Hlavní navigace

Úchvatný Google Earth Timelapse ukáže, jak se Země měnila od roku 1984

25. 4. 2019

Sdílet


Pětatřicet let působení přírody i člověka. Jak se za tu dobu změnila planeta? To prozradí unikátní mapa Google Earth Timelapse. Tu Google představil již předloni, ale teď ji doplnil. Běží rychleji, funguje i na mobilech a pokrývá další časový úsek. Jsou již na ni snímky Země od roku 1984 do 2018, všechny vyčištěné od mraků.

Google ve svém stroji času zkombinoval přes 15 milionů satelitních snímků o celkovém rozlišení 10 biliard pixelů (10 petapixelů neboli 10 miliard megapixelů). Snímky ze současnosti jsou samozřejmě v lepší kvalitě a nabídnou více detailů, ale i ty z poloviny osmdesátých let odhalí některé globální změny.

Sám Google na mapě vypíchnul několik oblastí, kde jsou rozdíly vidět nejvíce. Tání ledovců na Ajlašce, budování umělých ostrovů v Emirátech, kácení pralesů v Brazílii, vysychání Aralského jezera nebo rychlý růst měst. Změn si lze všimnout i v Česku, jsou to ale spíš detaily typu výstavba příměstských satelitů nebo dálnic. Ano, ty za 35 let skutečně vyrostly Ťok, Neťok. Vybrané časosběry si můžete prohlédnout i na YouTubu, zde je oficiální playlist.

TIP: Google slibuje ještě lepší 3D mapy. Takhle vypadají

Vybraná místa ve světě

Vybraná místa v Česku

Byl pro vás článek přínosný?