Hlavní navigace

Dřív než Photoshop. Bezplatný editor Gimp podporuje HEIF, zabijáka JPEGu

21. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před měsícem vydaný Gimp 2.10 přinesl hromadu roky vyhlížených novinek. Tvůrci přitom slíbili rychlejší aktualizace a přidávání funkcí, aniž by se muselo čekat na další majoritní verzi 3.0. Prvním důkazem je vydaný Gimp 2.10.2 (stahujte z gimp.org), který přináší několik novinek a 44 oprav.

Hlavním tahákem je plugin pro formát HEIF, který Gimp nově dokáže načítat i do něj exportovat. Jeden z potenciálních nástupců JPEGu se těší velké oblibě. Podporuje jej Apple v iOS 11 a macOS High Sierra, Google v Androidu P, přidal se také Microsoft nebo český Zoner.

HEIF slibuje při stejné kvalitě jako JPEG pouze třetinovou velikost souboru. Podporuje alfa kanál (průhlednost), bezztrátovou kompresi i animace, takže dovede zastoupit také GIF nebo PNG. Rozumí si s až 16bitovými barvami. HEIF může do jednoho souboru pojmout více obrázků (různé velikosti, sekvence, stacky fotek s různou expozicí nebo zaostřením apod.), případně zvuk a jiná data.

Kromě nového formátu dostal Gimp 2.10.2 také dva nové filtry pro sférickou deformaci a rekurzivní transformaci, vylepšený nástroj pro tvorbu screenshotů a sahalo se i hlouběji do kódu. Histogramy obrázků se nově počítají v odděleném vlákně, takže nebudou brzdit vykreslování uživatelského rozhraní.

Byl pro vás článek přínosný?