Hlavní navigace

Goldmax Racer 2.0: nejvýkonnější 15,6" notebook na světě (recenze)

19. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design, zpracování a specifikace

Dnešní recenze bude trochu kratší, než jste zvyklí, protože Goldmax Racer 2.0 už jsme vlastně hodnotili na ExtraNotebooku hned ve dvou článcích. Některé věci kromě zhodnocení herního výkonu nás ale přece jen čekají. Herní výkon je tady ale to naprosto nejdůležitější. Goldmax P150EM Racer 2.0 je herní notebook každým coulem, ba co víc, nejvýkonnější 15,6" notebook vůbec. V 15,6" šasi tu totiž máme nesmírně výkonnou grafickou kartu Nvidia GeForce GTX 680M, čímž se laťka výkonu „obyčejných“ notebooků posouvá zase o hodně víc. O tom ale v testu GTX 680M.

Omlouvám se za výjimečnou horší kvalitu některých fotografií.

Goldmax v ČR prodává notebooky značky Eurocom, Eurocom je kanadský výrobce, nenechte se ale zmást, stejně jako spousta zahraničních konkurentů používá šasi Clevo, jde tedy vlastně o stejný notebook, jako se prodává pod řadou jiných označení.

Goldmax Racer 2.0
Goldmax Racer 2.0

Design

Je jednoduchý až strohý. Racer 2.0 nesází na hezké křivky, šasi je poměrně ostře řezané s kulatými rohy. Barvou je šedé, což se v mnoha odstínech okolního světla může zdát jako hnědé, samozřejmostí je matné zpracování. Jemně pogumovaný plast ve spojení s dalším plastem nepůsobí zrovna luxusně, ale když si sáhnete a opřete se do notebooku trochu, zjistíte, že kvalita je slušná.

Pokud sháníte herní notebook se zajímavým designem, zaujme vás Asus, MSI, Alienware a řada dalších prodejců, nicméně Goldmax zrovna ne. Na tom ale není nic divného – Goldmax svůj stroj cílí nejen do herní, ale zároveň i do pracovní sféry, což je také výhoda – s Racerem se můžete objevit na obchodním jednání a až na pár kompromisů nemusíte vypadat jako vánoční stromek. Že by ale mohl design Raceru konkurovat industriálnímu designu Precisionů a ThinkPadů, se říct nedá.

Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy
GPU-Z

Zpracování

Notebook je jednoznačně dobře zpracovaný, byla by hloupost tvrdit ostatně něco jiného, šasi od Cleva je postavené moc dobře. Perfektní to samozřejmě není, šasi se prohýbá, specielně ve středu přední strany základny, relativně hodně se navíc prohýbá i víko. Nic ovšem nevrže, takže to neberu jako něco příliš špatného.

Za co si notebook ovšem mínus zaslouží, jsou ostré hrany opěrek pro zápěstí. Nevím, jestli designéři usoudili, že to vypadá stylově, ale zakulacení by hodně pomohlo, ač jde o plast, nejde o žádný příjemný pocit.

Víko můžete otevřít do úhlu kolem 130 °, což není nic skvělého. Navíc jsou klouby docela tuhé, i přes velkou hmotnost (3,07 kg) notebooku jej nelze úplně hladce otevřít jednou rukou a pohyb je značně nerovnoměrný. Ve své pozici ale klouby celkem drží.

Notebook je prakticky celý matný, až na drobný detail – rámeček displeje. Ten je zpracován z leskle pianově černého plastu a to takového, který přímo touží po otiscích prstů. To je celkem škoda, i když jde v podstatě jen o kosmetickou chybu, není to hezké.

 

Abych jen nekřivdil – jak jsem naznačil, jinak je povrch matný, a to z jakoby jemně pogumovaného plastu, takže je na dotyk celkem příjemný a otisky zpravidla nenecháte.

Specifikace

Goldmax Racer 2.0
Cena s DPH 58 764 Kč vč. DPH
Zapůjčil Goldmax ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i7-3610QM (Ivy Bridge)
Počet jader (virtuálních) 4 (8)
Frekvence 2,3 GHz
Max. frekvence (turbo) 3,3 GHz
Operační paměť 8 GB (2× 4 GB DDR3 1600 MHz)
Pevný disk (velikost) 750 GB
Pevný disk (typ, rychlost) hybridní, Seagate Momentus XT
Optická mechanika DVD±RW
Displej 15,6", 1920 × 1080 px, matný
Grafická karta Nvidia GeForce GTX 680M 4 GB GDDR5
Intel HD Graphics 4000
(přepínatelné – Nvidia Optimus)
Rozhraní
Výstupy na monitory DVI, HDMI, DisplayPort
Porty (s výjimkou USB) LAN - RJ-45 (Ethernet 1 Gb/s), 4× 3,5mm audio jack, IEEE 1394, eSATA
Počet portů USB 2.0 1
Počet portů USB 3.0 2+1 sdílený
Čtečka paměťových karet SD/MMC/MS
Bezdrátové sítě Bigfoot Killer Wireless-N 1202: Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0 + HS
Rozměry, baterie
Rozměry 376 × 256 × 43 mm
Hmotnost 3,07 kg
Baterie 77 Wh, 6 článků
Výkon napájecího adaptéru 180 W
Software
Operační systém Windows 7 Ultimate SP1 (64bit)

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita, a notebook ze stran

Začněme na levé straně notebooku – je tu odzadu 4pinový port IEEE 1394 (FireWire), síťový konektor RJ-45 (síťovka je od RealTeku, Ethernet v rychlosti 1 Gb/s), dvě USB 3.0, kombinovaný port eSATA-USB 3.0 a čtečka paměťových karet.

