Hlavní navigace

Google bojuje proti trollům, chce nakoupit patenty Nortelu za necelou miliardu

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podivně nastavený americký patentový systém má řadu odpůrců, především z řad velký korporací, které musí čelit soudním sporům s trpaslíky, kteří nic nevyrábějí, pouze vytvářejí a kupují patenty kvůli zisku ze soudních vyrovnání a následných licencí.

Srdceryvný příspěvek k tomuto tématu se objevil na blogu Googlu, kde Senior Vice President – Kent Walker – vyložil karty – řekl, jak se věci mají. Tvrdí, že hodně z těch patentů drží osoby nebo firmy, které nic nevyrobily, pouze se včas ozvou, když chtějí zablokovat nebo se přiživit na úspěchu jiných, větších firem. Třeba Googlu, který nyní čelí přibližně desítce patentových sporů, ovšem i proti velkým jménům jako Oracle (kvůli Javy v Androidu) nebo Paulu Allenovi (spoluzakladatel Microsoftu; kvůli našeptávačům a příbuzných produktům ve vyhledávači). Nynější stav prý přeje patentovým trollům, nikoliv inovátorům.

Podle Walkera je možné buď změnit patentový systém – jenže to je běh na dlouhou trať. Druhou cestou je vytvářet/nakupovat patenty a tím se chránit proti případným hrozbám. Google sice registruje rok od roku více patentů, ale to nestačí ani širší špičku v oboru.

Takže bude kupovat. Krachující kanadská telekomunikační společnost Nortel se na jaře a v létě rozprodá v několika vlnách. Už možná víte, že Microsoft se chystá koupit přes 600 000 IPv4 adres za 7,5 milionu dolarů. Google má zálusk na patenty Nortelu, ve hře je jich asi 6000 a týkající se (bez)drátové komunikace, sítí a internetu. Nortel vybral nabídku Googlu jako referenční, proti této ceně budou bojovat ostatní hladoví výrobci. New York Times odhaduje, že by se hodnota veškerého intelektuálního vlastnictví mohla vyšplhat k 900 milionům amerických dolarů.

Pokud by vše spadlo do rukou Googlu, jednalo by se o třetí největší akvizici firmy po DoubleClicku a YouTube. A k čemu budou tyto patenty dobré? Většina sporů se dnes týká mobilních operačních systémů, takže především na ochranu Androidu.

Zdroj: Google, NY Times

Byl pro vás článek přínosný?