Hlavní navigace

Google položí novou podmořskou linku. Equiano bleskově propojí Evropu a Afriku

Sdílet


Během příštího desetiletí by se na západním pobřeží Afriky mohli dočkat rychlejšího internetu i lepší dostupnosti online služeb. Google oznámil, že kolem celého kontinentu povede v Atlantiku podmořskou optickou linku, která má oproti současným nabídnout asi 20× vyšší kapacitu. Google ji nazval Equiano podle Olaudaha Equiana, nigerijského otroka žijícího v 18. století. Ten se sám z otroctví časem vykoupil, získal vzdělání a následně jezdil po světě vyprávět svůj příběh.

Pro Google jde již o 14 investici do podmořských linek a celkově třetí kabel, který financoval zcela sám. Loňský Durant spojí americkou Severní Karolínu se západním pobřežím Francie. Ve stejné době začal budovat také Curie spojující Kalifornii a Chile.

Equiano bude mít okolo 14 tisíc kilometrů a povede z Portugalska do JAR. Po cestě bude devět uzlů, ke kterém později připojí další země. To první bude Nigérie. Na pokládání linky bude Google spolupracovat s firmou Alcatel Submarine Networks a práce prý budou hotovy v roce 2021.

Stejnou trasu jako Equiano již podle SubmarineCableMap sdílí ještě dvě další linky: Africa Coast to Europe (ACE), SAT-3 / West African Cable System (WACS). Dle stejného zdroje již celosvětově existuje nebo se plánuje výstavba více než 400 podmořských linek.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?