Hlavní navigace

Chrome dostane sdílenou schránku. Kopírovat text mezi PC a mobilem bude snazší

13. 9. 2019

Sdílet

V aktuálním Chromu 77 přibyla šikovná funkce pro přenos odkazů nebo karet na jiné zařízení. Testovací sestavení Chrome Canary 79 ale umí ještě jeden trik navíc. Mezi zařízeními umí sdílet zkopírovaný text. Hodí se zejména pro zkopírování na mobilu a vložení na počítači než naopak. Abyste funkce zprovoznili, budete potřeba Chrome Canary pro desktop i Android (Play Store). V aplikacích pak musíte skočit do experimentálního menu, stačí do adresního řádku zadat chrome:flags. Následně vyhledáte slovo clipboard a u všech tří položek (na mobilu dvou) přepnete funkci z default na enabled. A na všech zařízeních samozřejmě musíte být přihlášeni k jednomu účtu a mít aktivní synchronizaci.

Pokud jste splnili všechny předpoklady, můžete využít schránku oběma směry. Na počítači lze v Chromu označit libovolný text a v kontextové nabídce (pravý klik) vybrat Odeslat text do zařízení XYZ. Na Androidu vyskočí notifikace, že Chrome Canary do schránky uložil nový text. Pak už jen stačí ho na mobilu vložit do libovolného pole (nejen v Chromu). Omezení je jasné, z PC dostanete jen texty, které jsou v prohlížeči.

Opačným směrem to ale neplatí. Pokud je na Androidu Chrome Canary s aktivní cloudovou schránkou, využít ji můžete i v jiných aplikacích. Kupříkladu označíte text SMS, v kontextové nabídce vyberete Sdílet a tam pak tlačítko Odeslat text do vašich zařízení. Následně vyberete, do kterého jej pošlete. Pokud to bude na Windows 10 nebo macOS, vyskočí systémová notifikace upozorňující, že Chrome Canary uložil text do schránky. Ten pak můžete vložit na libovolné místo.

Jak to funguje jinde?

Je to poměrně těžkopádné a omezené. Přes schránku lze posílat jen text a žádá si to spoustu klikání. Microsoft ve Windows 10 a Androidu pracuje s vlastní cloudovou schránkou, která sice také není dokonalá, ale umí toho více a bude se zlepšovat.

Zatím nejpohodlnější řešení vymyslel Apple, což není překvapivé, když si desktopové i mobilní systémy vyvíjí sám. Jeho univerzální schránka dokáže přenést text nebo obrázek bez zbytečného klikání a ručního sdílení. Prostě na jednom zařízení zkopírujete do schránky a na druhém vložíte.

via Android Police

Byl pro vás článek přínosný?