Přední strana je zcela prázdná, najdete tu jen na pravé straně kontrolku dobíjení a stavovou kontrolku. Na levé straně najdete mechaniku, konkrétně DVD±RW vypalovačku. Po ní potom hned čtyři 3,5mm konektory pro připojení reproduktorů dle vašeho gusta. Potom port USB 2.0 a na závěr slot pro zámek Kensington.

Na zadní straně najdete DisplayPort, HDMI, DVI a konektor pro napájecí adaptér. Port VGA (D-Sub) chybí.

Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy

Wi-Fi i Bluetooth tu zajišťuje netradiční síťová karta – v naší konfiguraci najdete normálně volitelnou síťovku Bigfoot Killer Wireless-N 1202. Ta v sobě zahrnuje podporu Wi.Fi 802.11n a Bluetoothu 4.0 a navíc tu máte i zajímavou utilitu k ní, která umí celkem šikovně monitorovat nejen využití síťe (více ve screenchotech). Ve výsledku by měla být síťová karta špičkou, co se týče latencí, to jsme bohužel neměli možnost změřit, nicméně pokud sháníte herní notebook, na kterém se nebudete muset bát lagů kvůli síťové kartě, Bigfoot Killer by měl být ideální volbou.

Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0

Klávesnice

Goldmax se u nových notebooků poučil od Alienwaru a Racer 2.0 prodává s „duhovou klávesnicí“. Barvy podsvícení si můžete nastavit staticky i dynamicky s různými efekty, pro tři rlzné oblasti klávesnice (viz screenshot) můžete volit nezávisle na sobě různé barvy. Na barevné orgie u Alienware, kde jsme u 14" notebooku měli asi osm oblastí, kterým šla nezávisle nastavit barva podsvícení, to sice nemá, nicméně i tak je to velmi vítané zpestření a lákavé plus.

Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy

Klávesnice má samozřejmě numerický blok, o nějakém rozdělení ale u 15,6" notebooku nemůže být příliš řeč. Na klávesách WSAD najdete očekávatelně šipky, co mě ale moc nepotěšilo, je přesunutí klávesy Win na pravou stranu. Vedle mezerníku je navíc klávesa s obráceným lomítkem, a vzhledem, že je touchpad vzhledem k mezerníku posazen úplně špatně, neřekl bych, že jde úplně o zdárnou ergonomii. Jde ale samozřejmě jen o zvyk.

Klávesnice je klasického typu, model chiclet se naštěstí ještě nevecpal úplně všude. Klávesy jsou černé, celkem hrubě matné a mají lehký a tichý stisk. Základna nepruží a neprohýbá se.

Touchpad a trackpoint

Touchpad je opět přemětem diskuze. Pokud by se jednalo jen o tu dotykovou plochu samotnou, musím jej pochválit, akcelerace byla v pořádku, kurzor svištěl horizontálně i vertikálně stejně a touchpad byl citlivý. Navíc se na něj nelepil prst.

 

To by byly plusy. Teď ty mínusy – tlačítka jsou hlučná – a to docela dost. Obě jsou navíc tvořena jedním kusem plastu. Vzhledem k tomu, že je mezi nimi čtečka otisků prstů, dá se to překousnout, ale  není to ideální. Dalším mínusem je určitě dost nezvyklé posazení touchpadu. Ten obvykle začíná zhruba na úrovni začátku mezerníku, zatímco touchpad na Raceru 2.0 startuje až skoro v polovině mezerníku, a to bude pro nezvyklé uživatele docela oříšek.

Displej

Displej byl perfektní. Šlo zřejmě o IPS model, i když ne o nijak kvalitní. Pozorovací úhly nebyly perfektní a barvy se deformovaly, ovšem zdaleka ne tolik jako u TN matrice, kontrast také neodpovídal TN. Na 15,6" úhlopříčce tu máme rozlišení 1920 × 1080 px, to navíc v matném provedení. Aby toho nebylo málo, Goldmax přidává na DVD kalibrační profil, takže stačí minutka a barvy budete mít takové, jak by měly vypadat, i když teplotu nemůžu moc chválit.

Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy

Svítivost: 25-250 cd/m2
Kontrast: 1:351

Kontrast byl vynikajících 1:351. Podsvícení displeje šlo regulovat v celkem velkých krocích od relativně nízké hodnoty 25 cd/m2 po slušných 250 cd/m2, což na matný displej ujde.

Hardware, výkon, HD Tune, CrystalDiskMark

Test notebooku v sedmi hrách a v 3DMarcích najdete zde:

Hardware – vnitřnosti a výkon

Vše je konfigurovatelné a váš notebook tak bude přesně podle vašich představ. Konfigurátor najdete zde.

Co tu říct k naší konfiguraci... Procesorem je Intel Core i7-3610QM, nejslabší čtyřjádro Ivy Bridge, ale přece jen čtyřjádro Ivy Bridge, což znamená celkem masivní výkon. V konfigurátoru si můžete vybrat i extrémní Core i7-3920XM. K němu 8 GB pamětí DDR3 na 1600 MHz (možno až 32 GB), a v první řadě hlavně grafická karta Nvidia GeForce GTX 680M s 4 GB paměti GDDR5. Grafice jsme se věnovali zvlášť ve výše odkazovaném článku.

Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafyHD Tune – první průchod

Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy
HD Tune – druhý průchod

Na rozdíl od MSI, která do svých herních notebooků nasazuje RAID pole SSD, Goldmax nabízí mezi svými konfiguracemi řadu o dost rozumnějších hybridních disků, tady jde o Seagate Momentus XT ST750LX003 s 8GB SLC SSD pamětí jako cache. Jde o 7200otáčkový disk, rychlostí tak nebudete příliš zklamáni ani v momentě, kdy načítáte něco, co není nacachované v SSD.

Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy
CrystalDiskMark

V konfigurátoru Goldmaxu si můžete vybírat mimojiné i z nehybridních disků a spousty SSD z řad Intel 320, 330 a 520 a Crucial C400. Notebook má také mSATA slot, do kterého si můžete v konfigurátoru také osadit SSD.

Uvádím dva grafy čtení v HD Tune – na jednom vidíte klasickou práci, na druhém se již data nahrála na malé SSD v hybridním disku a přístupová doba padá na zlomkovou hodnotu, typickou pro SSD.

Grafy: Cinebench R11.5, x264 BenchMark FHD, PCMark Vantage

Test notebooku v sedmi hrách a v 3DMarcích najdete zde:

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

Cinebench R11.5 prověří výkon procesoru pro rendering náročných grafických scén. Měří se výkon jednoho jádra (vlákna) a celého procesoru.

Cinebench R11.5
[body, vyšší je lepší]

x264 BenchMark FHD testuje výkon procesoru při převádení 1080p videoklipu při použití kodeku H.264.

x264 BenchMark FHD
[fps, vyšší je lepší]

PCMark Vantage měří výkon počítače jako celku. Celkové skóre přibližně odpovídá celkové rychlosti typické práce na PC, je značně ovlivněno reálnou rychlostí disku a také procesoru, promítá se do něj ale vše, včetně třeba grafické karty. Uvádíme i HDD Score, resp. Storage Score, kde se zkoumá rychlost jednotlivých úkonů náročných na disk.

 

PCMark Vantage
celkové body a HDD Score
[body, vyšší je lepší]

Výdrž, provozní vlastnosti, software

Výdrž, hluk a zahřívání

Hodnotit výdrž u takto výkonného notebooku je celkem těžký úkol. Máme tu sice Optimus pro přenínání grafické karty, nicméně nemůžeme zapomínat, že když dynamické přepínání grafické karty nechá zapnuté diskrétní GPU jen z malinké části, jde o velký dopad na výdrž. K tomu tu máme čtyřjádrový procesor, dva paměťové moduly, 7200otáčkový disk a hlavně 1080p displej. Zklamán jsem nebyl, šokován taky ne:

  • Web (pět záložek v Chrome, obnovování každých 15-20 s, Wi-Fi, poloviční jas): 3:10 h
  • Film (720p film ve smyčce v MPC-HC, Wi-Fi, poloviční jas): 3:28 h

Hluk zcela předvídatelně záležel na zátěži grafické karty. Grafika i procesor mají každý svlj oddělěný okruh chlazení, vzadu jsou dva výdechy. Zatímco procesor má TDP jen 45 W a zatížíte ho jen občas, ventilátor na grafické kartě se rozjede pořádně v každé hře. Nešlo o nic hrozného, jen klasické fučení bez artefaktových zvuků, nicméně v zátěži byl notebook hlasitý. V klidu ostatně relativně vzato také, jisté šumění můžete slyšet téměř vždy. Po nabootování je notebook tichý, ale stačí trocha mírné zátěže a z tichého se stane slyšitelným.

Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy

Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy

Izolace je provedena celkem dobře, notebook se při hraní zahřeje zespoda, zvrchu ale příliš ne. Zadní výdechy umí vygenerovat tepla víc než dost, jádro GK104 v plné zátěži vyfukuje vzduch, jehož teplota se pohybuje až kolem 90 °C. Více na screenshotech měření teplot individuálně při zátěži procesoru, grafiky i obojího.

Zvuk a napájení

Goldmax Racer 2.0 se chlubí reproduktory Onkyo v konfiguraci 2.1. Zvuk byl obecně celkem slušný a uměl být hlasitý, nicméně dovedl bych si představit i mnohem hlasitější. Subwoofer potom uměl pěkné vyšší a střední basy, na nějaké dunění si ale můžete nechat zajít chuť, místo nich nastupuje ticho. V porovnání s reproduktory Klipsch na Alienwarech mi přišly tyto horší.

Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0

K notebooku se dodává celkem vělký a těžký 180W adaptér, nabití 77Wh baterie mezi hodnotami 5-95 % stihl za 1:49 h.

Software

Software zde bohužel nemůžu příliš hodnotit, protože mi přišel notebook už ve značně upraveném stavu. Navíc na něm byla nainstalována anglická verze Windows 7, a nešlo tak o český prodejní kus. V konfigurátoru Goldmaxu si můžete ale vybrat z 64b edicí Home Premium, Professional a Ultimate.

