Hlavní navigace

Google eBookstore: Amazone, boj se

8. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prodral se na vrchol ledovce ve vyhledávání, za pár let bude jeho systém v nejvíce chytrých telefonech na světě a teď jde po krku Amazonu v prodeji elektronických knih. Google tento týden spustil službu eBookstore, katalog s více než třemi miliony titulů.

Jak už jsme psali dříve, portál eBookstore bude nejdříve dostupný v USA, kam zamířil v pondělí večer. Do zbytku světa se podívá až v příští rok. Vzhledem k aktivní české pobočce se snad brzy objeví i u nás.

Google, to jsou především webové aplikace a cloud. Stejně můžeme popsat i eBookstore. Veškeré zakoupené tituly máte uloženy v online knihovně, odkud se obsah a místo skončení synchronizuje do ostatních zařízení. Číst můžete přímo ve webovém prohlížeči, dostupné jsou čtečky pro Android (2.1 a novější), iOS (3.0 a novější), ale také export do chráněného PDF a ePubu. Poslední možnost potěší majitele čteček s e-inkem, ne už tolik uživatele Kindlu od Amazonu. Google píše „zatím nepodporujeme“, tak snad někdy… Přímo je však zmíněna podpora čteček Sony Reader, Kobo a Nook od knižního domu Barnes & Noble. Očekává se, že Google rychle převezme druhé místo na trhu e-knih právě po B&N.

Knihy využívají DRM systém od Adobe (Content Server 4), takže soubory si přečtou i další e-čtečky splňující tyto nároky. Hlavní pozici v rozhodování mají ale samotní vydavatelé. Ti se mohou rozhodnout poskytovat knihu pouze pro oficiální čtečky a export zatrhnout. Stejně tak si mohou vynutit maximální počet certifikovaných zařízení k jednomu účtu.

Funkčnost zatím nemůžeme posoudit, dokud eBookstore nepřekročí velkou louži, lze jen tiše závidět. Řečí čísel přicházíme o tři miliony bezplatných knih (i bez DRM) a stovky tisíc placených edicí. Co je zvláštní, bezplatné tituly nejsou dostupné pro všechny. Vyhledávač nějak drhne a zobrazuje stále stejné výsledky. Přesto se k jedné knize můžete proklikat, jedná se o anglickou verzi Dobrodružství Sherlocka Holmese od Sira Arthura Conana Doyla. Na ní se dá vyzkoušet webové čtečka i v Česku.

Google eBookstore Google eBookstore Google eBookstore

Rozhraní je už i v češtině, což nám dává jistou naději. Na hlavní stránce si můžete přečíst anotaci, hodnocení uživatelů, nebo se tlačítkem přesunout rovnou k obsahu. Kdybyste chtěli číst na Androidu nebo iOS, čtečky hledejte zde.

Google eBookstore

Čtení v prohlížeči připomíná jiné softwarové čtečky. Možností nastavení není moc, změnit můžete jen velikost a typ písma, ovlivnit lze ještě výšku řádku a zarovnání do bloku. Některé dříve naskenované knihy nemají plynulý textový přepis, ale pouze hůře čitelný sken, jak možná znáte z knižního vyhledávače Googlu. Tento vzhled můžete nastavit v záložce zobrazit: Naskenované stránky / Plynulý text.

Google eBookstore Google eBookstore Google eBookstore

 

Text není možné jednoduše zkopírovat, což mě mrzí. Naštěstí funguje alespoň vyhledávání (přímo ve čtečce, nikoliv v prohlížeči). Přeskakovat můžete i jednotlivé kapitoly. Mezi stránkami se můžete pohybovat šipkami, klávesami Page Up / Down nebo touchapadem. V informačním boxíku u knihy si můžete titul objednat v tištěné podobě, stejně jako ve vyhledávači books.google.com. Více funkcí není k dispozici a vlastně ani nejsou potřeba.

Google však stojí v nelehké pozici. Setřást Amazon z pozice jedničky za trhu (více než 60% podíl) nebude snadné a internetovému gigantu se to ani nemusí povést. Amazon má byznys rozjetý výborně, má širokou nabídku knih, vlastní hardwarové (a opravdu populární) čtečky Kindle + řadu softwarových čteček pro ostatní platformy. Proti tomu bude Google bojovat těžko. Jenže Amazon je zatím nepřístupný českým knihám, Googlu v tomto ohledu věřím více. Ale s jistotou to můžeme tvrdit až příští rok.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?