Hlavní navigace

Gmail už funguje i bez int. připojení! Docs a Kalendář až příští týden

31. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Gmail už funguje také offline. Když vypadne připojení, pracovat můžete dále. Až síť zase naskočí, změny se synchronizují. Gmail už fungoval offline v době Google Gears. Tento projekt ale firma před časem ukončila s tím, že si budoucí offline aplikace vystačí s HTML5 a JavaScriptem.

Na letošní konferenci Google I/O vývojáři přislíbili offline verzi Gmailu, Docs a Kalendáře. První aplikace už funguje, další dvě přijdou na řadu příští týden (dokumenty zatím nebude možné editovat, pouze prohlížet). Abyste mohli Gmail v offline podobě používat, je třeba nainstalovat doplněk pro prohlížeč Chrome. Pak se na prázdné stránce se objeví nová modrá ikona Gmailu. Klepněte a offline mód povolte.

Gmail

Asi vás překvapí vzhled offline Gmailu. Google totiž udělal to nejjednodušší co mohl, převedl na počítače tabletovou verzi pošťáka. Ač vypadá hezky, určitě jsme si představovali, že Google zanechá tradiční vzhled a layout Gmailu.

Gmail

Aplikace funguje tak, že se automaticky stáhnou data z první stránky aktivní složky. Když připojení vypadne, nic se neděje. Můžete si připravit koncept pro odpověď, případně přečíst starší uložené zprávy. Když připojení znovu naskočí, změny se hned synchronizují online. Zprávy se stahují na pozadí, i když nemáte otevřenu záložku s offline Gmailem.

V sysbaru u hodin se navíc objevila miniikonka Chrome, která slouží k rychlému přepnutí do Offline Gmailu nebo nastavení prohlížeče.

Gmail

Klasická stránka Gmailu samozřejmě nadále funguje. Až budou převedy i Docs a Kalendář, podíváme se na funkce podrobněji. Tuto zprávu berte jen jako bleskovku, že už to opravdu funguje.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?