 

Výsledky testů a screenshoty

Výsledky benchmarků

Souhrnné testy výkonu PC
PCMark Vantage 10 879; Memories: 7 616, TV and Movies: 6 706, Gaming: 12 326, Music: 14 269, Communications: 13 894, Productivity: 10 997, HDD: 12 370
PCMark 7 4 023; Lightweight: 3 297, Productivity: 3 309, Creativity: 4 009, Entertainment: 4 266, Computation: 4 950, Storage: 3 146
3DMark 06 22 421; SM2.0 Score: 8 669, HDR/SM3.0 Score: 10 885, CPU Score: 6 106
3DMark Vantage P20925; GPU Score: 20 708, CPU Score: 21 604
3DMark 11 P6076; Graphics: 6 019, Physics: 7 805, Combined: 4 823
Windows 7 Experience Index

5,9; Procesor: 7,6; RAM: 7,8; Grafika: 7,0; Herní grafika: 7,0; Disk: 5,9

Testy výkonu procesoru
CineBench R11.5 xCPU: 6,23 pts., 1CPU: 1,36 pts.
x264 Benchmark FHD 18,3 FPS
Testy výkonu SSD
CrystalDiskMark 3 (čtení) Seq: 108,7 MB/s, 512k: 37,22 MB/s, 4k: 0,447 MB/s, 4k QD32: 1,034 MB/s
CrystalDiskMark 3 (zápis)

Seq: 105,6 MB/s, 512k: 50,26 MB/s, 4k: 1,066 MB/s, 4k QD32: 1,028 MB/s

HD Tune 2.55 viz screenshoty
Testy výdrže
Výdrž web (čas) 3:10 h
Výdrž video (čas) 3:28 h

 

Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy

Závěr, plusy a mínusy

Závěr

U Goldmaxu je situace vždy podobná. Jejich notebooky se často pyšní nějakým prvenstvím, co se herního výkonu v dané kategorii týče, tak je tomu i zde, Racer 2.0 skutečně je nejvýkonnějším 15,6" herním notebookem na trhu. Další vlastností notebooků od Goldmaxu je jejich umírněný design, díky kterému jsou ony herní notebooky zároveň stylové i v práci. Nemůžu popřít, že duhová klávesnice v takřka korporátně vyhlížejícím těle nevypadá úplně příslušně, nicméně od toho máte možnosti nastavení a notebook tak může sloužit i jako pracovní stanice. A samozřejmě je tu možnost konfigurace, na webu Goldmaxu máte možnost sestavit si notebook k obrazu svému.

Goldmax Racer 2.0
Goldmax Racer 2.0

Tím obvyklým negativem je i přes různé akce přeci jen cena, která vnitřnímu hardwaru příliš neodpovídá. U Raceru 2.0 z toho není třeba dělat velkou vědu, přece jen platíte i za exkluzivitu, bezmála 60 tis. Kč je ale pocitově za notebook se silnou grafikou a dobrým displejem trochu moc.

Specificky se mi nelíbila hlavně ostrá hrana na základně notebooku, psát s rukama položenýma na opěrkách je kvůli tomu krajně nepříjemné, hlasitě cvakající a nevhodně položený touchpad byl také trochu nemilým překvapením. Naopak musím pochválit velmi dobrý displej a nově také barevně podsvícenou klávesnici

Plusy / mínusy
extrémní herní výkon vyšší cena (i vzhledem k hardwaru)
matný kalibrovaný displej s 1920 × 1080 px ostrá hrana základny
síťová karta Bigfoot Killer s nízkými latencemi touchpad
barevně podsvícená klávesnice
čtečka otisků prstů
široké možnosti konfigurací

 

Goldmax Racer 2.0
Cena s DPH 58 764 Kč vč. DPH
Zapůjčil Goldmax ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i7-3610QM (Ivy Bridge)
Počet jader (virtuálních) 4 (8)
Frekvence 2,3 GHz
Max. frekvence (turbo) 3,3 GHz
Operační paměť 8 GB (2× 4 GB DDR3 1600 MHz)
Pevný disk (velikost) 750 GB
Pevný disk (typ, rychlost) hybridní, Seagate Momentus XT
Optická mechanika DVD±RW
Displej 15,6", 1920 × 1080 px, matný
Grafická karta Nvidia GeForce GTX 680M 4 GB GDDR5
Intel HD Graphics 4000
(přepínatelné – Nvidia Optimus)
Rozhraní
Výstupy na monitory DVI, HDMI, DisplayPort
Porty (s výjimkou USB) LAN - RJ-45 (Ethernet 1 Gb/s), 4× 3,5mm audio jack, IEEE 1394, eSATA
Počet portů USB 2.0 1
Počet portů USB 3.0 2+1 sdílený
Čtečka paměťových karet SD/MMC/MS
Bezdrátové sítě Bigfoot Killer Wireless-N 1202: Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0 + HS
Rozměry, baterie
Rozměry 376 × 256 × 43 mm
Hmotnost 3,07 kg
Baterie 77 Wh, 6 článků
Výkon napájecího adaptéru 180 W
Software
Operační systém Windows 7 Ultimate SP1 (64bit)

Galerie fotografií

Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0 Goldmax Racer 2.0

Design, zpracování a specifikace


Po Precisionu M4700 od Dellu jsem na recenzi dostal HP EliteBook 8470p. Opět pracovní notebook, to nejlepší, co v kanceláři můžete dostat, vrchol business-class. Nejde o úplně stejnou kategorii jako byl Precision M4700 a nejde o nejvyšší řadu notebooků, co HP prodává – tou jsou EliteBooky řady W. Nicméně až na pár detailů jsou EliteBooky P a W stejné, a tím myslím extrémně kvalitní vyladěné pracovní stroje.


Konkurencí k EliteBooku 8470p může být třeba Dell Latitude E6430 nebo Lenovo ThinkPad T430, potažmo tenčí T430s.



Design


Krása není to, proč si budete notebook z tété kategorie kupovat, nicméně může to být rozhodující argument „proč právě ten EliteBook“.


