Hlavní navigace

Google Glove: jen brýle pro rozšířenou realitu nestačí. Přijdou i rukavice?

22. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google Glass zřejmě dostanou nového pomocníka, high-endové rukavice, díky kterým se rozšířená realita posune ještě na další level. Potenciál takových rukavic je opravdu obrovský.

Google si nechal patentovat inteligentní rukavice pod krycím názvem „vidět rukou“, což celkem odpovídá i koncepci rukavic. V rukavicích je umístěno několik kamer, kompas, gyroskopy, akcelerometry, procesor, spousta paměti RAM, paměťové uložiště na dlani, Wi-Fi a kolem zápěstí možná i malá baterie. Nejdůležitější ale samozřejmě bude um softwaru.

V budoucnosti tak teoreticky na rukou budeme nosit v podstatě plnohodnotný mikroskop, který nám může přiblížit téměř cokoliv. Pokud na jeden objekt zamíříme více kamerami (více prsty), můžou nám rukavice vyhodnotit i rozměry objektu či vytvořit zvětšený 3D obraz. Pokud nahradíme kamery ultrazvukem, můžeme vidět i dovnitř objektů. A o infračervených kamerách a nočním vidění ani nemluvě.

Google Glove

Vpřed se posune i používání gest. Díky propojení rukavic a brýlí bude centrální jednotka vědět, na co se právě díváme a může tak účinněji posuzovat gesta. Například během čtení posouváme stránky klasickým mávnutím rukou. Když se ale zadíváme na rádio, budou brýle brát automaticky další gesto jako pokyn ke zvýšení hlasitosti.

Samozřejmě, v dnešní době by už jen hardware, co je osazen na rukavicích stál neuvěřitelné jmění. O to víc by stál celek a zapracování komponent do výsledného produktu. Projekt ale čeká ještě dlouhá doba vývoje, než se dostane na trh, a mezitím by mohly komponenty zlevnit na relativně přijatelnou hladinu. Mezitím si budeme ale hrát s Google Glass, které by se teoreticky mohly na pultech objevit během pár měsíců.

Zdroj: Unwired View

Byl pro vás článek přínosný?