Hlavní navigace

Fuchsia OS nakonec nebude nástupce Androidu. Proč jej Google vyvíjí?

13. 5. 2019

Sdílet


V létě to budou tři roky, co se poprvé začalo mluvit o novém operačním systému Fuchsia. Od počátku se vědělo, že má fungovat na mobilech, počítačích, ale i jednodušších zařízeních internetu věcí. Teoreticky tam mohl nahradit Android (ve všech jeho podobách) i Chrome OS. Od loňska už lze zveřejňované zdrojové kódy z GitHubu zkompilovat a zprovoznit i na smartphonech.

Viceprezident Googlu Hiroshi Lockheimer, který má v Googlu operační systémy na starost, ale v podcastu na The Verge vzrušení definitivně utlumil. Fuchsia OS je prý především experiment, na němž firma testuje nové funkce, programovací jazyky a postupy. Zkušenosti s vývojem pak pomohou zlepšit Android nebo Chrome OS. (Fuchsia mimochodem na rozdíl od dvou zmíněných není postavena na linuxovém kernelu, ale jádru Zircon.)

Android se čím dál více blíží počítačům, Chrome OS si zase bere kousky z mobilů. Mezi řádky lze přečíst, že toto rozdělení Googlu vyhovuje a že nechce dělat jeden systém pro všechno. Lockheimer nicméně naznačuje, že Fuchsia by se ve výsledku mohla stát mateřským systémem pro nový typ zařízení.

Google už fušuje do virtuální reality, domácích bezpečnostních systémů (po akvizici Nestu), domácích asistentů apod. Zároveň se už roky neúspěšně snaží v IoT prosadit Android. Již na I/O 2011 představil Android@Home, který nikdy nedokončil. V roce 2016 stejně zacílený představil Android Things, který se už loni konečně dostal dostal do stabilní první verze, ale v komerčních nasazení jej ještě nepotkáte. Až letos rozhodl, že Android Things bude zaměřen jen na chytré reproduktory a displeje. Pro Fuchsii tak stále zbývá dost prostoru v jiných produktech.

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?