Asi se nemusíme moc dohadovat o tom, že jsou EliteBooky podobné MacBookům Pro od Applu. Jde sice svým určením o úplně jiné přístroje, ale přibližnou podobou si jsou dost blízko. Takže – máme tu tělo ze stříbrného hliníku, víko ze stejného materiálu. Rámeček displeje je ovšem z černého plastu, a stejně tak černá je i klávesnice, která je jakoby zapuštěná ve vaničce. Touchpad je hladný a šedý, ladí tak se základnou. Základna je potom ze spodní strany tradičně černá. Vše je naštěstí vyvedeno v pěkně matném provedení.


Jednoznačným rozdílem, který vymezuje EliteBooky od MacBooků designově asi nejvíce, je „střih“ notebooku. EliteBook 8470p je velmi striktně hranatý, ne sice s ostrými hranami, jako to odněkud známe, ale zkrátka kde je potřeba udělat pravý úhel, je nekompromisně pravý úhel, jen mírně zaoblený. Díky tomuto industriálnímu střihu, který ovšem není nudně černý/šedý, si EliteBooky také vysloužily určité procento obdivovatelů.


HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p


Zpracování


Proti zpracování zde nemůžu říct opět vůbec nic. Celkově je notebook ještě pevnější než Precision M4700, opěrky drží jakoby byly z kamene, lícování je bezchybné, včetně rámečku displeje, víko displeje je vůbec dost robustní. při silném zakroucení sice trochu zapraská, ale ani tehdy se nezdeformuje obraz, ani při tlaku shora. Překvapuje mně, že je ntoebook s touhle kvalitou takhle lehký. Hmotnost 2,07 kg u 14" pracovního stroje stále stojí za pochvalu.


Jak jsem zmínil, vše je matné, a to tím způsobem, že se o otisky určitě nemusíte bát, na stříbrném kovovém povrchu ostatně nejsou vidět tak či tak.


 


Víko můžete otevřít do úhlu přes 180 °, jak je v téhle kategorii dobrým zvykem, a můžete jej otevřít jednou rukou. Do základny se zacvakává dvěma zřejmě titanovými pacičkami (aneb nemusíte se bát o jejich ulomení) a odjišťuje zmáčknutím vyčnívajícího tlačítka na čele. Klouby jsou dobře pohyblivé a stabilní v obou směrech v jakékoli poloze.


Specifikace
















































































































HP EliteBook 8470p
Cena s DPH40 490 Kč vč. DPH (CZC.cz)
ZapůjčilHP ČR
Hardwarová výbava
ProcesorIntel Core i7-3520M (Ivy Bridge)
Počet jader (virtuálních)2 (4)
Frekvence2,9 GHz
Max. frekvence (turbo)3,6 GHz
Operační paměť4 GB (1× 4 GB DDR3 1600 MHz)
Pevný disk (velikost)180 GB
Pevný disk (typ, rychlost)SSD, Intel 520 Series
Optická mechanikaDVD±RW
Displej14", 1600 × 900 px, matný, TN
Grafická kartaAMD Radeon HD 7570M 1 GB DDR3
Intel HD Graphics 4000
Rozhraní
Výstupy na monitoryD-Sub, DisplayPort
Porty (s výjimkou USB)LAN - RJ-45 (Ethernet 1 Gb/s), 2× 3,5mm audio jack, IEEE 1394, eSATA, ExpressCard
Počet portů USB 2.01+1 sdílený
Počet portů USB 3.02
Čtečka paměťových karetSD/MMC
Bezdrátové sítěWi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0 + HS
Rozměry, baterie
Rozměry338 × 231 × 34 mm
Hmotnost2,07 kg
Baterie59 Wh, 6 článků
Výkon napájecího adaptéru90 W
Software
Operační systémWindows 7 Professional SP1 (64bit)

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita


Porty, konektivita, a notebook ze stran


Začněme na levé straně notebooku – je tu odzadu konektor pro napájecí adaptér, 4pinový port IEEE 1394 (FireWire) a dvě USB 3.0. Pod nimi potom čtečka SD karet. Posuneme-li se dál, je tu mechanika a nad ní slot na ExpressCard.


Přední strana je zcela prázdná, kromě tlačítka pro odjištění paciček k otevření notebooku, mřížek pro reproduktory a čtyř kontrolek vlevo. Na pravé straně tu máte dva 3,5mm konektory pro zvukový vstup a výstup, kombinovaný port eSATA-USB 2.0, další USB 2.0 s funkcí PowerShare a DisplayPort. Dál jen mřížku pro výdech chlazení (někomu může vadit, že je vpravo) a slot pro zámek Kensington. Hned zkraje pravé strany je tu také otvor pro kontaktní čipové karty standardu SmartCard.


HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p


Na zadní straně najdete potom jen konektor D-Sub (VGA) a síťový konektor RJ-45 (LAN). Síťovka je od Intelu, model 82579LM, Ethernet v rychlosti až 1 Gb/s.


Wi-Fi zajišťuje Intel, konkrétně Centrino Advanced-N 6205, Bluetooth tu je Broadcom 20702 ve verzi 4.0. Specialitou je tu HSPA modem HP hs2350. Takže slot na SIM a podpora GPS.


Na pravé opěrce je čtečka otisků prstů.


