Hlavní navigace

Google Chrome: srovnání s ostatními prohlížeči

4. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak jsme vás již informovali, Google převedl světu svůj nový prohlížeč Google Chrome. Zatím tedy jen v betaverzi a pro Windows, ale rovnou s podporou 43 jazyků, mezi kterými nechybí ani čeština. Instalace je naprosto jednoduchá, a pokud používáte Firefox, můžete si nechat automaticky převést data z něj do Google Chrome.

Google Chrome, který je postaven na zobrazovacím jádře WebKit, podobně jako Safari nebo linuxový Konqueror, je koncipován jako jednoduchý webový prohlížeč bez příkras. Jeho prostředí může působit spartánsky, nicméně si bere ty nejvýraznější prvky z prohlížečů, které jsou momentálně v kurzu. Nenajdete v něm programovou nabídku, stejně jako v Internet Exploreru.

Panel s ovládání záložek je umístěn hned při horním okraji okna, pod ním je adresní řádek a zbytek okna zabírá plocha pro zobrazení webové stránky. Stejně jako u Safari zde není zobrazen stavový řádek. K prohlížení webu tedy máte maximum prostoru.

Historie a vyhledávání

Jednou odlišností od ostatních webových prohlížečů je chybějící panel pro vyhledávání. Standardně Google Chrome podporuje vyhledávání pomocí Google, k čemuž můžete použít přímo políčko pro zadávání adresy webu. K vyhledávání můžete použít i Seznam, Centrum, Atlas, nebo Live Search. Nechybí možnost přidat vlastní poskytovatele vyhledávání.

Google Chrome prohledává historii i oblíbené položky a v momentě, kdy do adresního řádku zadáte několik znaků, zobrazí odpovídající záznamy. Nemusíte přitom zadávat adresu, stačí použít libovolný text, který je uveden jako název stránky.

Kromě toho zde Google automaticky nabízí vyhledávání daného výrazu a rovnou vám doporučuje konkrétní výrazy.

Navigace, oblíbené stránky

Stránky, které jste navštívili jako poslední, jsou zobrazeny ve formě náhledů při každém otevření prázdného panelu, tedy i při spuštění prohlížeče. Připomíná mi to Quick Dial Speed Dial v Opeře nebo podobnou funkci v Internet Exploreru 8.

Aby mohl Google Chrome nabídnout maximum prostoru pro zobrazení webové stránky, je lišta záložek, do které můžete umístit odkazy na své oblíbené weby, zobrazena také pouze v novém panelu - terminologií Google Chrome v kartě. Ostatní záložky pak zobrazíte klepnutím na příslušné tlačítko.

Přijde mi to trošku zdlouhavé. Musíte zde totiž použít minimálně jedno kliknutí navíc oproti jiným prohlížečům, kde lze panel s oblíbenými stránkami zobrazit v boční liště, což při dostatečně velkém rozlišení monitoru není problém. Naštěstí lze lištu záložek trvale zapnout pod adresním řádkem. Rozhodnutí je tedy na vás.

Panel s kartami lze jednoduše tažením přeskupovat. Novou kartu zobrazíte klepnutím na tlačítko se symbolem plus. Je to drobnost, ale dobrý nápad, jak zvýšit intuitivnost ovládání. Google Chrome jemně zvýrazňuje hlavní část adresy webu, podobně jako Internet Explorer 8.

Soukromí

Zdá se, že speciální režim prohlížení webu, kdy nejsou do počítače ukládána žádná data typu cookies, dočasné soubory a podobně, patří k oblíbeným funkcím. Po SeaMonkey a Safari se něco podobného objevilo i v Internet Exploreru 8 pod názvem InPrivate Browsing. Pokud v Google Chrome klepnete na tlačítko pro ovládání stránky (druhé zprava) a vyberete funkci Nové anonymní okno, zapnete si podobný režim utajení.

Funkce pro mazání údajů o prohlížení webu nabízí likvidaci historie procházení a stahování, mezipaměti (čili dočasných souborů), souborů cookies a uložených hesel. Zajímavý je výběr období, pro které se zvolené mazání uplatní. Můžete tak odstranit data jen pro včerejší surfování, minulý týden, měsíc nazpět, případně úplně vše.

Historie

Zajímavě a zcela ve stylu Google je řešeno zobrazení historie navštívených stránek. Stejně jako třeba u Google Search je historie zobrazena jako webová stránka, nikoli jako panel s odkazy. Google Chrome vám pak nabídne její prohledávání, zobrazení po dnech a možnost smazání historie pro vybraný den.

Stránky uložené v oblíbených jsou označeny žlutou hvězdičkou. Mimochodem, prohledávání historie se týká i obsahu navštívených webů. Zkuste zadat nějaký výraz a všimněte si, že Google Chrome zobrazí stránky, které tento výraz obsahovaly, a to včetně náhledů. Podobně jako historie stránek funguje i přehled stahování.

