Hlavní navigace

Chromebooky spustí aplikace pro Android a brzy i ty pro Linux

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hlavním hendikepem Chrome OS byla a je nedostupnost aplikací. Systém se od začátku točil především kolem prohlížeče a webových služeb. Jenže webové aplikace začínají dávat smysl až nyní, kdy mohou fungovat i offline a díky technologii WebAssembly mohou běžet velmi rychle. Google se ale ještě pojistil tím, že v Chrome OS nabízí Play Store a možnost spouštět aplikace pro Android.

Ani to není všespásné řešení, protože ne vše je k dispozici pro Android a ne všechny aplikace lze pohodlně ovládat i na desktopu. Na I/O tak Google oficiálně oznámil, že Chrome OS bude umět spouštět také linuxové programy. O tom se mluví už od února, kdy Google na GitHubu ukázal Project Crostini, který na Chrome OS dostane virtualizovaný Debian podobně jako to umí Desítky díky Windows Subsystem for Linux. Avšak na Chrome OS budou fungovat i grafické programy.

Google Pixelbook s podporou linuxových programů Google Pixelbook s podporou linuxových programů

Google ale evidentně nechce novinky prosadit skrz běžné programy jako LibreOffice, Gimp, VLC, Steam atd., ale cílí hlavně na programátory. Teď už budou moci konečně vyvíjet aplikace pro Android i na Chromeboocích. Sám chystá Android Studio pro Chrome OS, ale díky Projectu Crostini budou vývojáři moci používat i Visual Studio Code, Eclipse, Sublime Text a další editory a IDE. Jestliže je uvnitř Debian, programy zřejmě půjde instalovat příkazem apt-get z oficiální repozitářů nebo stažením balíčků deb.

Díky virtualizaci by problémy vzniklé v linuxové části neměly ovlivnit zbytek Chrome OS. Jak ale budou obě prostředí propojená a jaká jsou omezení, to zatím nevíme. Novinka bude brzy dostupná na Pixelbooku.

Byl pro vás článek přínosný?