Hlavní navigace

Google ztíží život uživatelům LineageOS a dalších komunitních Androidů

26. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud se vám nelíbí podoba systému na vašem smartphonu, výrobce jej přestal podporovat (nebo spíš nikdy ani nezačal), zajímavou alternativou je instalace komunitou vyvíjených systémů založených na Androidu. Google publikuje zdrojové kódy tzv. Android Open Source Projectu, čehož využívají například tvůrci populárního LineageOS (dříve CyanogenMod). Vytvoří vlastní verzi systému s různými úpravami, jinými aplikacemi a další moddeři doplňují podporu desítek či stovek smartphonů či tabletů.

Všechny tyto komunitní ROMky mají jedno společné, nedodávají se s balíkem googlovských aplikací nazvaných GApps. Google jim nedovolí přidat balíček s Play Storem, Play Services, YouTubem, Chromem, Gmailem a spol., protože tento software je proprietární a podléhá přísné licenci. Přístup k ní mají jen výrobci, jimž Google certifikuje jednotlivá zařízení s konkrétním sestavením OS. Bez otestování Googlem a certifikace nemůžou Samsung a další prodávat zařízení, která obsahují zmíněné aplikace a služby.

Komunita samozřejmě potřebný software extrahovala a uživatelé si mohou GApps do komunitních verzí Androidu také nahrát, byť fakticky jde o porušení licence Googlu. Ten to doposud toleroval, ale evidentně mu vadilo, že proces certifikace obcházeli výrobci nebo distributoři a GApps instalovali bez jeho souhlasu. Typicky jde o smartphony dostupné pouze v Číně (kde Google své aplikace nemá), ale šedým dovozem se telefony dostanou do Evropy, kde je distributoři doplní o software, na který jsou zvyklí.

GApps jen s obtížemi

Experti z XDA Developers si všimli, že od 16. března 2018* již GApps na necertifikovaných zařízeních nefunguje. Po přihlášení k účtu Googlu se zobrazí varovné okno (viz fotka níže). Uživatel takového telefonu by se měl obrátit na výrobce, výrobce se zase musí obrátit na Google.

Cloud24

Firma ale myslela i na uživatele komunitních ROM a ke každému účtu je možné ručně zaregistrovat 100 necertifikovaných zařízení. Zařízení se nicméně identifikují podle softwarového ID, které se mění s každým továrním resetem. Limit 100 registrací tak teoreticky lze vyčerpat i na jednom telefonu. Běžný uživatel si s tím ale nejspíš vystačí, naopak výrobci nebo šedí distributoři mají smůlu. Je však pravděpodobné, že někdo najde způsob, jak ochranu Googlu obejít.

*Mezní termín 16. března 2018 se vztahuje na datum, kdy bylo vytvořeno dané sestavení Androidu. Například LineageOS sestavený 17. března by již certifikaci nebo registraci měl vyžadovat. Ani Android Police nebo XDA Developers v tom ale nemají úplně jasno. Při upgradu systému se zachováním uživatelských nastavení a účtu by hláška upozorňující na necertifikované zařízení neměla vyskočit.

Device is not certified by Google Komunitní Androidy nemají certifikaci

Byl pro vás článek přínosný?