Klávesnice


Klávesy jsou černé, jemně matné, mírně prohnuté a celkem rozměrné, s hranatým okrajem. Klávesnice je tichá celkem při jakémkoli dotyku, mechanicky si nemám na co stěžovat. Co se týče rozložení, přišlo mi trochu škoda nepříjemně zúženého Enteru. Někoho může iritovat i u HP tradiční blok šipek, kde šipka nahoru a dolů jsou zpracované coby dvě půlklávesy. Levý Shift je krátký, Backspace by mohl být o fous delší a jak je u 14" notebooků zvykem, chybí numerický blok. Mezery mezi klávesami jsou ale velké a píše se tak velmi dobře, zarážky jsou citelné.


Klávesy Home, End, PgUp a PgDn jsou samostatné v pravé části klávesnice, Fn blok funguje opět dost nelogicky. Namísto psaní písmen, případně čísel za použití Fn, můžete psát s Num Lockem pouze čísla a bez Num Locku naopak čísla psát nemůžete.


HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p


Za co ale dávám mínus, je fakt, že klávesnice nemá podsvícení. Notebook v téhle kategorii tza tuhle cenovku prostě podsvícenou klávesnici mít musí. HP se to sice snaží zachránit lampičkou nad displejem, ale jak jsem se přesvědčil, ta je tam opravdu jen k smíchu, protože na klávesnici prakticky ani nedosvítí a počítat s ní místo podsvícení je zkrátka hloupost. Podsvícenou klávesnici mají bohužel až EliteBooky řady W.


Touchpad a trackpoint


Širokoúhlý touchpad mi přišel širokoúhlý až moc, alespoň se tak zdálo z výchozího nastavení, kde horizontála byla mírně citlivější než vertikála. To mi ale nevadilo. Povrch byl hladný, řekl bych až nepříjemně hladný, s trochu zpoceným prstem se k povrchu hned přilepíte, navíc nemáte žádnou hmatovou odezvu o pohybu. V rohu touchpadu je tečka – oranžová dioda – zapnete ji dvojklikem na ni, čímž vypnete touchpad.


 


To, co považuji na touchpadu za snad podstatnější než samotnou dotykovou plochu, jsou tlačítka, a ta se mi tu skutečně líbila. Měkká, z tvrdé gumy, s tichým měkkým stiskem, jak to má být.


Máme tu i trackpoint. Na rozdíl od Dellu zde s ním nemůžete klikat. Tedy ne přímo s trackpointem, s jeho tlačítky ano. Vyhovoval mi celkově víc než obvyklé trackpointy na Dellu. je vyvýšený nad klávesnicí a celkem citlivý. To může být občas menší problém při psaní. Trackpoint má k sobě dvě tlačítka stejného typu jako touchpad.


Displej


Z displeje mám rozporuplné pocity. Parametry jsou dobré, na 14" úhlopříčce tu máme příjemné rozlišení 1600 × 900 px a displej je matný. Matrice je ovšem jen standardní TN, což se u notebooku za 40 tisíc Kč taky moc nesluší. Odchylky v barvách byly dost špatné, gamma se lišila celkem dost a modrá byla tradičně velmi ustřelená, dE94 v tomto případě dosáhla u modré hodnoty 22,5. Viděl jsem i horší displeje, nicméně zatímco se ThinkPady chlubí IPS displejem, stálo by zato osadit něco lepšího i do EliteBooků.


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


Svítivost: 9-232 cd/m2
Kontrast: 1:77


Kontrast byl nic moc – 1:77. Podsvícení displeje šlo regulovat v malých krocích od velmi nízké hodnoty 9 cd/m2 po slušných 232 cd/m2. Displej je čitelný i na světle, s úhly je to ale horší, zvláště vertikálně se barvy hodně rychle „zkazí“.

Hardware, výkon, HD Tune, CrystalDiskMark


Hardware - vnitřnosti


V naší konfiguraci najdete procesor Intel Core i7-3520M, dvoujádro třetí generace Core na velmi vysoké frekvenci 2,9-3,6 GHz. Máme tu podporu HyperThreadingu, tedy čtyři virtuální jádra, s Turbo Boostem až na 3,6 GHz a s 4MB L3 cache a architekturou Ivy Bridge velmi vysoký výkon na jádro.


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


V procesoru je integrovaný grafický čip HD Graphics 4000, který se v zátěži má přepínat za AMD Radeon HD 7570M. HP i nadále v nejdražších noteboocích celkem nepochopitelně osazuje Radeony, ano, a tentokrát musí říct, že jsem byl velmi zklamán – oproti obvykle bezchybnému Optimusu u Nvidie, zde přepínání zřejmě moc dobře nefungovalo. Více v kapitole o výdrži.


K procesoru tu je jeden 4GB modul RAM DDR3 1600 MHz, druhý slot máte volný.


Úložiště zde reprezentuje SSD řady Intel 520 ve velikosti 180 GB, což je ostatně nejdražší součástka v celém notebooku.


 


Výkon


Co se týče výkonu, byl jsem v rámci kategorie velmi spokojen. Kombinace velmi rychlého dvoujádra a velmi rychlého SSD je opravdu velmi produktivní a na pracovní použití perfektní. Trochu víc RAM by ovšem neškodilo.


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


Grafika je zde ale potom opravdu celkem k ničemu. O tolik rychlejší než integrovaná HD Graphics 4000 Radeon HD 7570M není, a díky nepodařenému přepínání jen zabíjí výdrž systému. Když si vzpomenu na Dell Precision M4700 s velmi podobnou výbavou, jen s Nvidií Quadro K1000M, je na tom EliteBook po stránce GPU špatně.

Grafy: Cinebench R11.5, x264 BenchMark FHD, PCMark Vantage


Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.


