Hlavní navigace

Google na mapách našel 2500+ nejkrásnějších míst planety. Je mezi nimi i Česko

12. 2. 2020

Sdílet

Mapová služba Google Earth pokrývá svými leteckými či satelitními snímky 93 milionů kilometrů čtverečních. Některé části planety jsou tak fotogenické, že se Google rozhodl tyto snímky upravit do podoby tapet pro počítače či mobily. Spojil se proto s německou společností Unilabs a společně vyhledali přes 2500 míst, která jsou zajímavá svými barvami, tvary, texturami či kombinací všech zmíněných parametrů.

Všechna místa najdete v databance Earth View, kde jsou vidět jako barevné puntíky na mapě světa. Barvy by měly odpovídat celkovému podání snímků, i když někdy se automat dost spletl. Ve spodní části mapy je pak posuvník s filtrem, který zobrazí jen obrázky s danou převládající barvou. To se může hodit, pokud zrovna máte chuť třeba na červenou tapetu.

Snímky jsou upravené, proto ne vždy vypadají úplně stejně jako na mapě. Tapety ale nemají mít dokumentární charakter a hrátky s jasovými křivkami a sytostí či životní jim dodají na dramatičnosti. Obrázky se dají stáhnout v rozlišení až 4K přes tlačítko v horním pravém rohu mapy. A pokud se chcete jen kochat, vedle něj je tlačítko pro náhodné přehrávání různých snímků. Hezčí spořič obrazovky jen tak nenajdete.

Na fotografiích nejsou jen krásy přírody, ale z velké části na nich najdeme i patrný vliv člověka. Zajímavě situovaná města, obří farmy, neuvěřitelné dopravní stavby apod. Ostatně i jediný český zástupce ve výběru přírodu likviduje. Google vybral snímek povrchového dolu v mostecké pánvi poblíž Kadaně. Výběr různých míst najdete v naší galerii.

TIP: Úchvatný Google Earth Timelapse ukáže, jak se Země měnila od roku 1984

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?