Hlavní navigace

Google to s hodinkami myslí vážně. Kupuje Fitbit (aktualizováno)

1. 11. 2019

Sdílet

Aktualizováno 1. 10. 2019

Tak už je to oficiální. Společnosti Google a Fitbit dnes oznámily námluvy. Google nabídl, že zaplatí 7,35 dolaru za akcii, celkově jej akvizice vyjde na 2,1 miliardy dolarů. S obchodem souhlasila vedení obou společností, schválit jej ještě musí akcionáři Fitbitu a antimonopolní úřady.

Důvěra spotřebitelů je pro Fitbit na prvním místě. Bezpečnost a ochrana soukromí je pro Fitbit součástí DNA již od prvního dne. Fitbit bude i nadále dát uživatelům kontrolu nad jejich daty a zůstane transparentní v tom, která data shromažďuje a proč. Společnost nikdy neprodává osobní údaje, a údaje o zdraví a sportovních výkonech nebudou použity pro reklamy Googlu,“ říká Fitbit v tiskové zprávě.

Fitbit už celosvětově prodal přes 100 milionů hodinek a náramků. Slibuje, že nadále bude podporovat platformy Android a iOS. Firma ale po převzetí Google spadne pod jeho hardwarovou divizi vedeou Rickem Osterlohem. Z vyjádření obou společností zatím není zřejmé, zda či jakým způsobem dojde ke sloučení systému Fitbit a Wear OS. Google ale tvrdí, že Wear OS čeká zářná budoucnost a firma využije to nejlepší z obou platforem.

Původní článek z 29. 10. 2019

Google má zájem koupit společnost Fitbit, která se zabývá výrobou chytrých hodinek a náramků. Tvrdí to alespoň zdroje tiskové agentury Reuters. Údajně již podal nabídku na odkoupení, ale žádná ze stran se k obchodu nechce vyjádřit a ani není jasné, v jaké fázi vyjednávání se nachází. Cena akcií Fitbitu po zveřejnění zprávy stoupla o 31 % a tržní hodnota celé firmy momentálně činí zhruba 1,5 miliardy dolarů. Pro Google (či jeho mateřský koncern Alphabet) by tak šlo o jednu z největších akvizic v historii.

Americký vyhledávací gigant již v tomto oboru letos nakupoval. Za 40 milionů dolarů převzal inženýrský tým a intelektuální vlastnictví Fossil Group, která vyrábí chytré hodinky pro 14 různých značek (Fossil, Misfit, Skagen, Armani, Michael Kors atd.). Na jaře se už dokonce spekulovalo, že Google uvede vlastní chytré hodinky Pixel Watch. Dosud se tak nestalo, ale zpráva byla tehdy spojena s tím, že chystá i levnější mobily Pixel Lite. Ty nakonec skutečně dorazily pod jménem Pixel 3a.

Fitbit je v oblasti chytrých hodinek a náramků matadorem, ještě před třemi lety byl dokonce největším výrobcem tzv. nositelností, když ovládal třetinu trhu. Dnes mu podle IDC patří s 10% podílem až čtvrté místo. Rychle vyrostly společnosti Apple a Huawei, navíc mu už na záda dýchá Samsung. První místo ale s přehledem ovládá Xiaomi, které boduje levnými náramky Mi Band. Fitbit mimochodem v minulosti sám posílil, když koupil konkurenční Pebble.

Fitbit začínal s fitness náramky, které měřily pohybovou i spánkovou aktivitu. Dnes má i plnohodnotné chytré hodinky s velkým displejem a celým ekosystémem různých aplikací, platebním systémem Fitbit Pay a hlasovým asistentem (Amazon Alexa).

 

Je velkým otazníkem, co by po případné akvizici provedl Google. Jeho nákupy obvykle pro původní firmy nedopadnou dobře. A na trhu s chytrými hodinkami se marně snaží prorazit se systémem Wear OS, vlastním Asistentem a placením Google Pay. Těžko si představit, že by provozoval dvě soupeřící platformy najednou.

Nosíte chytré hodinky nebo náramek?

Fitbit letos uvedl nové hodinky Versa a Versa 2, fitness náramek Inspire HR a dětský náramek Ace 2. Spustil též předplatné Premium pro pokročilou sportovní a zdravotní analýzu dat a trénink. Od léta také prodává vlastní osobní váhu Aria Air.

Zdroj: Reuters via Android Police

Byl pro vás článek přínosný?