Hlavní navigace

Google ukazuje, jak tají ledovce a rostou města. Spustil největší časosběrné snímky planety od roku 1984

15. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Google
Statické zobrazení planety v Google Earth se stává dynamickým, alespoň v některých lokalitách. Podle tvůrců umožňuje nová služba lépe sledovat klimatické změny, ale vidět jsou i rozrůstající se města. Stačí si vybrat a můžete koukat na tání ledovců, mizení pralesů, růst Las Vegas, nebo vznik solárních farem.

Časová osa začíná v roce 1984 a před sebou máte zrychlený film zobrazující reálné změny na planetě. Na začátku si vyberete nějakou lokalitu (žádné tuzemské v seznamu zatím nejsou) a aplikace už udělá zbytek. Lokací je několik desítek a lze je vybírat podle kategorií. Přehrávání ale není zcela plynulé, aplikace nepočká na nakešování dat a rovnou přehrává. Lze však zmáčknout tlačítko a pauzou a na načtení dat počkat.

Ledovec Columbia
Ledovec Columbia
Město Wu-Han
Město Wu-Han

Google na tom spolupracoval s NASA, univerzitou Carnegie Mellon a s organizacemi U.S. Geological Survey, Copernicus Climate Change Service. Zkombinoval 24 milionů satelitních snímků za posledních 37 let. Službu nazval Timelapse a jde o součást Google Earth. Najdete ji přímo pod odkazem goo.gle/timelapse.

Cape Cod (zdroj: Google)

Las Vegas (zdroj: Google)

Při vytváření snímků byly potřeba dva miliony hodin zpracování v cloudových počítačích. Kvůli vynechání oblačnosti došlo ke spojení více snímků v jeden výsledný. Snímky pochází z evropských satelitů Sentinel-2 a amerického programu Landsat.

Google Earth Timelapse Google Earth Timelapse

zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.