Hlavní navigace

Google dnes vypustí „internetový“ balón Loon. Sledovat jej můžete online

26. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loon byl utajeným projektem vyvíjeným v laboratoři Google X. Spadá tak do stejného ranku jako autonomní vozy a brýle Glass. Tyto nápady mají posunout lidstvo vpřed, pokusí se ve velkém dělat věci, které předtím byly pouze snem fanoušků sci-fi. Ač nejde o originální projekty, Google zaměstnává tisíce šikovných lidí, může investovat miliardy a jako inkubátor podobných vizí byste těžko hledali lepší místo, kde tyto myšlenky zhmotnit.

Před měsícem Google oznámil, že testuje stratosférické balóny Loon, které přinesou bezdrátový internet tam, kde zatím chybí nebo je například kvůli přírodní katastrofě nedostupný. Balóny se spojují do velkých sítí a mají inteligentní řízení, které bude využívat různých proudů vzduchu. Více si o novince přečtěte v našem starším článku.

 

Dnes se pak můžete podívat, jak takový balón odstartuje. Google ve spolupráci s magazínem Make, jenž spojuje všechny kutily a hackery, pořádá tzv. Field Trip Friday. A dnešní hlavní atrakcí je právě vypouštění balónu a debata s odborníky na technologie a počasí. Akce začíná ve 20:00 našeho času, sledovat jí můžete v události na Googlu+ nebo na YouTube.

Field Trip Friday se mj. zúčastní Lauren Rojas, která sama v rámci školního projektu vypustila stratosférický balón s kamerou, která následně padákem přistála zpět. Toto video si můžete prohlédnou v článku.

Byl pro vás článek přínosný?