Hlavní navigace

Glary Utilities jako bezplatný lék proti všem bolestem Windows

5. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poptávka rozhoduje o tom, jaké produkty vzniknou a udrží zájem spotřebitelů. Podle všeho se uživatelé počítačů zajímají tak moc o zdraví operačního systému, že neváhají investovat do placených nástrojů na údržbu. Všimnout si můžete zajímavého trendu. Tyto nástroje se stále více překrývají s dříve striktně antivirovými řešeními. AVG Technologies poskytuje software na údržbu systému. Před dvěma roky, mimochodem, firma koupila populární TuneUp Utilities.

Avast vám zase např. oznámí dostupnost nových verzí programů a ještě vám vypulíruje prohlížeče. Opačná strana barikády se pro změnu vedle čištění pevných disků a registru Windows učí odstraňovat malware, případně přidává funkce pro kontrolu obsahu v prohlížečích. Přesto zatím nelze říct, že by vám původně nástroj na čištění dokázal poskytnout tak dobrou ochranu před viry. Podobně to platí i obráceně.

Víte, jak rychle se spouští vaše instalace Windows?
Víte, jak rychle se spouští vaše instalace Windows?

Proto primárně bezpečnostní řešení z trhu aspoň zatím nevytlačila produkty jako Advanced SystemCare od firmy IObit. Zřejmě právě s ním budete nejčastěji srovnávat Glary Utilities. To je až nebezpečně podobný balík nástrojů pro správu počítače, který si klade za cíl ochránit vaše data před pády Windows. Sekundárně vás bude bránit proti hrozbě slídivého spywaru. Běžné viry mu však příliš neříkají. Nemusíte se proto bát ho používat společně s vaším stávajícím antivirem, do zelí si nepolezou.

O plastickou operaci pozadu

Někdo si užívá život v záři reflektorů, zatímco jiný nikoli. Glary Utilities strojí ve stínu úspěšných placených aplikací, k nimž patří zmíněné TuneUp Utilities, případně zdarma dostupných alternativ jako Advanced SystemCare Free. Snaží se o jakýsi kompromis, aby se zavděčil pokročilejším uživatelům i začátečníkům. Třetí řada se oprostila od vyloženě nevzhledných omalovánek ve prospěch jednoduššího grafického stylu.

Nenáročná údržba pro každého
Nenáročná údržba pro každého

Prostředí prokouklo a dostalo punc profesionality. U konkurence přesto můžete pozorovat další snahy o zjednodušení, za což se zasadila Windows 8. Glary Utilities proto do plochého prostředí operačního systému oproti jiným nezapadá. Balíku nástrojů to ovšem neubírá na funkčnosti. Pracovat s ním můžete okamžitě, aniž byste cítili potřebu ponořit se do upravování předvoleb v nastavení. To je popravdě příjemná změna oproti jiným produktům.

Skladbu výchozích hodnot autoři zvolili optimálně. Nestane se, že by za vašimi zády aplikace sama rozjela čistící akci, při níž by z počítače odebrala data, která v něm vy chcete ponechat. To přitom některé programy praktikují. Automatickou údržbu můžete nastavit na několika úrovních, avšak jedná se o naprosto volitelnou věc, k níž musíte vydat počáteční impuls vy.

 

Automat žádá poplatek

Výrobce Glary Utilities docela mazaně mlží kolem počtu funkcí. Chlubí se bohatým portfoliem integrovaných nástrojů, jenže ne každý odkaz otevře nástroj, který patří ke Glary Utilities. Někdy vás odkáže na systémové nástroje. Ty si ale dovedete spustit i bez této externí aplikace, ne?

A hlavně, musíte mít licenci k placené edici Pro (za standardní cenu 39,95 dolaru). Ani když se rozhodnete pro, nebudete se motat v košatých dialozích. Důležité předvolby se totiž přepínají přímo v hlavním okně. Nedostupnost automatických úkonů nicméně považuji za zklamání, neboť takový Advanced SystemCare Free se v této oblasti aspoň okrajově angažuje. S bezplatnou edicí Glary Utilities tedy můžete ve Windows provést údržbu maximálně jednou za čas ručně.

Placená edice přitom dovoluje optimalizovat systém podle plánu, případně dokonce vymaže osobní údaje z prohlížečů při vypnutí počítače atp. Šikovné, ale pokud nemáte v plánu vyhradit si na takový nástroj peníze v rozpočtu, budete se muset poohlédnout jinde. Alespoň nemusíte nástroje spouštět po jednom. Stalo se celkem zvykem, že podobně zaměřené aplikace nabízí více či méně vhodně sestavený plán údržby, který nezahrnuje všechny oblasti v počítači, ale vybírá ty důležité.

Takové čištění trvá přiměřenou dobu a nezdržuje. V tomto si Glary Utilities nemají co vyčítat s ostatními aplikacemi. Zájemci si pak požadované integrované nástroje otevřou i samostatně. Nechybí zástupci na boj s dočasnými soubory, fragmentací, zaneseným registrem, přehršlemi nainstalovaných programů a malwarem.

Třetí řada balíku sice představuje podstatné zlepšení, ale nedostatků stále napočítáte dost. Dříve autoři také poskytovali přenosnou edici. Teď musíte sáhnout po té tradiční, s instalačním průvodcem.

Ne každý odkaz spustí nástroj od výrobce Glary Utilities
Ne každý odkaz spustí nástroj od výrobce Glary Utilities

Byl pro vás článek přínosný?