Hlavní navigace

Google Drive také umožňuje v Průzkumníku pracovat s nestaženými soubory. Ale zatím také jen firmám

10. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to zhruba měsíc, co Dropbox ze správce souborů v systému nabídl přístup k souborům, které nejsou uložené lokálně, ale jen v cloudu. Reálně vám místo na úložišti nezabírají, ale když je potřebujete, vidíte je, takže stačí poklepat a soubor se stáhne. Pak již se souborem můžete normálně pracovat. Podobnou funkci získá také Google Drive pro osobní počítače s Windows a macOS.

Podle tradičního modelu byste v klientu museli zapnout synchronizaci složky, v níž je soubor uložen. Kouzlo zástupců souborů, kde se teprve po poklepání soubor stáhne, nám před lety nabídl OneDrive ve Windows 8.1. Microsoft později funkci odstranil a náhradu dlouhodobě slibuje. Letos se jí už snad dočkáme, ale jak se zdá, z původně zajímavé raritní funkce se reálně stává standard. Tedy, Dropbox zástupce zatím nenabízí domácím spotřebitelům a spotřebitelkám.

Google Drive umožňuje stahovat soubory ve chvíli, kdy je potřebujete Google Drive umožňuje stahovat soubory ve chvíli, kdy je potřebujete (Foto: Google)

V podání Googlu se funkce nazývá Drive File Stream. Přichází jako jedna položka z většího balíku novinek orientovaných na firmy. Druhým dechem dlužno dodat, že Google podobně jako Dropbox zatím zástupce souborů nabízí pouze firmám, nikoli domácnostem. I tak jsou dnes zástupci dostupní pouze skrze Early Adopter Program.

Oproti původní implementaci ve OneDrivu nabídne Drive File Stream něco navíc. (I Dropbox Smart Sync nabízí něco navíc.) Především inteligentně stahuje pro offline použití soubory, se kterými pracujete často. Pořád ovšem platí, že můžete soubory, které mají být vždy synchronizovány, označovat ručně. Je dost možné, že se zástupci časem propracují do klienta pro domácí uživatelky a uživatele. Např. Dropbox jim svůj Smart Sync opatrně přislíbil, byť Google nic takového neudělal.

Byl pro vás článek přínosný?