Hlavní navigace

Gingerbread dále ustupuje, Android Jelly Bean už je na 28 zařízeních ze 100

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google zveřejnil čerstvé statistiky Androidu, ukazují další (byť mírný) růst verze 4.x. Celkem má už téměř 56% zastoupení trhu, což však při absolutním počtu okolo 800 milionů zařízení znamená, že stovky milionů Androidů je zastaralých.

Statistiky Androidu v květnu 2013
Statistiky Androidu v květnu 2013

Největší zastoupení má stále Android 2.3 Gingerbread s 38,5% podílem. Silnou skupinu už tvoří verze 4.0 Ice Cream Sandwich (27,5% podíl) a také obě varianty Jelly Bean 4.1 (26,1%) a 4.2 (2,3%).

Minulý měsíc jsme byli svědky velkého skoku ve prospěch Androidu 4.x, ale to měla na svědomí změna meřicí metodiky ze strany Googlu. Nově už počítá pouze s aktivními zařízeními, které se v posledním měsíci připojí k obchodu Play Store.

Za dva týdny bude pravděpodobně představena nová verze systému, dle posledních spekulací údajně Android 4.3 Jelly Bean. Číselné označení i kódový název by znamenaly, že novinek nebude tolik, aby je mohl Google vydat za majoritní verzi. Mluví se o tom, že za odsuny jsou i ohlasy výrobců. Aktuální čísla budiž důkazem. Podíl poslední verze 2.3 je stále zanedbatelný a případný výrazně změnený Android 5.0 by jen dále fragmentoval trh.

 

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?