Hlavní navigace

Google uvádí Android Q. Tohle je 10 hlavních novinek

14. 3. 2019

Sdílet

Rok po uvedení betaverze Androidu P Google ukázal jeho nástupce. Pokračuje v abecedním názvosloví, takže se nepřekvapivě jmenuje Android Q. Odvážlivci již mohou testovat, systém je prozatím dostupný pro Pixely první, druhé i třetí generace ve standardních verzích i XL. Podpora prvních Pixelů je příjemným bonusem, Google ji prý přidal díky velkému zájmu uživatelů. Sám totiž garantuje upgrady na novější verze jen po dobu dvou let.

Finální Android Q dorazí někdy ve třetím čtvrtletí, tedy nejdříve v červenci. Před ním vyjde šest betaverzí. Ta čtvrtá vyjde začátkem června a uzavře změny v API. Pátá a šestá už budou jen ladit chyby.

Google Pixel 1. generace Google Pixel 1. generace

Jakých novinek se dočkáme? Google zatím spoustu věcí tají,a objevovat se budou v průběhu času a některé z nich nejspíš budou dočasně exkluzivně dostupné jen pro nadcházejí Pixely 4. Proto například v seznamu chybí tmavé téma systému, které se tak dlouho spekuluje. Něco již ale víme jistě. Vybrali jsme 10 novinek, které budou nejvíce vidět nebo které budou užitečné.

Lepší bezpečnost

Uživatelé dostanou více kontroly nad zařízením. Pokud si aplikace vyžádá přístup k poloze, půjde nově nejen schválit/odmítnout práva k GPS, ale také přístup povolit, jen pokud je aplikace aktivní (tj. není na pozadí). Stejně to již funguje na iOS. Aplikace pro vyhledávání jízdních řádů vás už tak nebude moci sledovat na pozadí, ale naopak sportovním trackerům taková práva přidělíte.

Jiná práce s úložištěm

Aplikace budou moci uživatelské soubory ukládat do sdílených složek Fotky, Videa, Hudba a Stažené, pokud jim uživatel přidělí práva. Důležité je, že soubory z těchto umístění soubory nezmizí po odinstalování aplikace.

Mění se i práce s paměťovými kartami. Vývojáři mohou přistupovat na externí úložiště i bez specifického souhlasu uživatele, ale pracují tam ve vlastním sandboxovém prostředí, které neovlivňuje zbytek karty a které naopak nenechá ovlivňovat sebe ostatními aplikacemi.

Konec vyskakovacích oken

Aplikace běžící na pozadí se nebudou moci samy od sebe dostat do popředí a přerušit vaši práci. To je typický příklad různých chatovacích klientů, které vyskočí, pokud vám někdo volá. Android Q bude takovému chování bránit, vývojáři budou muset používat notifikace s vysokou prioritou.

Wi-Fi na stereoidech

Google hodně zasáhl do síťového rozhraní. Wi-Fi například podporuje bezpečnou ochranu WPA3, protože předchozí verze už byla kompromitována. Aplikace si budou moci říct o režim Wi-Fi s vyšším výkonem, který poskytne vyšší rychlost a nižší latence (za cenu vyšší spotřeby), což bude důležité například u streamování her. Přibyde také nové API pro P2P připojení a nastavení tiskáren nebo různých IoT zařízení jako Chromecast, které nejsou připojeny k síti.

Při připojení k nové Wi-Fi pak Android vygeneruje novou MAC adresu, aby zařízení nebylo stopovatelné. Google chce před aplikacemi třetích stran chránit i neresovatelné identifikátory jako IMEI, sériové číslo apod. Novinkou bude funkce EasyConnect, která pomocí zvláštní adresy URI předané QR kódem, přes Bluetooth nebo NFC předá telefonu přihlašovací údaje k Wi-Fi. Přihlašovací údaje tak budete moci i sami jednoduše sdílet.

Nová zařízení

Telefony se skládacím displeji jsou už realitou, Android Q na ně bude připraven. Postará se o dynamické překreslování oken při změně velikosti displeje. V Androidu P přišel jednotný systémový dialog pro snímání otisků prstů, Q přidá obdobné rozhraní i pro pasivní biometrii, jako je sken duhovky, 3D snímání obličeje apod.

Huawei Mate X Huawei Mate X

Panely nastavení

Aplikace si budou moci přivolat kousky systémového nastavení, aniž byste museli přecházet na jinou obrazovku. Fungovat to může například v prohlížeči. Odpojíte se od jedné sítě a pomocí vyskakovacího okna vyhledáte novou.

Zkratky

Google kompletně přepracoval dialog sdílení dat mezi aplikaci. Uživatel si má všimnout hlavně toho, že naskočí okamžitě. Tvůrci aplikací mohou využít nové API, které v dialogu zpřístupní tzv. cíle. Ono to funguje již dnes. Dáte sdílet obrázek, text nebo odkaz, vyskočí okno s aplikacemi, kam data vložíte, a nad nimi budou ikonky konkrétních funkcí, složek či osob, kterým můžete daný obrázek, text či odkaz předat. V současnosti ale trvá dlouho, než se daný cíl (například kontakt ze Skypu) objeví, v Androidu Q to bude rychlejší.

Nové formáty

Android Q podporuje novou kompresi videa AV1 a standard HDR10+ pro obraz s vysokým dynamickým rozsahem. Z audio formátů bude nativně dostupný Opus, který je vhodný pro hudbu i přenos hlasu.

Google také vymyslel obrazový „formát“ DDF. Jde o JPEG s přidanými metadaty popisujícími hloubku ostrosti ve scéně. Typicky u mobilů se dvěma foťáky či zvláštními 3D senzory se tak ke klasické fotce přidá ještě zvláštní maska, podle níž se softwarově rozostří pozadí. Dnes tak již fotomobily fungují, Google ale navrhl univerzální řešení, aby ostatní výrobci nemuseli znovu vynalézat kolo.

Android Q Formát DDF spojuje obrázek a masku určující hloubku ostrosti

Rychlost

Na pozadí došlo k několika změnám, které by měly zrychlit aplikace nebo některé funkce. Google slibuje až o čtvrtinu rychlejší start aplikací a menší paměťové nároky díky úpravě ART runtimu. Android Q nově podporuje síťový protokol TLS 1.3, který je oproti předchůdci nejen bezpečnější, ale navazuje spojení až o 40 % rychleji. Úpravami prošel ještě grafický subsystém. Google do Androidu Q zavádí vrstvu ANGLE, která se stará o převod různých grafických API, v tomto případě z OpenGL ES na Vulkan, což má zvýšit stabilitu i zvýšit výkon.

Byl pro vás článek přínosný?