Hlavní navigace

Google Čechům ukázal, jaké by to bylo bez něj [Shrnutí roku 2016]

29. 12. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Googlu se po osamostatnění v rámci skupiny Alphabet daří. Moc daří. Letos svými příjmy i ziskem překonal i Microsoft. Co do tržní hodnoty byl na chvíli větší než Apple. Představil kopec novinek, ukončil několik populárních produktů a hlavně ukázal, na čem by rád vydělával kromě reklamy.

Bude chtít uspět jako výrobce hardwaru. A toho prémiového. Letos upustil od značky Nexus a představil dva nové smartphony série Pixel, u nichž se stará o návrh i prodej. Zatímco dříve byly Nexusy poměrně levná zařízení, oba Pixely mají kromě špičkové výbavy i špičkovou cenu. Stojní stejně jako high-end od Samsungu nebo Applu. U nás je ale bohužel oficiálně nekoupíte právě proto, že Googlu v Česku chybí distribuční kanály.

Kromě telefonů představil i nový Chromecast s podporou 4K videa. Uvedl vlastní router Wifi, který má zjednodušit pokrývání celého domu. Brýle Daydream View. Pozornost na sebe strhl také Home. Nový centrální prvek do domácnosti, který má sloužit jako dálkový ovladač, encyklopedie a snad i jako kamarád.

Co zvládne Google Home

Na pozadí Home stojí umělá inteligence, které Google říká Assistant. Jde o pokračovatele dřívějšího Now. Teď je chytřejší, lze s ním konverzovat a učit jej nové věci. Zázračný není, ale kdyby jednou převzal vládu nad světem pomyslný Skynet, budete vědět, kdy to začalo.

Každá dnešní neuronová síť (umělá inteligence učící se jako člověk) se specializuje jen na konkrétní činnost. Assistant nebude umět řídit auto, ani vás neporazí v šachu. Na to Google trénuje jiné odborníky. Jeho AI letos roznesla na kopytech velmistra ve hře Go, což je kvůli množství možných kombinací ještě složitější hra než šachy. AlphaGo se učil na záznamech dřívějších her a šlo mu to tak dobře, že dělal tahy, které člověk ani nepředpokládal.

A když už jsme u těch aut… Google koncem roku oznámil, že jeho robotický řidič se odštěpí do vlastní firmy Waymo. Googlovské vozítko bez volantu a pedálů nakonec nejspíš nevznikne, ale firma již má dohodu s Fiat Chrysler Automobiles a společně vytvoří 100 autonomních vozů. Umělou inteligenci může do budoucna prodávat i jiným automobilkám.

Alphabet založil novou firmu Waymo

Trochu nás zklamalo, že Google nevyřešil androidovskou krizi a nemá lék na vysokou fragmentaci systému ani nedostupné aktualizace starších zařízení. Kolem Androidu se točila hromada jiných věcí. Firma uvedla nový Nougat, žádné revoluční novinky však nepřinesl.

Android pro telefony je nicméně tak velký a důležitý, že to už vadí Evropské komisi. Ta Google nařkla z toho, že s ním firma zneužívá svého dominantního postavení. Tvůrci však námitky EK popírají. Spory v EU ani jinde ve světě už nebude inicializovat Microsoft. Firmy podepsaly důležitou dohodu o neútočení. Redmondští vystoupili také z protigooglovské lobbistické skupiny FairSearch.

Google a Microsoft mají dohodu o neútočení

Do rodiny Androidů pro mobily, televizory, auta a hodinky (vývoj třech posledních se hrozně táhne) přibyl Android Things. Nová platforma pro internet věcí. Aplikace pro Android lze nově spustit na (některých) Chromeboocích. Naopak systémové novinky v Androidu napovídají, že by pro desktopové účely mohl v budoucnu sloužit on sám. K tomu se šušká o dvou nových OS Andromeda a Fuchsia. Víme o nich jen to, že toho o nich moc nevíme.

Rozpačitě Google působí i v oblasti kecálků. Místo, aby k dokonalosti ladil Hangouts, uvedl hned dvě nové služby, které jim konkurují, a přitom ani neobsahují všechny původní funkce. Allo slouží čistě k textovému chatu, Duo je určený jen pro videohovory. A k tomu přišla ještě nová sociální síť Spaces.

 

Přišly nové produkty, odešly některé staré. Google pohřbil Picasu, Panoramio nebo aplikace pro Chrome. Pro mě osobně bylo největší zklamání, že firma vzdala vývoj modulárního smartphonu. Nadějný projekt Ara, na kterém v Mountain View pracovali několik let, šel k ledu.

Největší rána? Google koncem listopadu ukázal, jak by „svět“ vypadal bez něj. Technické problémy na serverech způsobily, že veškeré jeho služby byly pro většinu Čechů a Slováků několik hodin nedostupné. Lidé si ani nemohli vygooglit, co se stalo.

Byl pro vás článek přínosný?