Hlavní navigace

Google prodlužuje podporu Chromebooků na 8 let. Ale jen těch nových

22. 1. 2020

Sdílet

Letos to bude 10 let, co Google představil vlastní desktopový operační systém Chrome OS. V prosinci 2010 jej nabídl betatesterům na prototypu notebooku nazvaném Cr-48. Půl roku nato jsme se dočkali prvních komerčních mašin od Aceru a Samsungu, ty také do světa přinesly název „chromebook“.

Google na toto výročí předčasně vzpomíná a tvrdí, že se mu tehdy podařilo změnit osvěžit svět osobních počítačů. Chromebooky byly dle jeho slov rychlé, jednoduché na používání a bezpečné. V Česku jsme jejich slávu tolik nevnímali, ale za západě a zejména v USA dokázal Google oslovit hodně kanceláří a škol, které začaly Chromebooky nasazovat na úkor jiných platforem. I Google se postupně zaměřil na zájmy těchto specifických uživatelů. Zavedl bezproblémové automatické aktualizace, pokročilou hromadnou správu desítek počítačů a díky plné synchronizaci možnost snadného přechodu na novější počítače.

Potřeba toho posledního se přitom postupně stává méně důležitou, Google totiž prodlužuje softwarovou podporu Chromebooků. Začal na třech letech, později ji natáhl na pět a šest let. Včera oznámil, že u nových zařízení prodávaných od roku 2020 to bude osm let. Jmenoval i první dva produkty, kterých se to týká. Lenovo 10e Chromebook Tablet a Acer Chromebook 712 budou dostávat aktualizace každých šest týdnů až do června 2028.

TIP: Samsung Galaxy Chromebook je to nejlepší s Chrome OS

Stávajících produktů se prodloužení podpory netýká. V nápovědě Googlu najdete všechna dostupná zařízení s Chrome OS a datum, do kdy budou dostávat aktualizace. Letos například končí podpora Chromebasu od Aceru, Chromebitu CS2020 a Chromebooku C201 od Asusu.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?