Hlavní navigace

Malá revoluce: Android ve vašem mobilu bude aktualizovat sám Google, ale…

Sdílet


Projekt Treble přinesl zásadní změny v architektuře Androidu, díky nimž výrobcům nebo operátorům upravujícím distribuce Androidu ubylo práce, což vyústilo v rychlejší aktualizace a upgrady systému. Google tvrdí, že díky Treblu je adopce Androidu Pie 2,5× rychlejší než u předchozího Orea.

Situace ale stále není z bezpečnostního a funkcionálního hlediska ideální, protože aktualizace ani upgrady nejsou povinné. Google sice smluvně zakazuje vydávat zařízení se starými Androidy, ale když už je produkt na trhu, nejsou na něj kladeny prakticky žádné podmínky. Google proto nemůže aktualizovat mobily a tablety stejně rychle, jako to Microsoft dělá s počítači.

V Androidu Q ale dojde k dalším velkým změnám. Firma na I/O oznámila nový projekt Mainline, jehož cílem je Android modularizovat tak, aby jednotlivé komponenty mohl prostřednictvím Play Storu aktualizovat sám Google. To doposud nebylo možné. Google v posledních letech od Androidu (AOSP) oddělil některé aplikace a služby, které aktualizuje zvlášť, do hlubších vrstev systému ovšem nezasahoval.

Rychlejší a bezpečnější zařízení

Mainline nicméně nezajistí, že by Google mohl telefon od Samsungu s Androidem Q upgradovat na Android R. Mohl by ale z „erka“ přinést část funkcí. Stejným způsobem zajistí i záplaty. Pod Mainline bude momentálně spadat 13 modulů/knihoven ze oblasti zabezpečení, ochrany soukromí a zajištění konzistence. Konkrétně jde o:

  • Security: Media Codecs, Media Framework Components, DNS Resolver, Conscrypt
  • Privacy: Documents UI, Permission Controller, ExtServices
  • Consistency: Timezone data, ANGLE (developers opt-in), Module Metadata, Networking components, Captive Portal Login, Network Permission Configuration

Google tak může doplňovat podporu nových multimediálních formátů, upravovat dostupná oprávnění systému, měnit nastavení sítí apod. Firma tvrdí, že skoro 40 % nedávno opravených zranitelností v systému se týkalo mediálních knihoven. Takové díry bude moci od letošního roku opravovat sám.

TIP: Aktuální Android 9 Pie má každý desátý telefon

Jak už jsme ale zmínili v úvodu, Mainline se bude týkat jen nových zařízení, která dostanou Android Q. Zpětně se do starších systémů nedostane. Pro tyto aktualizace Google vymyslel nový instalační formát APEX. Takové soubory se prý v bootovacím procesu načtou dříve než APK a mají i zvýšenou ochranu, díky níž by se telefon v případě nezdařené aktualizace vrátil k poslednímu funkčnímu stavu. Google Mainline připravuje s spolu s OEM výrobci, před finálním vydáním Androidu Q se zřejmě dozvíme ještě další detaily.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?