Hlavní navigace

Google zrychlí služby. Evropu a USA spojí vlastním podmořským kabelem

18. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Google

oznámil, že se finančně podílí na rozvoji třinácti podmořských kabelů, jen letos má za sebou pět investičních akcí, z toho dvě jsou jeho soukromé aktivity. Od ledna pracuje na lince Curie, která propojí USA a Chile. Dnes představil druhou vlastní podmořskou linku Dunant, kterou chce do druhé poloviny roku 2020 propojit USA a Evropu.

Po Marii Curie-Skłodowské vzdává hold Henrimu Dunantovi, zakladateli Červeného kříže. Oba kabely pojmenoval po laureátech Nobelových cen a v tomto systému (a ještě abecedně řazeném) chce pokračovat i do budoucna. Jednou se tak třeba dočkáme i Heyrovského nebo Seiferta.

Mapa podmořských kabelů Googlu
Mapa podmořských kabelů Googlu
Google investoval do 13 podmořských linek
Google investoval do 13 podmořských linek

Parametry linky Google neprozradil. Víme jen to, že spojí Severní Karolínu se západním pobřežím Francie. Zhruba 6100 km dlouhá linka vznikne ve spolupráci s firmou TE SubCom. Google je již v několika transatlantických kabelech zainteresovaný, ale jak sám uvádí, u vlastní linky si může vybrat nejvhodnější umístění a parametry pro co nejlepší propojení svých datacenter.

TIP: Microsoft a Facebook spojí Evropu a USA. Přenese 160 Tb/s

Nadále ale bude investovat i do kabelů v různých konsorciích. Jen letos oznámil nové linky Havfrue, HK-G a JGA-S. Na první spolupracuje mj. s Facebookem a propojí USA, Irsko a Dánsko.

Byl pro vás článek přínosný?