Cinebench R11.5 prověří výkon procesoru pro rendering náročných grafických scén. Měří se výkon jednoho jádra (vlákna) a celého procesoru.


Cinebench R11.5
[body, vyšší je lepší]


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


x264 BenchMark FHD testuje výkon procesoru při převádení 1080p videoklipu při použití kodeku H.264.


x264 BenchMark FHD
[FPS, vyšší je lepší]


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


PCMark Vantage měří výkon počítače jako celku. Celkové skóre přibližně odpovídá celkové rychlosti typické práce na PC, je značně ovlivněno reálnou rychlostí disku a také procesoru, promítá se do něj ale vše, včetně třeba grafické karty. Uvádíme i HDD Score, resp. Storage Score, kde se zkoumá rychlost jednotlivých úkonů náročných na disk.


 


PCMark Vantage
celkové body a HDD Score
[body, vyšší je lepší]


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy

Grafy: 3DMark 06, 3DMark Vantage, 3DMark 11


Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.


3DMark 06 je starším herním benchmarkem, dobře ukazuje na výkon ve starších hrách z doby kolem roku 2006-2007. Testujeme ve standardním nastavení, tedy v rozlišení 1280 × 1024 px.


3DMark 06
body (více je lépe)


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


3DMark Vantage je podobným nástrojem od Futuremarku, jen o dva roky novějším, používá DirectX 10 a už se tu pracuje s fyzikálními výpočty. Testujeme v základním nastavení, tzn. v rozlišení 1280 × 1024 px v profilu Performance, výsledky jsou tak ve tvaru Pxxxx.Níže najdete i graf GPU Score.


3DMark Vantage
[body, vyšší je lepší]


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


3DMark Vantage - GPU Score
[body, vyšší je lepší]


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy




3DMark 11 je nejnovějším benchmarkem od Futuremarku, pracuje s DirectX 11 a pokročilou fyzikou i trochou teselace. Testujeme v základním nastavení v profilu Performance, výsledky jsou tedy ve tvaru Pxxxx.


 


3DMark 11
[body, vyšší je lepší]


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


3DMark 11 - Graphics Score
[body, vyšší je lepší]


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy

Výdrž, provozní vlastnosti, software


Výdrž, hluk a zahřívání


Výdrž mě výslovně zklamala, a to velmi. Rovnou předesílám, že je dost možné, že šlo o nějakou chybu našeho kusu. HP se totiž u EliteBooku 8470p speciálně chlubí vysokou výdrží, ještě rozšířitelnou na vysoké dvouciferné hodnoty pomocí nadstandardních baterií. Tomu se dá věřit, sám jsem čekal, že 22nm dvoujádro a SSD v 14" notebooku udělají své. Nicméně byl jsem nepříjemně překvapen. Ať už jsem se pokoušel v AMD Catalyst Control Center zasahovat jakkoli, zkoušel jsem jak Úsporný režim, tak HP Optimized a testoval jsem film i web, výdrž zůstala trestuhodně nízká:



  • Web (ExtraNotebook.cz v Chrome, obnovování každých 15-20 s, Wi-Fi, poloviční jas): 3:32 h

  • Film (720p film ve smyčce v MPC-HC, Wi-Fi, poloviční jas): 3:11 h


Hlukem je EliteBook průměr, v klidu je tichý, nicméně větráček se nevypíná a je potichu slyšet, v zátěži přístroj obvykle neřve ( i když pár minut v Prime95 a FurMarku ho dostalo na dost nepříjemné otáčky), ale vzor tichého notebooku to není.




K chlazení moc dobrých slov také nemám. I 22nm dvoujádro je zde očividně problém udržet v intenzivní zátěži pod teplotou varu. Grafika se naopak projevila jako úsporný, studený čip. Shora se notebook příliš neohřeje, spíše se základna mírně ohřívá na spodu. Výdech chlazení je celkem netradičně vpravo, a ve vyšší zátěži vám tak na ruku s myší povane hodně teplý vzduch.


Zvuk a napájení


Reproduktory mě moc neoslovily. Jsou tu dva, celkem nesymetricky položené – jeden míří šikmo zpod čela notebooku, druhý potom přímo dolů pod notebook. Hrají hlasitě, na mluvené slovo jsou dobře použitelné, nicméně když přijde na hudbu, ve vyšších hlasitostech se zvuk dost deformuje. Basy chybí, jak nízké, tak střední. To je ovšem u většiny pracovních notebooků běžné. Ve srovnání s Precisionem M4700 je to ovšem opět o třídu níž.


HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p


K notebooku se dodává klasický menší 90W adaptér, nabití 5-95 % stihl za 1:38 h.


Software


Na notebooku je nainstalován Windows 7 v edici Professional, jak je obvyklé u modelů s čtečkou otisků prstů, nebo zde navíc se čtečkou čipových karet. Pochopitelně v 64b verzi. Je tu Starter edice Microsoft Office. V souvislosti s podporou této technologie je také notebook softwarově připraven na aktivaci Intel Anti-Theft Technology, klasické nástroje HP ProtectTools jsou také celkem použitelné.


 


Co do bloatwaru jsem byl mile potěšen, že tu není žádný otravný trial-antivirus jako McAffee nebo Norton, jen Microsoft Security Essentials.

