Hlavní navigace

Google bude automaticky mazat historii vaší polohy. Ale musíte si o to říct

27. 6. 2019

Sdílet

Aktualizováno 27. června 2019

Po téměř dvou měsících od oznámení začal Google postupně zpřístupňovat funkci pro automatické mazání historie polohy a aktivit na webu a v aplikacích. K funkci se dostanete na počítačích i mobilech přes myaccount.google.com/activitycontrols, kde u zvolených položek kliknete na Spravovat historii.

Standardně se historie nemaže, volitelně si ale můžete zvolit, aby se odstranila automaticky po 3 nebo 18 měsících.

Automatické mazání aktivit na webu v aplikacích Googlu Automatické mazání aktivit na webu v aplikacích Googlu

Původní článek z 2. května 2019

Že se Google snaží ukládat všechna možná data, která o uživatelích dokáže zjistit, není třeba opakovat. Je ale fér přiznat, že nabízí také nástroje, jak tato data smazat. Ukládání lze zcela vypnout, uložená data pak jde mazat jednotlivě i hromadně. Viz náš návod Google vás sleduje, i když to nechcete. Jak ukládání polohy vypnout?.

V nadcházejících týdnech do nastavení přidá ještě jednu možnost. Historii polohy a aktivit na mobilu či webu budou uživatelé moci nechat mazat automaticky po 3 nebo 18 měsících. O která data jde?

  • průběžné ukládání polohy na časovou osu
  • vyhledávané dotazy na Googlu nebo Mapách
  • interakce s reklamami
  • historie navštívených webů v Chromu
  • aktivita na webech a v aplikacích, které využívají služby Googlu
  • historie použitých aplikací nebo vyhledávaných kontaktů na mobilu
  • IP adresa, typ prohlížeče nebo zařízení

Větší možnosti nastavení vítáme, neřeší ale hlavní problém, který (nejen my) dlouhodobě vytýkáme. Nastavení ukládaných informací je roztříštěné do mnoha položek a informace o jejich využití jsou nesrozumitelné. Vypnutí ukládání polohy se navíc netýká automaticky všech služeb. Někde zase takové vypnutí může znefunkčnit jiné služby, aniž by k tomu byl zjevný důvod.

Evropské spotřebitelské organizace včetně tuzemského Dtestu kvůli tomu loni na podzim podaly stížnosti úřadům. Google prý drží uživatele v pasti a všemožně se brání, aby lidé sledování nevypínali.

TIP: Google sabotoval konkurenční prohlížeče

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?