Hlavní navigace

Google a Microsoft mají dohodu o neútočení. Soupeřit chtějí produkty, ne u soudu

22. 4. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dva rivalové si podali ruce a upustili od všech právních sporů. List Re/code získal vyjádření Googlu i Microsoftu, v němž obě společnosti shodně tvrdí, že mezi sebou budou soupeřit jen pomocí svých produktů, nikoliv právních oddělení. Výhra je to především pro Google, protože to byl Microsoft, který spory vyvolával.

Firmy se už loni dohodly na křížovém licencování patentů. Microsoft ale nadále může žalovat nebo podepisovat patentové dohody s výrobci koncových zařízení, které používají Android nebo Chrome OS. V současnosti volí druhou variantu a na placení licenčních poplatků na využívání patentů se dohodl s více než dvěma desítkami výrobců.

Google a Microsoft mají dohodu o neútočení
Google a Microsoft mají dohodu o neútočení

Co je však důležitější, Microsoft se vzdal členství v organizacích FairSearch a Icomp, které bychom mohli jednoduše popsat jako protigooglovská hnutí. Především ta první má velmi vlivné lobbisty a je to ona, která má v EU hlavní slovo proti Googlu v antimonopolním vyšetřování kvůli internetovému vyhledávání a reklamě.

Nová dohoda mezi Googlem a Microsoftem přišla v době, kdy Evropská komise oznámila, že Google porušuje hospodářskou soutěž i v oblasti mobilních systémů a aplikací. Microsoft tak proti Androidu nevystupuje.

Žádné bližší podrobnosti ani možné produktové novinky společnosti neoznámily. I tak jde o jednu z největších byznysových novinek roku.

 

Zdroj: Recode

Byl pro vás článek přínosný?