Hlavní navigace

Google Authenticator umožňuje přenést data z jednoho mobilu do druhého

12. 5. 2020

Sdílet

Ne, že by v tomto ohledu byl Google nějak odvážný. Volí střízlivý přístup, proces přenosu dat ovšem bude vždycky do určité míry zneužitelný. Firma se vyvarovala toho, aby byla data účtů odeslána na její servery.

Dvoufaktorové přihlašování bychom měli všichni používat, neboť pomáhá zabezpečit účet proti vstupu někoho nechtěného, současně ovšem zvyšuje komplikovanost přihlašování a snižuje komfort. Pociťujeme to mj. ve chvílích, kdy potřebujeme provést resetování mobilu, případně si koupíme nový. Používáte-li aplikaci pro generování jednorázových kódů, což je bezpečnější volba než SMS, musíte do ní následně všechny účty znovu přidat. Je to přinejmenším časově náročné, byť z hlediska bezpečnosti pochopitelné. Někteří se to snaží obejít zálohováním obsahu ověřovací aplikace, patří k nim např. Microsoft Authenticator.

Přenos účtů v Google Authenticatoru

Možnost přenést přidané účty nabídne také konkurenční Google Authenticator. Nedá se říct, že by šlo o zálohu v pravém slova smyslu, funkce slouží čistě k přenosu dat z jednoho zařízení do jiného. Na novém zařízení po instalaci aplikace v úvodním průvodci zvolíte možnost importovat data. Pak naskenujete kód QR, který naopak vygeneruje původní Authenticator na předchozím zařízení.

Podle Googlu jsou využita opatření, abyste věděli, když k přenosu dojde. Google dále tvrdí, že při přenosu nejsou žádná data odeslána na jeho servery a komunikace probíhá čistě mezi dvěma zařízeními. Stejně tak ale uvádí, že v danou chvíli musíte být připojeni k internetu. Možná pro ověření procesu. To potenciálně eliminuje možnost, že byste v původní instalaci vygenerovali kód, vytiskli ho a následně naskenovali na stejném zařízení v nové instalaci Authenticatoru.

Kód může mít omezenou platnost apod., s jistotou to ale nevíme. Pro srovnání, Microsoft Authenticator účty zálohu do OneDrivu. Novinku Google představil v rámci světového dne hesel, který proběhl 7. května.

Zdroj: Google Online Security Blog | Google Account Help

Byl pro vás článek přínosný?