určené pro GPU, nebo samostatné rozhraní×4 z CPU. To má poskytovat Rocket Lake, ale není jasné, zda tyto sloty budou nebo nebudou fungovat s procesory Comet Lake.

Tip: Z490 desky Asus pro Comet Lake: Komponenty, specifikace, výbava. Hodně silné VRM

Vypadá to tedy, že Z490 desky Gigabyte by měly být velmi dobře připravené na procesory Rocket Lake a mohly by být rovnocenné s pozdějšími Z590 (až na to, že ty přinesou nativní podporu pro Superspeed USB 20Gbps). Má to nicméně i své nevýhody. Proti deskám počítajícím jen s PCIe 3.0 bude osazení komponenty a také samotné PCB asi dražší. Také se teoreticky může stát, že Intel po vydání Rocket Lake přímo v CPU zablokuje fungování PCIe 4.0 na deskách s čipsety řady 400, jako to udělalo AMD s Ryzeny 3000, pak by tato příprava přišla vniveč. Doufejme ale, že když Gigabyte pro podporu předem všechno nachystal, tak k tomuto nedojde.

Jak důležitá je nyní podpora PCI Express 4.0 na základní desce?

Gigabyte Z490 Aorus Xtreme WaterForce zdroj VideoCardz Gigabyte Z490 Aorus Xtreme WaterForce (Zdroj: VideoCardz)

Gigabyte použije ve VRM Power Stages zvládající až 90 A

Toto není jediná informace, kterou VideoCardz prozrazuje. Níže můžete vidět jeho tabulku se seznamem desek a rozpisem různých funkcí. Sedm desek by například mělo dostat 2,5Gb/s Ethernet Intel i225V. A osm desek by mělo mít podobně jako Asusy topologii zapojení paměťových slotů typu Daisy Chain, což má dovolovat vyšší frekvence DDR4.

Z490 desky Gigabyte pro procesory Intel Comet Lake zdroj VideoCardz Z490 desky Gigabyte pro procesory Intel Comet Lake (Zdroj: VideoCardz)

Zajímavé také je, že na třech nejvyšších modelech mají být použité ve VRM fáze zvládající dodat proud 90 A. Takže pokud jich bude třeba 16, měly by v extrémním/teoretickém případě být schopné dodat až 1440 A (což je samozřejmě hodně předimenzováno). Tyto 90A fáze bude mít i Mini-ITX model, deska Z490I Aorus Ultra. V jejím případě budou asi použité kvůli zhoršeným možnostech chlazení VRM na Mini-ITX deskách.

Gigabyte Z490I Aorus Ultra zdroj Benchlife Gigabyte Z490I Aorus Ultra (Zdroj: Benchlife.info)

Mini-ITX model Z490I Aorus Ultra mimochodem už máme i na fotce, kterou publikoval web Benchlife.info. Obrázky dalších desek pak vypustil web VideoCard, jde zejména o vyšší modely řady Aorus – můžete je vidět v galerii. Je mezi nimi také deska Z490 Aorus Xtreme Waterforce, což je model s připraveným full-cover vodním blokem na CPU a VRM, který zároveň chladí odbočkou i čipovou sadu.

Zdroje: VideoCardz, Benchlife.info

Gigabyte Z490 Vision G zdroj Benchlife Gigabyte Z490 Vision G. Řada Vision je oficiálně zaměřená na tvůrce obsahu (Zdroj: Benchlife.info)

Galerie: Z490 desky pro procesory Intel Comet Lake od Gigabyte

Byl pro vás článek přínosný?