Hlavní navigace

Glosa k GeForce GTX 280 a grafický blogpost

25. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

 V posledních deseti dnech to kolem grafických karet neskutečně vře. Vše začalo uvedením GeForce GTX 280 a 260. V názoru na novou vlajkovou loď Nvidie se rozcházíme dokonce v rámci jediné redakce. Zatímco já po více než několika dnech nonstop testování (a občas i nějakého toho hraní pod záminkou zkoušky plynulosti v pokročilých fázích) této karty a podrobném srovnání s nejbližším soupeřem, GeForce 9800 GX2, jsem kartě udělil ocenění za skvělý produkt, kolega Lukáš Fiala v souznění s názory GPU-guru z Beyond3D (to rozhodně není myšleno pejorativně ani ironicky) považuje G200 a na něm založené produkty za fiasko.


Proč SLI ani CrossFire nejsou lepší než jedna karta?

Fandovské weby produktů ATI Radeon dokonce píší, že kartu pochválily jen partnerské weby společnosti Nvidia, mezi které nakonec patří kdekdo. Téměř nikdo totiž nepřehlíží fakt, že jediné, co se s GeForce GTX 280 mohlo v době uvedení srovnávat, je Multi-GPU karta. A to je to podstatné. Multi-GPU, ať už SLI anebo CrossFire, má několik do highendu naprosto se nehodících nevýhod: nejistotu dobrého škálování výkonu, input lag a micro stuttering.

A mimochodem, ve vysokém rozlišení s anti-aliasingem byl náskok GeForce GTX 280 na GeForce 9800 GX2 docela podstatný, a to nemluvím o drastickém rozdílu v minimálních fps a faktu, že u GeForce 9800 GX2 se v rozlišení jako 2560 × 1600 px musíte anti-aliasing jednoznačně bát zapnout. U nemálo her dojde k naprostému zahlcení, zpomalení systému a jste rádi, když se vám podaří restartovat jinak než natvrdo.

Protože jsem si v dobách největších veder odstěhoval z redakce i s testovací sestavou do klidu domácího prostředí, tak kromě samotného testování jsem si na nejzajímavějších testovaných kartách nemálo i zahrál. GeForce GTX 280 je skutečně jedinou kartou, se kterou se nemusím nad ničím spekulovat a i v maximálním rozlišení 30" LCD pozapínat vše možné i nemožné a přitom si být jist plynulostí. Vzhledem k tomu, že průměrný nárůst výkonu CrossFireX ve škále všech 22 her, jimiž testuji, je kolem 50 % a zmíněných s Multi-GPU spojených negativních jevů se nezbavíte nikdy, jsem si celkem jist, že to nezmění ani Radeon HD 4870 X2.

Ono v recenzích nakonec vypadá CrossFire či SLI krásně, ale nepřál bych vám tato řešení recenzovat. U SLI je to díky profilům a celkově propracovanější podpoře o něco lepší, ale testování Multi-GPU znamená zkoušet všechny možné i nemožné fígle, čekaní na další verzi ovladačů apod., aby nakonec vyšla poměrně hezká (a jaksi očekávaná) čísla v grafech. Co je za tím skryto a co nemálo běžných uživatelů nikdy nepřekoná, to zůstává vždy upozaděno.

Posledním hřebíčkem do rakve GeForce GTX je podle některých recenzentů chybějící podpora pro DirectX 10.1. DirectX 10.1 přináší především zrychlení některých procesů, ale žádná vizuální kouzla díky němu navíc nevytvoříte. To, že Nvidia DirectX 10.1 ve svých čipech nepodporuje, to ji tedy může sebrat výkon (jako se tomu děje ve Assassin's Creed s anti-aliasingem), ale proč se to znovu hodnotí mezi vlastnostmi?

GeForce GTX 280 je prostě highend za cenu highendu, dokonce i příplatek oproti GeForce 9800 GX2 mi přijde více než adekvátní. GeForce GTX 280 je tam, kde to skutečně potřebujete, výrazně lepší. A odkdy se porovnává poměr cena/výkon highendu se střední třídou, jako se to začalo dít při spatření prvních čísel (ano, velice dobrých) Radeonu HD 4850 či později HD 4870? Anebo odkdy je vůbec klíčovým parametrem naprosté špičky nabídky poměr cena/výkon? Proč se přehlíží parádně nízká spotřeba karty v idle a při přehrávání Blu-ray filmů? A odkdy je pro uživatele důležitá velikost jádra či počet jader na wafer? Výtěžnost i marže jsou problémy, které nechť si řeší Nvidia, ale vůbec nerozumím tomu, proč by tato případná negativa měla utvářet uživatelský přístup ke kartě.

Co je a co není podvod

Klidu nepřispěl ani fakt, že Nvidia zprovoznila akceleraci PhysX na svých GeForce v několika případech, jež čítají (samozřejmě ne náhodou) i 3DMark Vantage. CPU score na běžných procesorech najednou není v jednotkách tisíců, ale na hodnotě 30 000 či více a nemalá část českých uživatelů nazvala toto rovnou podvodem. Podvod který je oficiálně a co nejviditelněji prezentován, to se tedy hned tak nevidí. AMD dokonce hned přišlo s námitkou, že je to proti dokumentaci Futuremarku k 3DMark Vantage, kde se píše o tom, že ovladače nemají ovlivnit CPU score, ale proč rozhodnutí nenechá na Finech? Futuremark stanovuje pravidla a které výsledky jsou validní a které ne, je to tedy na nich.

