Hlavní navigace

Google může vzdáleně měnit konfiguraci Androidu. Omylem zapínal úsporný režim

18. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Jak vyplynulo z nepovedeného experimentu, Google může vzdáleně měnit nastavení zařízení s Androidem.

Před několika dny si na Redditu ve vláknu věnovanému smartphonům Pixel někdo stěžoval na to, že se mu neočekávaně aktivoval úporný režim pro delší výdrž na akumulátor. Automatickou aktivaci režimu neměl nastavenou, navíc byl akumulátor nabitý na 76 %. Pak se to dotyčnému stalo znovu s akumulátorem na 73 %. V nastavení objevil, že se má režim zapínat už na 99 %. Přitom ručně lze zvolit nejvýše 75 %. Podle reportů se problém zřejmě dotkl jen přístrojů s Androidem 9. Podobný problém popsali také další lidé. Google na podivné chování smartphonů s Androidem přímo na Redditu zakrátko zareagoval tak, že mělo jít o interní testování některých telefonů, které se omylem dotklo některých zařízení v rukou spotřebitelů a spotřebitelek. Podle Googlu bylo nastavení úsporného režimu vráceno na výchozí hodnoty. Jenže problém byl ještě rozměrnější. Podle XDA Developers se v úsporném režimu nečekaně ocitly také mobily od OnePlus nebo Nokie s Androidem 9. Dokonce se to stalo i Xiaomi Mi 6 s vývojovým sestavením LineageOS.

Experimenty v Androidu

Chyby v softwaru nás nepřekvapí, podobně nás nepřekvapí občasný přehmat. V tomto případě je však situace závažnější, než se může zdát. Google má zjevně možnost, jak vzdáleně změnit konfiguraci zařízení s Androidem. O tom, jak to funguje a jaké možnosti má, firma nemluví. Nešlo totiž o chybu obsaženou v softwarové aktualizaci, což by byla tolerovatelná a spíše pochopitelná záležitost.

Mishaal Rahman z XDA Developers uvádí, že Google může podobné experimenty provádět skrze aplikace jako Google Play Services nebo dokonce Device Health Services, což je možná překvapivé. Malé experimenty v Androidu jsou prý běžné, jen si jich nevšímáme – jsou tak ostatně navržené.

Byl pro vás článek přínosný?