Výsledky testů a screenshoty


Výsledky benchmarků





















































































Souhrnné testy výkonu PC
PCMark Vantage15 350; Memories: 9 876, TV and Movies: 5 743, Gaming: 13 378, Music: 19 532, Communications: 14 906, Productivity: 20 886, HDD: 46 286
PCMark 73 956; Lightweight: 4 957, Productivity: 4 350, Creativity: 4 662, Entertainment: 2 981, Computation: 3 501, Storage: 5 303
3DMark 066 142; SM2.0 Score: 2 066, HDR/SM3.0 Score: 2 519, CPU Score: 4 143
3DMark VantageP4032; GPU Score: 3 318, CPU Score: 11 346
3DMark 11P974; Graphics: 858, Physics: 4 389, Combined: 846
Windows 7 Experience Index

5,9; Procesor: 7,2; RAM: 5,9; Grafika: 6,6; Herní grafika: 6,6; Disk: 7,9


Testy výkonu procesoru
CineBench R11.5xCPU: 3,33 pts., 1CPU: 1,33 pts., OpenGL: 28,68 fps
x264 Benchmark FHD
9,96 FPS
Testy výkonu SSD
CrystalDiskMark 3 (čtení)Seq: 448,7 MB/s, 512k: 380,0 MB/s, 4k: 25,38 MB/s, 4k QD32: 258,7 MB/s
CrystalDiskMark 3 (zápis)

Seq: 251,1 MB/s, 512k: 138,2 MB/s, 4k: 50,85 MB/s, 4k QD32: 136,7 MB/s


HD Tune 2.55
Min.: 165,4 MB/s, Max.: 362,4 MB/s, Průměr: 269,0 MB/s, přístupová doba: 0,2 ms
AS SSD (čtení)Seq: 476,38 MB/s, 4K: 21,15 MB/s, 4K-64Thrd: 218,50 MB/s, Access time: 0,190 ms
AS SSD (zápis)Seq: 172,13 MB/s, 4K: 47,09 MB/s, 4K-64Thrd: 145,02 MB/s, Access time: 0,253 ms
AS SSD – ScoreČtení: 287, Zápis: 209, Celkové: 636
AS SSD Copy BenchmarkISO: 159,55 MB/s, Program: 119,99 MB/s, Game: 150,65 MB/s
Testy výdrže
Výdrž web - 1 tab (čas)3:32 h
Výdrž video (čas)3:11 h

 


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


 

Závěr, plusy a mínusy


Závěr


Až na pár detailů jsem byl s EliteBookem 8470p spokojen. Jde o velmi schopný kancelářský stroj, parádní přenosný pracant. V kostce:


Líbila se mi kombinace Core i7 + Intel 520 SSD. Notebook byl na práci extrémně produktivní, jak ostatně ukázal absolutní rekord v PCMarku Vantage. Líbilo se mi spojení líbivého industriálního designu s opravdu velmi pevným šasi. Celkem slušná klávesnice, čtečka otisků prstů a matný displej s vysokým rozlišením – to jsou také věci, které vás zaujmou.




 


Nelíbily se mi problémy s výdrží. Nominálně a vcelku logicky by měl notebook vydržet alespoň dvojnásobek, co jsem naměřil v několikrát ověřených testech. Tipl bych si na problémy s BIOSem, resp. s ovladači grafické karty. Škoda, že zde není nějaké profi-Quadro. Klávesnice by mohla být podsvícená, výdech chlazení by mohl být na druhou stranu... U EliteBooků P navíc nejsou podporovány SSD do slotu mSATA.


To jsou ale maličkosti. Za 40 tisíc Kč s DPH notebook stojí, je kvalitní a rychlý. Záležitost s nízkou výdrží se snad ještě nějak brzy osvětlí.














































Plusy / mínusy
kvalitní velmi pevné matné zpracování
špatná výdrž (chyba testovaného kusu?)
matný displej s 1600 × 900 px
klávesnice není podsvícená (lampička to neřeší)
velmi rychlé dvoujádro Core i7
TN displej se špatnými barvami a úhly
bleskové 180GB SSDne zrovna výkonné nebo tiché chlazení
čtečka otisků prstů
nepodpora mSATA SSD
čtečka čipových karet

3G modul s GPS
 
slot na ExpressCard 
slot na dokovací stanici 
pěkný design
 

 
















































































































HP EliteBook 8470p
Cena s DPH40 490 Kč vč. DPH (CZC.cz)
ZapůjčilHP ČR
Hardwarová výbava
ProcesorIntel Core i7-3520M (Ivy Bridge)
Počet jader (virtuálních)2 (4)
Frekvence2,9 GHz
Max. frekvence (turbo)3,6 GHz
Operační paměť4 GB (1× 4 GB DDR3 1600 MHz)
Pevný disk (velikost)180 GB
Pevný disk (typ, rychlost)SSD, Intel 520 Series
Optická mechanikaDVD±RW
Displej14", 1600 × 900 px, matný, TN
Grafická kartaAMD Radeon HD 7570M 1 GB DDR3
Intel HD Graphics 4000
Rozhraní
Výstupy na monitoryD-Sub, DisplayPort
Porty (s výjimkou USB)LAN - RJ-45 (Ethernet 1 Gb/s), 2× 3,5mm audio jack, IEEE 1394, eSATA, ExpressCard
Počet portů USB 2.01+1 sdílený
Počet portů USB 3.02
Čtečka paměťových karetSD/MMC
Bezdrátové sítěWi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0 + HS
Rozměry, baterie
Rozměry338 × 231 × 34 mm
Hmotnost2,07 kg
Baterie59 Wh, 6 článků
Výkon napájecího adaptéru90 W
Software
Operační systémWindows 7 Professional SP1 (64bit)

Galerie fotografií

Byl pro vás článek přínosný?