Hlavní navigace

Dlouhý e-mail na pár bouchnutí do klávesnice. Většinu za vás napíše Google

18. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Skitterphoto / Pixabay

Je to už dva a půl roku, co Google představil technologii Smart Reply. Dokáže si přečíst příchozí zprávu (e-mail, chat…) a na ní automaticky vytvořit stručnou odpověď. Pokud se vám návrh trefil do vkusu i úmyslu, jen kliknete, aniž byste museli něco psát. Tedy vy většinou ne, protože funkce je dostupná jen u několika málo světových jazyků.

Letos na I/O firma představila další úroveň – Smart Compose. Už nejde jen o stručné odpovědi dotýkající se kontextu příchozí zprávy, ale nově psané e-maily. V nich Google napovídá celé fráze i věty podle prvně napsaných písmenek.

TIP: „Deset procent odpovědí v Inboxu navrhl sám počítač,“ říká Google

Přijde-li vám e-mail od Jana Nováka, a vy jako první písmeno napíšete „A“, Gmail navrhne „Ahoj Jane“. Kdybyste napsali „V“, bude to třeba „Vážený pane Nováku“. Google doplňuje i závěry jako „Měj se“, „Těším se“, „S pozdravem“ a pomáhá vyplňovat také text mezi tím. Automaticky doporučí adresy, jména, data i různé zažité fráze, jak ukazují následující GIFy. Potvrzení návrhů proběhne kliknutím nebo stiskem tabulátoru.

gmail-smart-compose-1Novinka je již dostupná v novém Gmailu, ale zatím pouze v angličtině. V Nastavení | Obecné musíte zapnout experimentální funkce, přepnout do angličtiny a tam Smart Compose aktivovat. V mém případě to ale nějak nefungovalo, návrhy nenaskakovaly.

Chytré psaní v GmailuPodle Googlu je prý reakční doba návrhů pod 100 ms a z jeho blogpostu také vyplývá, že umělou inteligenci trénuje na všech uživatelích Gmailu, kterých je 1,4 miliardy. Samotné zprávy si pro pochopení jazyk čten pouze neuronová síť, lidští výzkumníci k obsahu přístup nemají.

Byl pro vás článek přínosný?