Hlavní navigace

Google chce opravdu vyvíjet satelity. Za půl miliardy dolarů kupuje Skybox

10. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

List The Information měl správné zdroje, Google totiž přes pár hodinami potvrdil, že za 500 milionů dolarů kupuje společnost Skybox Imaging vyvíjející levné snímkovací satelity SkySat. Obchod ještě musí schválit regulační úřady.

K čemu Googlu satelity budou? V tiskové zprávě přiznává, že pomocí nich chce udržovat mapy stále aktuální, bude s nimi monitorovat přírodní katastrofy a v odlehlých koutech světa zpřístupňovat internet.

Vývoj a vyslání SkySatu na oběžnou dráhu stojí asi 50 milionů dolarů, násobně méně než u armádních družic. Minisatelity obsahuje obrazové snímače schopné zachytit až 90cm detaily. S takovým přiblížením dokáže fotit barevné nebo multispektrální snímky či točit černobílé HD video (až 90 sekund při 30 fps).

Skybox už na orbitu vyslal první z plánovaných 24 družic. Firma chce kapacitu pronajímat firmám a organizacím, které díky tomu mohou téměř v reálném čase sledovat rozsáhlé fabriky, ropné plošiny či velké sklady. Organizacím poslouží při humanitárních akcích nebo záchranách během katastrof. Tvůrci vidí příležitost i v zemědělství. Majitelé polí mohou sledovat a analyzovat, jak se daří úrodě, jestli jí plošně nenapadli nějací škůdci atd.

 

Jestli budou ke komerčním účelům poskytovat satelity i pod Googlem, o tom tisková zpráva nehovoří. Google ale má podle Wall Street Journalu v plánu postavit armádu 180 satelitů, které budou kolem Země šířit internet, takže produkty Skyboxu určitě nebudou mít nouzi o práci.

Byl pro vás článek přínosný?