Hlavní navigace

GlobalFoundries vyvíjí svůj vlastní 10nm proces, nebude od Samsungu ani IBM

4. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco Intel má své vlastní továrny, výroba čipů AMD je v rukou externích zakázkových výroben, z nichž je pro oblast procesorů (a časem asi i GPU) podstatná firma GlobalFoundries. V té se na letos rozjíždí výroba 14nm procesem s tranzistory typu FinFET, s níž je však spojený určitý neúspěch. Firma totiž musela zahodit svůj vlastní postup 14XM a loni oznámila, že si technologii licencovala od Samsungu. Tento krok může svádět k pochybnostem o tom, zda má GlobalFoundries dlouhodobě na to, aby byla předním hráčem v polovodičové výrobě. Zdá se ale, že licenční 14nm technologie je jen přechodným obdobím a firma vlastní program neopouští.

Následující 10nm stupeň totiž licencován nebude, GlobalFoundries jej podle prohlášení jednoho ze svých představitelů vyvíjí sama na vlastní pěst. Půjde tedy opět o specifickou technologii. Firma tím ztratí možnost vystupovat jako druhý zdroj pro klienty Samsungu, což je škoda, jelikož možnost získat lepší cenu nebo kapacitu navíc je pro mnoho klientů atraktivní. Na druhou stranu nebude muset platit Samsungu licenční poplatky, takže potenciálně může dosáhnout vyšších výnosů a mít více peněz na budoucí rozvoj. Může se také pokusit technologii Samsungu předstihnout v kvalitě nebo v termínu uvedení, což ale bude vzhledem k prostředkům a zkušenostem korejského gigantu obtížné.

To, že v této chvíli probíhá vývoj interně, znamená, že se na něm zatím nepodílí ani polovodičová divize IBM, kterou GlobalFoundries převezme, byť by její technologický vklad mohl být dosti pozitivní. Tato transakce ale ještě není dokončená a přímé zapojení teamů z IBM tím pádem není možné. GlobalFoundries s ním asi výhledově počítá, do ukončení akvizice ale zatím vývoj probíhá separátně.

GlobalFoundries, cleanroom továrny Fab 1 ()
GlobalFoundries, cleanroom továrny

V stejném článku na wbeu SemiWiki se objevily také informace o aktuálně se rozjíždějícím programu 14nm procesu. Ten má být podle očekávání firmy v produkci po dlouhou dobu a v budoucnu na něm ještě mají vzniknout další deriváty. Zájem o prvotní méně náročnou verzi 14LPE je údajně velký (takže byla dokonce část kapacity přeorientována z vývoje na výrobu), v komerční fázi je ale údajně zatím jen jeden čip.

Od kvalifikace v lednu už se během dubna podařilo získat výtěžnost, u níž lze hovořit o masové produkci (i když ještě nedávno se jako úspěch uvádělo, že překročila hranici 10 %, takže v absolutních číslech to stále nebude žádný zázrak). Kdo tento zatím solitérní zákazník procesu 14LPE je, zůstává tajemstvím. Objem objednávek by u něj ale mohl být značný, pokud je provoz tak vytížen, jak GlobalFoundries (respektive SemiWiki) tvrdí.

 

Pozitivní je, že výkonnější varianta procesu 14LPP údajně nemá za variantou 14LPE velké zpoždění, což je slibné pro plány AMD uvést na 14nm procesu produkty v příštím roce. Na 14LPP by údajně letos mělo dojít k „tape-outu“ mnoha čipů, přičemž jde o kontrakty u nichž je GlobalFoundries hlavním nebo primárním zdrojem, takže firma nebude čistě jen paběrkovat za Samsungem. Některé z těchto čipů jsou mobilní SoC, na procesu ale vznikají také neupřesněné nemobilní procesory s vysokým výkonem a větší plochou čipu, což je slibné pro eventuální výrobu APU, CPU a výkonnějších GPU na této technologii. Kvalifikace 14LPP by prý měla proběhnout v třetím čtvrtletí a rozjezd masové výroby by pak měl být zahájen v Q1 2016.

Zpracované wafery s čipy v cleanroomu

Jak už bylo řečeno, na úspěšnosti GlobalFoundries bude závislé zejména AMD, které je s jeho procesy spjato jak technologicky, tak dlouhodobými smlouvami. To platí v současnosti pro 14nm proces, ale posléze také pro 10nm projekty. Zajímavé ale je, že momentálně se o výrobě v GlobalFoundries spekuluje i u Nvidie, i když potvrzeno nic není a tato firma by měla spolupracovat také s TSMC (to ji oficiálně zmínilo jako klienta pro 16nm proces). Byl by to zajímavý obrat, pokud by oba výrobci GPU změnili dodavatele, ale opět se sešli na stejné výrobní technologii.

Zdroje: KitGuru, SemiWiki

Byl pro vás článek přínosný?