Trošku mi to připomíná recenzi Radeonu HD 3870 X2, s tehdejšími ovladači v širokém spektru her opravdu nepřesvědčivého produktu, po jejímž napsání jsem byl obviněn z podvodu a vymýšlení si výsledků. Později jsem prokázal opak a naopak se jako podvádějící ukázal web dávaný za vzor správných výsledků. Podstatné na tom je jediné: v ČR má podle mě mnohem silnější fanouškovskou základnu společnost ATI (nyní tedy pod AMD).

Všiml jsem si, že když v testu nemám u GeForce vše úplně ťip ťop, neštěkne ani pes, ale jakmile mi chybí málem ještě nevydaný nebo někde právě zlevněný Radeon, či nedej bože nepoužiji nejnovější Catalysty, je oheň na střeše. Dalším příkladem může být odsuzování společnosti Nvidia za zcela legitimní (a v globálu dokonce celému odvětví PC her prospěšné) kroky jako třeba program The Way It's Meant To Be Played.

Zlá Nvidia, hodná ATI

Důvody, proč tomu tak je, jsou samozřejmě nasnadě: Nvidia byla vždy společností, která se snažila o maximální zisk. Jakmile měla dobrý produkt, pořádně jste za něj zaplatili. Naopak ATI historicky většinou doháněla a až na období Radeonů 9700/9800 a později Radeonů X1900 neměla to nejdůležitější pro šroubování ceny, tedy číslo jedna v testech. A tak často přicházela s různými slevami produktů vyšší třídy, uváděním produktů s možností odblokování skrytého výkonu apod. Tedy tím vším, co koumavý český uživatel miluje.

Tím chci říct jediné, není žádná zlá Nvidia, ani hodná ATI, případně AMD. A není tomu ani naopak. Vše je byznys. A v době, kdy je v PC hardwaru stále méně peněz na rozhazování, opravdu tvrdý byznys. Co není zakázáno, je dovoleno. Nevěřte tomu, že kdyby v ATI/AMD měli takové trumfy jako Nvidia, že by cenu nediktovali. Jen blázen by nechtěl vydělávat co nejvíce a velká společnost, kde by pracovali jen blázni, asi neexistuje.

V minulosti určitě udělala Nvidia více negativních kroků v podobě cheatů v 3DMarku, nepohlídání si výrobců karet, jež na karty cpali levné low-pass filtry zapříčiňující rozmazaný obraz na CRT monitoru anebo vícero útočných prezentací proti konkurenci. Na druhou stranu ze stejné historie lze vytáhnout legendární potíže uživatelů s ovladači ATI nebo dokonce hardwarovými chybami v čipech/kartách této značky.

Která ze skutečností byla podstatnější pro uživatele, nechám na vás. Závěr opět rád zobecním na vzkaz případným zatvrzelým příznivcům ať už jedné nebo druhé značky (anebo třeba třetí, to je jedno). Platí vás některá z těchto společností? Stojí vám za to zabíjet čas psaním pořád stejného názoru do všech diskuzí, případně hledáním důkazů pro svá tvrzení po celém širém Internetu?

Mě zatím neplatí ani Nvidia, ani AMD, ani Intel, jen můj zaměstnavatel. Dokud tomu tak bude, nikdy nebudu mít důvod pomáhat nějaké z těchto firem, fandovství si raději nechám pro českou reprezentaci nebo fotbalový tým města, z něhož pocházím. Když to uděláte taky, ušetříte si nejen čas, ale dokonce si budete moci koupit to, co vám ve všech aspektech skutečně přijde jako nejlepší koupě. Teď to může být Radeon HD 4850, předtím to byla třeba GeForce 9600 GT a za pár měsíců se to třeba zase vystřídá.

P.S.: Možná mou potřebu nejen obhájit verdikt k GeForce GTX 280, ale lehce se opřít do skupiny zvané fanATIci, má na svědomí skutečnost, že se setkávám jen se dvěma aktivními nVidioty. Jedním je Igor Staněk, který to jako PR společnosti Nvidia má v popisu práce, druhým je rADo, jenž skálopevným hájením určitých značek získává čtenost pro svůj web.

Naproti tomu se na EHW dost často zjevují rudí nájezdníci z velkého diskuzního fóra druhého největšího HW webu u nás nebo jednoho dle slov autora neprofesionálního magazínu o hardwaru a hrách. A to už vůbec nemluvím o člověku, jehož příspěvky zabírají asi 60 % všech pod grafickými kartami na Czech Computeru.

Udělat si nakonec zcela vlastní názor vám možná pomůže chystaný článek Lukáše Fialy, v němž hodlá uvést argumenty proti GeForce GTX 280. A neznamená to hádku uvnitř redakce, ale jen otevřenou diskuzi, která soudě dle čtenosti posledních článků o grafických kartách čtenáře zřejmě zajímá.

Byl pro vás článek přínosný?