Nastavení Google Chrome

Nastavení tohoto prohlížeče je stejně jednoduché, jako on sám. Klasicky si můžete zvolit výchozí domovskou stránku a určit, které stránky se zobrazí po spuštění programu. Mohou to být i ty, které jste měli otevřeny před ukončením programu. Změníte zde výchozího poskytovatele vyhledávání i nastavení Google Chrome jako výchozího webového prohlížeče v systému.

Zaujaly mě poněkud poetické názvy záložek v okně s nastavením. Pod Drobnými úpravami se skrývá nastavení složky, do které jsou stahovány soubory, nabídka ukládání hesel a nastavení výchozího písma a jazyku.

Pod pokličkou je ukryto jedno sporné nastavení. Google Chrome totiž odesílá statistiky o využití programu a zprávy o selhání aplikace. Nic proti tomu, dělá to řada výrobců, nicméně u většiny jiných programů je tato funkce uživateli nabídnuta s tím, že je ve výchozím stavu vypnuta.

Pod pokličkou dále nastavíte podporu proxy, předběžné načítání DNS pro rychlejší načítání stránek (standardně zapnuto), ochranu před phishingem (také zapnuto) a podporu SSL.

Google Chrome pro vývojáře

Všechny stránky, které jsem testoval, se mi zobrazily bez problémů. Problém může nastat u některých webů s AJAXem, které hodně spoléhají na JavaScript. Potíže může způsobit i detekce prohlížeče. Například Windows Live Hotmail mě nejprve odmítnul s tím, že Google Chrome nepatří mezi podporované prohlížeče, poté nabídl práci ve starším rozhraní. Navzdory výstraze však vše fungovalo bez problému.

Máte-li v počítači nainstalován Flash Player, pojedou vám flashové stránky bez nutnosti cokoli dalšího upravovat. Problém způsobí stránky s technologií Silverlight. Zatím se zdá, že je v Google Chrome nezobrazíte. Potíž ale bude opět spíše v detekci prohlížeče, protože potřebný doplněk si Google Chrome načte.

Každopádně budete-li mít se zobrazením některých webů problém, použijte reportovací funkci a nahlaste, co vás při pokusu o zobrazení webu potkalo.

Pro vývojáře je v Google Chrome připraveno několik jednoduchých nástrojů. V žádném případě se nerovnají obdobným pomůckám v Opeře nebo Internet Exploreru 8, či rozšíření Web Developer pro Firefox. Google Chrome nabízí zobrazení zdrojového kódu stránky (avšak nikoli s možností editace a sledování změn), prohlížeč struktury pomocí kontextové nabídky a funkce Zkontrolovat prvek, ladění JavaScriptu (což už je zajímavější) a Správce úloh.

Ve správci úloh můžete sledovat, kolik paměti zabírá která karta prohlížeče nebo kolik ji potřebují jednotlivé doplňky. Pod odkazem Statistika pro experty najdete podrobnější rozpis využití operační paměti ve formě webové stránky.

Ukrytá hlášení

Stejně jako v jiných prohlížečích, můžete i v Google Chrome použít adresy about:něco, které vám zobrazí různá hlášení. Zde je seznam stránek, které lze v Google Chrome takto zobrazit:

  • about:memory (informace o využití operační paměti)
  • about:stats (statistika využití programu)
  • about:network (sledování připojení)
  • about:internets
  • about:histograms
  • about:dns
  • about:cache (obsah vyrovnávací paměti ve formě odkazů)
  • about:plugins (seznam nainstalovaných doplňkových modulů)
  • about:version (verze prohlížeče)
  • view-cache:adresa_webu (zobrazení obsahu vyrovnávací paměti pro konkrétní stránku)

Zdroj: LifeHacker

Porovnání s ostatními prohlížeči

Hodnocení rychlosti načítání stránky nemusí vždy dopadnout jednoznačně. Do jisté míry je to ovlivněno aktuálním stavem sítě, proto spíše než na absolutní čísla koukejte na pořadí. Několik jednoduchých testů jsem provedl v systému Windows Vista.

Doplnění: Test paměti proběhl s jednou otevřenou stránkou (titulka Seznam.cz) v prostředí Windows Vista. Při více otevřených stránkách by byly údaje trochu odlišné, nicméně nepovažuji za vhodné hodnotit v tomto betaverzi. Ve finále to může být jinak, stejně jako u jiných prohlížečů.

Jak bude Google Chrome úspěšný a jestli si získá větší počet příznivců než třeba Safari nebo Opera, ukáže čas. Vykročil dobře, do karet mu hraje lokalizace i skutečnost, že za ním stojí provozovatel jednoho z největších internetových vyhledávačů a dalších služeb. Stahovat jej můžete z webových stránek www.google.com/chrome.

Byl pro vás článek přínosný?