Hlavní navigace

Dokumenty Google už umí porovnat obsah dvou dokumentů

13. 6. 2019

Sdílet

Máte dvě různé verze stejného dokumentu a potřebujete je porovnat? Dokumenty Google už to konečně zvládnou.

Ačkoli je webová kancelář od Googlu na základní použití mnohdy dostačující, občas se člověk nestačí divit, co jí chybí. Google do svého textového procesoru doplňuje jednu užitečnou funkci, kterou rádi vidíme. Nejde o banalitu, v Dokumentech konečně porovnáte obsah dvou dokumentů. Google sice uvádí, že je snazší je porovnat, osobně jsem ale srovnávací funkci v dosavadní verzi nepotkal.

Mohli jste otevřít dvě okna prohlížeče a umístit je vedle sebe. Nad rámec toho jste pak mohli procházet historii verzí jednoho dokumentu. Nově ale přímo v procesoru mezi nástroji najdete funkci pro porovnání právě otevřeného dokumentu s jiným. Při výběru souboru k porovnání přiřadíte identifikátor, který slouží identifikaci změn v dokumentu (primárně se počítá se jménem toho, kdo zodpovídá za úpravy).

Srovnání není řešené tradiční cestou dvou dokumentů zobrazených vedle sebe. Naopak vznikne jeden nový dokument, kde uvidíte sloučený obsah s tím, že rozdíly jsou vyznačeny barevně, resp. pomocí komentáře. Změny můžete, ale nemusíte akceptovat. Výsledek vypadá stejně jako změny v běžném dokumentu, které vám v režimu návrhů navrhli jiní lidé. Nová funkce je distribuována od 11. června, proces může trvat až 15 dní.

Zdroj: G Suite Updates Blog

Byl pro vás článek přínosný?